Iar in acest timp in Statele Unite…


                            

            In SUA, la cinci luni dupa castigarea alegerilor partiale din statul Iowa, senatorul metis Barack Obama anunta, intr-o imensa sala din Minessota, ca in urma ultimelor alegeri are sustinerea a 2157 de delegati ai partidului democrat, fata de cifra minima ceruta de 2118.  O campanie preliminara obositoare, care inca nu s-a terminat, caci alegerile de presedinte vor avea loc in noiembrie. Si, cu toate ca pentru a atinge acest rezultat, Obama a trebuit sa infrunte un adversar experimentat si dur, in persoana senatoarei Hillary Clinton, caracteristica confruntarii de pana acum a fost tonul civilizat, fara atacuri josnice si desvaluiri infamante. Ar fi o lectie de luat si pentru o seama de politicieni damboviteni, nu numai pentru stilul de ducere al  campaniei,ci si pentru ca alegerile din Statele Unite pot aduce clarificari esentiale si in felul nostru de a intelege miza ce se va pune de acum in joc in politica externa.

            Pentru ilustrarea acestui alt fel de a face politica, prezint mai jos cateva pasaje extrase din discursul tinut la 3 ianuarie 2008 de Barack Obama.

 

            „In aceasta seara ma pot prezenta in fata dvs. si sa va spun ca voi fi candidat la presedintia Statelor Unite. (…) Senatoarea Hillary Clinton a intrat in istorie in aceasta campanie, nu numai pentru ca e o femeie ce a infaptuit ceeace nici o femeie nu a facut pana acum, dar pentru ca este un lider ce i-a inspirat pe milioane de americani prin forta sa, prin curajul sau, prin angajamentul sau. (…) Partidul nostru si tara noastra sunt acum mai bune  datorita ei, iar eu sunt un mai bun candidat pentru ca am avut onoarea sa duc campanie impotriva dansei. (…)

            Schimbarea pe care o dorim tine de o politica externa care sa nu inceapa si sa nu se termine printr-un razboi, un razboi care nu ar fi trebuit niciodata aprobat si nici dus. Nu voi pretinde ca sunt multe variante ramase pentru acest razboi din Irak, dar ceeace pentru noi nu poate fi o optiune este de a lasa soldatii nostri in aceasta tara pe urmatorii 100 ani.

            Schimbarea  consta si in a recunoaste ca pentru a raspunde la amenintarile zilei de azi, nu e nevoie doar de puterea noastra de foc, ci de puterea diplomatiei noastre, o diplomatie dura, directa, in care presedintele american nu are a se teme sa faca cunoscut dictatorilor meschini de partea cui este America si care sunt valorile pe care ea le apara. Noi trebuie sa regasim curajul si convingerea de a conduce lumea libera. Aceasta este mostenitea lasata noua de Roosevelt, de Truman, de Kennedy. (…)

            Schimbarea  inseamna faurirea unei economii care rasplateste nu numai bogatia, ci si munca si lucratorii ce au creat bogatia. (…) Este timpul ca America sa intoarca o pagina a istoriei, este momentul de a aduce o noua energie si noi idei pentru rezolvarea greutatilor ce ne stau in fata. Este timpul de a oferi un nou tel tarii pe care o iubim. (…) Infrunt aceasta provocare plin de umilinta si constient de posibilitatile mele limitate, dar in acelasi timp cu o credinta fara margini in capacitatile poporului american.“

Despre nraducanu

romanian intellectual living in Germany
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu