Ziua Europei


 Dupa 45 de ani in care parintii nostri i-au asteptat in mod asidu pe americani ne-am trezit cu Europa unita la portile noastre . Au venit si americanii dar mai importanta este venirea europenilor . Sentimentul ca esti inclus in istorie este excelent . Nu mai este nevoie de generatii de sacrificiu.

 Ziua de 9 mai acest 23 august modern ne aduce portia de globalizare pana in cartierul fiecaruia . Aceasta globalizare chiar se intampla si la noi nu este un fenomen abstract care incape intr-o analiza teoretica despre occident . Caderea imobiliara din SUA are efecte si pe piata romaneasca . Uraganul Katrina a modificat grila societatilor de asigurari din SUA si implicit a influentat societatile de asigurari din Romania . Exista anumite temeri ca economia mondiala poate intra in recesiune imediat conditiile de acordare a creditelor s-au inasprit si in Romania .

  Ramane de vazut cat vom avea de castigat din aceasta globalizare  si in ce masura vom fi transformati intr-o anexa  sau vom avea rolul nostru cat de mic.

 In privinta politicii de stat duplicitare si cu UE si cu SUA istoric vorbind nu este ceva nou pentru noi mereu ne-am simtit liberi sa ne alegem barca ba chiar sa sa sarim dintr-o parte in alta  in orice moment . Poate acest tip de politica este apanajul statelor care nu sunt suficient de mari pentru a avea o politica proprie , dar nici prea mici pentru a fi simple anexe la o mare putere. Oricum ceva tot am castigat suntem membri NATO avem asigurata securitatea , suntem membri UE avem o sansa in dezvoltarea economica a tarii. Suna stupid dar pragmatismul rece este apanajul politicii externe .

 Imi imaginez cum ar fi fost sa nu fim membri UE si aceasta sarbatoare sa fi fost sarbatorita de un grup restrans de tineri avangardisti care viseaza la forme de organizare statala superioare .

 Ce facem acum cand teoretic avem toate conditiile sa ne dezvoltam ca si stat ? Ar fi logic sa profitam de aceste conditiui istorice favorabile . Oricum istoria nu te favorizeaza la infinit este posibil avand in vedere un anumit grad de ciclicitate ca aceste conditii favorabile sa fie limitate in timp . Poate peste 50 de ani vom fi din nou pusi intr-o situatie de ,, stand by ,, si atunci vom regreta ca nu am profitat de aceasta sansa .

 Intorcandu-ne in timp anii 30 au reprezentat o dezvoltare fara precedent a economiei mondiale beneficiind de conditiile favorabile de dupa marea criza americana . Romania a beneficiat din plin de aceste conditii realizand cresteri spectaculoase pe plan economic . Aceasta crestere a antrenat o dezvoltare a societatii in ansamblul sau  De exemplu in filosofia romaneasca varful de creativitate s-a manifestat in acea perioada . La fel si pictura romaneasc si arta  in ansamblul sau . Cu alte cuvinte beneficiind de conditiile istorice favorabile ale anilor 30 societatea romaneasca s-a consolidat si s-a dezvoltat in ansamblul ei .

 Ramane de vazut in ce masura vom reusi ca si stat sa profitam de oportunitatile Europei Unite si in ce masura societatea romaneasca se va consolida in toate formele sale de manifestare .

RA

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ziua Europei

  1. nraducanu zice:

    Poate nu are decat tangential legatura cu problema Europei (si a Romaniei in U.E.), dar merita sa cititi si sa comentati poezia publicata ieri pe blogul lui Adrian Paunescu si intitulata „Sa ne traiti, tovarase Medvedev!”. Sa fie ironie ? Sa fie un avertisment ? Sa fie nostalgie ? Eu nu m-am dumerit asupra sensului acestui mesaj. Dar dumneavoastra, stimati bloggeri ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s