Despre santajul sentimental, sau de oricare ar fi…


Nevoia asumarii barbatesti-mature a seriei de insuccese pe plan politic din partea unei parti din conducerea PSD Cluj rezida din premisa ca toti ar trebui sa jucam sincer, fair-play, cu toate cartile pe masa si nu „abil” mediat de interese obscure si trafic politicianist de influenta. Cand evidenta realitatii sustine fara dubii o anumita stare negativa de agregare in piata este nu numai ofensator la adresa inteligentei si spiritului de observatie a tertzilor (membrilor simpli, simpatizantilor de stanga), cat contraproductiv pentru re-relationarea de durata cu electoratul zonal, sa continui „gaia-matzu” cu sustinerea propriei variante de „adevar”, care de cele mai multe ori este nesustinut cu fapte si rezultate conforme.

Este adeontologic sa prezinti la nesafarsit o pleiada de infrangeri si ratari, ca si premise solide a unei iminente relansari…. Ulciorul merge de cateva ori la apa, dar nu la nesfarsit, sau poate mai relevanta poate fi pilda botei si carului de oale…Ajunge un car de bote la o oala stimati colegi cu musca pe caciula…

Mi s-a reprosat in nenumarate randuri cum ca de ce nu sunt mai concret, direct, necrutator cu prestatia liderilor PSD Cluj si intotdeauna am replicat, ca intentia noastra (membrii simpli) nu este de a-i schimba pentru a ne pune in loc, ci a reconstrui impreuna de la zero ceva ce poate deveni un trend-setter local-regional si apoi national, un nou mod de a face politica. Evident ca pentru asta avem nevoie de toti ca doar nu o sa inventam peste noapte social-democrati, sau ca vor veni cohorte de „salvatori” din afara partidului. Continui sa cred ca solutia se gaseste in interior. PSD-ul daca a avut si mai are ceva de prestigiu, aceea este importanta cantitativ-calitativ resursa umana. Nimeni nu este unic, buricul pamantului si de neinlocuit. Ca si in cursele cicliste pe pista in care concureaza plutoane si nu individualitati, cand conducatorii plutonului reduc sau opresc ritmul (ca sa nu vorbim de devierea traseului cursei prin porumbi) altii din acelasi pluton vor trece in pozitie de varfuri de pluton ce sa relanseze ritmul (…si sensul), ori asta nu inseamna ca fostii lideri sunt considerati debarasabili, lipsa numerica de la apelulul sfarsitului „cursei” putand descalifica intreaga echipa (pluton).

Membrii simpli PSD din Cluj dorim sa relansam social-democratia locala de pe pozitii doctrinare si de performanta. Cei ce au condus pana acum vor trebui (toti: birouri, delegatii permanente, consilii , presedinti, vicepresedinti, secretari de nivel municipal ori judetean) sa faca un pas inapoi. Ulterior si in paralel vom exporta procesul in toate organizatiile PSD din Transilvania…

Vom incerca sa oprim in paralel falsa reforma pornita de „Grupul de la Cluj” orientata exclusiv pe vanatoarea de vrajitoare, pe repudieri de oameni ce au insemnat si mai inseamna ceva pentru PSD in directia alteia numita mai corect modernizare, cu accentul schimbat de pe intinerirea efectivelor ca scop in sine pe cel al competentei si profesionalismului, pe oferta de politici publice sectoriale in directia celor pe care PSD ii reprezinta electoral.

Daca exista interes real in relansarea PSD local-zonal trebuie renuntat la orgolii prostesti, arogante, interese meschine, duplicitarism, conspiratii de alcov in directia prezervarii „fostilor”. Nu este in interesul nimanui persistenta in rau. Vor pierde si actualii „fosti” cat si social-democratia, acum cand efectele negative ale capitalsimului roman incepe sa produca dureri in public, iar electoratul nu este aparat sincer si de fond de nici un partid in Romania.

Concluzionand, agonia lunga este moarte sigura. Tergiversari ale procesului de predare a puterii in organizatiile PSD defecte vor avea darul sa puna in pericol organizarea alegerilor parlamentare-prezidentiale (daca nu cumva asta se si urmareste). Amenintari sub forma unor santaje ca „daca nu se revine asupra pozitiei de destituire-dizolvare noi plecam si ne facem alt partid” vine sa confirme justetea actiunilor noastre (a membrilor simpli si personalitati ale stangii) in directia dovedirii duplicitarismului politicianist a o parte din liderii PSD locali-nationali si lipsa oricarei intentii sincere de constructie in cauza interesului social-democratiei romanesti, a celor multi si defavorizati.. Ca atare o mare masa de membri simpli PSD am decis ca e momentul sa luam situatia in mana si sa o transam in directia interesului partidului si a celui national.

Voi reveni cu detalii curand!…

1=

also

SorinPLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Despre santajul sentimental, sau de oricare ar fi…

 1. SorinPLATON zice:

  D-le Calin,

  Si totusi nu inteleg vehementa dvs. Sau poate o inteleg… Sunteti cumva in legaturi de interdependenta cu „grupul”?..

  Cu ricul sa ma repet, luati individual pot spune ca (cel putin din partea mea) exista o simpatie fata de oameni ca si d-nii Puscas, Dancu, etc. Chiar im pare rau de faptul ca nu au stiut sa-si asocieze oameni care stiau sa le aprecieze la adevarata valoare eruditia si posibila motivatie. Din pacate dupa un razboi, nimeni din tabara perdanta nu va putea fi dat de exemplu bun de urmat…

  Chestiunea cu birocratia-biroul fac parte din easy language-ul din bloguri. Sau n-am inteles..ma contabilizati doi de i si cratime? 🙂 Va propun sa cititi printre randuri si nu literar. E la fel ca si cu Biblia…multi o citesc, dar toti inteleg altceva.

  In incheiere sustin ca nimeni in Romania nu detine drepturi de autor pe termenul de reforma si cu atat mai putin pe adevar, iar grupurile mai mult sau mai putin din Cluj sau Vascauti nu fac abstractie.

  Auf wiedersen!

  1=

  p.s. un buna si tare scornita de grup in directia centrului (receptionata via doi s-un sfert): „ca doar nu o sa promovati ratatii aia de nimenea in drum (adica eu si grupul contestatar de pe pozitii de mai de la stanga…) in locul nostru… iar platon ala este un factor profund disturbator si anarhic pentru linistea si consensul cel doriti aici”…

  Apreciază

 2. Zexe zice:

  @ALM
  As putea replica tot cu o istorioara cu maestrul Arghezi, care se intoarce de la vanatoare cu o vulpe in spinare.
  Domnule profesor, i se adresa un student ce ii iesise in drum, ce veti dori sa faceti cu vulpea aceasta frumoasa? O voi pune la picioare dinaintea patului, ii raspunse maestrul … Bine, bine, dar nu o sa puta?…Eee, se obisnuieste ea! raspunse maestrul …Bine, bine, dar eu vorbeam despre despre vulpe! … Si eu, asemenea.
  Cam tot asa se desfasoara si dialogul nostru 🙂

  Apreciază

 3. calin zice:

  Domnule Platon,

  Punctul Dvs. de vedere e …un punct de vedere. Reforma e o necesitate, indiferent ca o va face Grupul de la Cluj sau alt grup. Iar, ca vreti sau nu, reforma se va face asa cum Grupul de la Cluj o va face.
  Discutand de „incapacitati manageriale”, cred ca gresiti. Oamenii din Grupul de la Cluj sunt buni manageri. Si aici va pot da exemple cu nemiluita.

  Discutand de productia Grupului de la Cluj cred ca iarasi gresiti. Aceasta nu a fost „de vitrina” ci a ajuns in „vitrina”. Tot ce e circ ajunge in vitrina dar nu tot ce e in vitrina e circ. Dar e drept ca atunci cand nu intelegem ceva, de obicei preferam sa zambim si ajungem sa radem, ca la circ. Probabil de aici confuzia. Faptul ca a fost emisa din birou nu e tot una cu faptul ca a fost birocratica. Aici, cu tot respectul, confuzia e mare de tot. Si deloc onoranta!

  Iar in privinta carentelor de interrelationare cu colegii de doctrina revin la exemplul-test: la o masa stau Oprisan, Nicusor Constantinescu si, cu voia Dvs., Sorin Platon…

  O zi buna!

  =

  Apreciază

 4. SorinPLATON zice:

  @calin

  Stimate domn,

  Dvs probabil ca faceti parte din categoria oamenilor de bun simt, self-made, independenti, deci ce-si permit o viziune proprie asupra diferitelor probleme ce i le pune viata traita (ca mai este o viata virtuala ce contine doar deziderate de regula neinplinite). Ca atare am sa-mi permit sa „urc” la nivelul dvs. si sa va spun ca nu tot ce zboara se si mananca.

  Pornind de la premisa ca nu ne cunoastem si ca fair-play va cer sa credeti aprioric tot ce va spun pana la o eventuala proba contrarie (ce sper sa nu apara niciodata) va spun cu mana pe inima ca eu cunosc mai bine situatia din interiorul politicii (inclusiv PSD) mai bine decat multi din liderii sai. Sa zicem ca e un hobby de-al meu dezvoltat la nivel de arta. Astfel va spun ca reforma Grupului de la Cluj a fost una doar declarativa, un proces de intentie permanentizat, o vruta stare de spirit dar care a incremenit in proiect inca din faza de …proiect. De ce? Pentru ca tot initiatorii (pentru care uman am o mare stima si sper ca mai suntem in relatii intelectual-amicale… 😉 ) au sesizat ca orice deschidere cat de mica in orizonturile plebei se vor solda mai devreme sau mai tarziu cu comparatii si contestatii, ori numai de iobagi negri rasculati pe plantatiile cu bumbac si mercedesuri nu aveau oamenii nostri chef sa inghita. Nu mai dezvolt restul rationamentului acum. Cert este ca s-a predicat apa si s-a baut la greu vin… Exact aceleasi defecte organizationale de la nivelul PSD national fiind aplicate pe fond si in pesedeurile „descentralizate” prin tara. Aceleasi nepotisme, aceleasi soioase traficuri de influienta, aceleasi secretare si femei de serviciu cu pretentii de mame omizi si capete limpezi ale politicii de resurse umane…In fond toata productia Grupului de Cluj a fost una de vitrina (circ), strict birocratica (din birou) de marketing. Politicile publice sectoriale-punctuale doar au fost enuntate ca definitie si nu create sau aplicate si asta ca sa nu mai vorbim grave carente de interrelationare cu colegii de doctrina din tara…

  Concluzionand (din lipsa de timp) reforma „Cluj” a fost una de forma-suprafata pe fond dorindu-se pastrarea status qvo-ului, din motive de proprii incapacitati manageriale precum si calcule politicianiste cinic-meschine. Nu cred ca plangeti pe umarul cui trebuie. La fel a vazut populatia in Basescu un semizeu candva, iar acum il vad full-drac…. Mai bine sa masuram de zece ori si sa taiem balaurul odata…

  „Eu adevar graiesc”!

  1=

  Apreciază

 5. SorinPLATON zice:

  @zexe

  D-le Florian,

  Asa datele problemei se schimba si dintr-un ipotetic „mud” va reclasific in categoria „cristal”…
  Ati ridicat o seama de probleme foarte pertinente, iar cum timpul nu-mi permite azi un raspuns edificator (cel putin nu la ora asta ca trebuie sa-l duc pe „al mare” la polo si apoi la atletism-sesiunile zilnice de antrenament), eventual sa vedem o fereastra deseara.

  Va simt totusi un caracter rafinat si cum (cred ca) ma stiu la head-hunting (cu referire la „ce simt in urina”) deveniti o potentiala „tinta” pentru mine… 🙂

  Pe curand d-le F.

  1=

  Apreciază

 6. ALM zice:

  @Zexe
  Mi-ati facut pofta sa bat pe umar, dar nu pe amicul Platon ci pe dvs. Ca in anecdota cu vanatorul Arghezi: mai taie-i coada maestre!

  Dvs faceti o confuzie inpardonabila intre social-democratie si PSD. Si aici o sa ma ajut de un banc al vremurilor apuse: magazinul pe care scria „La Gogu” si inauntru gaseai carne, inlocuit de magazinul pe care scria „CARNE” si inauntru-l gaseai pe Gogu … Da, conducerea PSD mimeaza social-democratia dar partidul are mii de „shosonari” care cred in social-democratie. Mai ramane de gasit calea reformei adevarate. Cine se asteapta ca reforma sa fie provocata de cei care trebuie „reformati” este mic copil de mingii. Pentru mine, adept declarat al social-democratiei, PSD va fi un exponent al idealurilor mele atunci cand nu va mai fi condus de politicieni de meserie sau care s-au metamorfozat in decembrie 1989. De alde Vanghelie nici nu mai vorbesc. Asta nu inseamna ca un Ion Iliescu nu poate face parte dintr-un „sfat al batranilor” in interiorul partidului. Experienta lui este utila, macar ca sa nu se mai calce pe unde terenul este moale. Dar conducerea trebuie sa apartina celor care au viitorul in fata, care sunt motivati sa pregateasca o viata mai usoara celor pe care ar trebui sa fie subiectii social-democratiei. Este momentul ca platitorii de cotizatie din PSD sa-si puna intrebarea pentru ce o fac. Pentru ce au aderat la PSD? Si daca vor social-democratie autentica, atunci sa puna mana pe matura si faras!

  Apreciază

 7. calin zice:

  Domnule Platon,

  Inca o remarca, in relatie cu reformele din PSD: o reforma de idei precede si genereaza o reforma de oameni in masura in care acei oameni nu se identifica cu noile idei. Modernizarea si reforma nu trebuie interpretate dialectic, ca pe vremuri, in termeni de „noul bun rastoarna vechiul rau”, ci mai degraba de o maniera continua in care „vechiul incearca sa se adapteze noului, in masura in care poate si e dispus sa o faca”. Reforma si modernizarea nu exclud marginalizarea unor indivizi, daca acestia nu pot renunta la un sistem de valori care nu se mai regaseste in structura-obiectiv. Dar a marginaliza fara sa analizezi acel sistem de valori e un abuz.
  Ca atare dumneata propui o masura similara celei imputate Grupului de la Cluj. Ceea ce nu e prea corect. Cred ca mai bine ar fi sa incerci sa intelegi Grupul de la Cluj, chiar si in conditiile unei identitati ideologice inca in formare, sa critici ce e de criticat si sa revii cu propuneri ceva mai bune.

  Uite, un exercitiu-test despre reforma: la o masa stau Nicusor Constantinescu, Marian Oprisan si Anthonny Giddens. Despre ce se va discuta la acea masa?

  Apreciază

 8. SorinPLATON zice:

  Stimate domnule Calin,

  Lasand la oparte deficientele de „exces de discretie” pe care le practicati si dvs. neasumandu-va o identitate reala, nu consider ca trebuie sa fiu tratat favorizant exclusiv pe criterii subiective de gazda sau orice altceva. Admit sa fiu criticat de oricine, dar argumentat ghidat dupa principii de competenta si adevar, iar nu calomniat grosolan. Evident ca o critica nu poate fi receptionata de la anonimi…lipsa unei personalitati anuland sau trimitand in derizoriu „tentativa”.
  Nu ma dau in laturi de la confruntari intre gentlemani…am avut suficient timp sa ma antrenez si sa intorc inapoi eficient leapsa 🙂

  Nu cred (de fapt sunt sigur, doar ca las loc de buna ziua) in veridicitatea aluziei dvs. cu vitejii si asta in primul rand pentru ca sunt cunoscut impreuna cu cercul de apropiati ca un constant critic de pe pozitii constructive de stanga…a stangii, de mai multa vreme. Este si motivul marginalizarii mele si a oamenilor din anturaj fara scrupule, stiut fiind ca mediocrii nu pot parea savanti decat cel mult in compania altor cel mult mediocri ori below. La acest fapt mai adaugati faptul politica este tratata de catre majoritatea actualei clase politice ca si un SRL propriu (un alt fel de bussiness, dar tot bussiness ramane), politicienii caduci romani avand o atitudine de vatafi cu drept de „viata si moarte” peste „shoshonari”.
  Ei bine, confirmat prin motoare de cautare, prin discutii cu avizatii din presa „nealiniata”, prin discutii cu lideri politici veti putea afla singur consistenta gradului de disidenta constructiva a celor ce se intituleaza „unul dintre egali”…

  1=

  Apreciază

 9. Zexe zice:

  @Sorin,
  Voi incepe prin a-ti aminti ca social democratii, pe oriunde in lume, numara in randul lor mai multi intelectuali decat oricare alte partide. Daca nu ai stiut asta, sau daca nu ti s-a spus in sedintele de informare, afla de la mine ca asa este. Doar comunistii si-au promovat in functii de conducere pe cei cu lipsuri grave de cultura, vezi Ceausescu, Vanghelie, etc. Faptul ca in PSD-ul pe care tu il clamezi social-democrat, intelectualii sunt marginalizati cu buna stiinta, iar aici vreau sa amintesc de liderii vostrii locali, in favoarea unora care nu reusesc sa lege doua cuvinte, ori adorm alcoolizati la volan, prin intersectii, doar pentru ca se simt imuni fata de lege, este un fapt care nu mai trebuie demonstrat, nu? Ori esti consecvent cu idealurile de care te simti atras, si recunosti ca ceea ce este in PSD nu seamana nici pe departe cu social-democratia, ori incearca sa nu le mai amintesti in discursurile tale ca sa poti deveni credibil. Ca sa fim consecventi, si tu si eu, incearca sa treci in revista pe cei care scriu istoria PSD-ului in acest moment, si, daca ai si curajul sa-i sustii ca fiind reprezentantii si aparatorii principiilor social-democrate, eu promit sa ma retrag de pe blogul tau declarandu-ma convins ca ai dreptate. Nu este un test, este o chemare spre luciditate si o intoarcere spre propria-ti constiinta.
  Ori in conditiile in care un intelectual, si nu ma sfiesc sa-l numesc pe domnul Dancu intelectual, ia pozitie si se opune imposturii din randurile partidului vostru, ei bine, eu ma simt obligat sa ii tin partea, atat prin faptul ca ma simt mai aproape de conditia dansului decat, spre exemplu, de conditia lui Mazare, cat si din faptul ca, daca, Doamne fereste, veti castiga alegerile din toamna, politica voastra de partid va deveni, cum de altfel s-a dovedit ca ati mai facut-o, politica de stat.
  Nu-mi este indiferent de cine castiga alegerile pentru ca doresc, ca toata lumea de altfel, ca fiul meu sa ramana in tara dupa ce termina facultatea. Ori, daca partidul vostru isi „dizolva” intelectualii echipand esalonul superior cu performeri ca Vanghelie, Oprisan, etc, ei bine, credinta mea ca acestia vor gasi loc si pentru copii mei nu isi gaseste suportul. Dizolvarea personalitatilor inteligente, si mai ales echipate cu demnitate si personalitate, din partidul care se pregateste de guvernare, mie unul imi provoaca frisoane, tie nu ?
  Tu sustii ca demolez, eu sustin ca spiritul meu de conservare este justificat sa ia pozitie fata de o anumita stare de lucruri, nefireasca as spune eu. Cine are dreptate ?
  Cat priveste politica de descentralizare, bag de seama ca nu esti la curent cu politica promovata la Bucuresti de catre PSD, care tocmai asta declama prin vocile, acum mai sonore decat altadata, ale baronilor locali. Ori, daca presedintii de consilii judetene din judetele performante, cum le place sa li se spuna, cauta sa-si obtina o mai mare independenta fata de Bucuresti, in conditiile in care voi va scuipati liderii intelectuali, eu nu gasesc ca tendinta ta centripeta este in acord cu politica de partid promovata de liderii locali.
  Sorin, daca tu mai ai iluzia ca telul oricarui partid din Romania este sa salveze pe cei multi si necajiti, ori ma crezi idiot, ori vrei sa ma prostesti in fata cu ideologia anilor 45. Esti economist si nu ma indoiesc ca stii foarte bine care este miza acestor alegeri. De altfel, nu ma astept sa recunosti tocmai aici, pe blog, insa nu ma desconsidera, te rog.

  Daca tu consideri ca prestatia mea pe blogosfera, tradeaza ca as fi un VIP politic, afla ca ma simt complimentat. Nu, nu sunt incadrat politic, nicaieri. Asta nu ma impiedica sa fiu martorul atent al vietii politice si, desigur, sa am si opinii. Atat timp cat opinia mea este argumentata de fapte istorice, de evenimente cu caracter incontestabil, consider ca nu am nevoie de credibilitatea data de identitatea mea, chestie care nu iti serveste cu nimic. E ca si cum ai considera ca un adevar nu poate fi rostit decat de „camarazii de la cafeneaua politica”, iar restul sunt mincinosi. Cand te situezi de o parte sau de alta a scenei politice, atentia la discursul adversarilor politici nu trebuie sa fie marcata de stigmatul minciunii, altfel risti sa ajungi sa faci politica in mod dogmatic, ceea ce nu ne dorim, nu? Comunismul a fost un model de dogmatism in politica.
  In semn de respect, insa, ma prezint: Andrei Florian, restul il gaseti pe Google. De altfel, una din persoanele din lista contributorilor la acest blog, ma cunoaste foarte bine.
  Daca exista cineva, angajat politic, dintre cei care se simt aproape de pozitia mea, imi declar disponibilitatea de a ma angaja sezonier in aceasta campanie, cu conditia sa nu ma „dizolve” inainte sa apuc sa schimb ceva.

  Apreciază

 10. calin zice:

  Domnule Platon,

  Cu respectul cuvenit gazdei, de ce acest post nu a aparut inainte de 1 iunie? De ce am senzatia ca …dupa razboi numarul vitejilor e direct proportional cu dimensiunea infrangerii? De ce discursul Dvs. nu poate depasi plafonul unui simplu militant, chiar si in conditiile in care utilizati cuvinte pretioase si nepotrivite, precum „trend-setter”? NU trebuie sa imi raspundeti. E suficient sa va ganditi la ele.

  Domnule fanu,

  Matale suferi, prietene. De ce nu mergi sa te intalnesti cu Dincu si sa discuti? E mai bine pentru tine…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s