Relatia dintre mediul politic si cel economic


  As putea afirma , fara a fi totusi categoric , ca scena politica postrevolutionara a dominat mediul economic . Deciziile veneau dinspre mediul politic catre cel economic .

Acumularea primitiva de capital a avut suportul mediului politic care a dat tonul unei astfel de acumulari . Marile capitaluri private  din Romania au pornit de la decizii politice care au favorizat aparitia acestor capitaluri .

 Fenomenul are o logica fireasca de vreme ce nu existau capitaluri private in Romania . Centrul decizional politic a fost cel care a condus privatizarea precum si functionarea incipienta a economiei private.

 

 Insa in aceeasi logica odata formate aceste capitaluri private acestea si-au dorit sa aiba un cuvant de spus pe scena politica . Astfel a inceput treptat influeta mediului economic asupra celui politic .Fenomenul este la fel de firesc de vreme ce si in alte tari europene cu traditie democratica s-a intamplat acelasi fenomen .

 Capitalurile private ajung sa-si protejeze interesele prin intermediul mediului politic si influenteaza deciziile acestuia . De exemplu cota unica a reprezentat o scadere a impozitarii pentru firmele mari si o crestere a impozitari pentru firmele mici si mijlocii ,precum si pentru persoanele fizice cu venituri mici.

 In acest context se pune problema modului in care un partid poate avea o politica social-democrata .

 Votul uninominal este in termeni financiari un mod de a transfera cheltuielile de campanie de la partid catre candidat .Daca pana acum partidul suporta cheltuielile de campanie ale listei acum fiecare candidat trebuie sa se descurce . Daca nu va dispune de resurse proprii cum va rezolva un candidat aceasta problema ?

 Apeland la seviciile marilor capitaluri . Dar odata politicianul indatorat fiind catre aceste capitaluri va mai putea el sa desfasoare o politica independenta de pilda social-democrata ?

 Intr-un scenariu stupid dar realist este posibil ca un mare capital privat roman sa finanteze politicieni din partide diferite dar care sunt indatorati aceleiasi surse .

 Toate acestea sunt intrebari firesti carora inca nu le-am gasit raspunsul.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s