Intelectualitatea fatza cu reactiunea…


Va recomand un articol interesant citit azi pe blog-ul d-lui pres. Iliescu, la care m-am incumetat sa ofer urmatorul comentariu…pamfletar-acid, evident…

Apetenta fatza de dreapta a unei parti semnificative din intelectualitatea romaneasca exista si nu poate fi persiflata. Se pune problema unei analize lucide si echilibrate a motivelor ce au stat in spatele crearii acestei stari de spirit, oarecum contra naturii, daca tinem cont de faptul ca este ilogic si chiar suprarealist ca un om ce are in proprietate ca principala avere productia sa intelectuala, sa devine exponentul si avocatul neoliberalismului cu accente salbatice, implicit a marilor averi dobandite mai mult sau mai putin licit. Exista asadar o problema de subtanta in „codul sursa” a acestor manifestari ce sa determine acest feed-back de altfel malitios subiectiv interpretabil.

Se pune problema daca acesti oameni sunt (suntem la urma urmei…) cu totii alienati mintal, pentru a putea exclude oaresce rezonuri organice, sau doar tampiti pur si simplu, ca sa spunem asa. Aceasta supozitie se exclude insa prin fenomenul cu accente de masa si nu doar ca si cazuri disparate. Si totusi care/ce poate sa fie amorsa acestui fenomen sociologic, mai degraba asociat unui spirit frondist decat unei „fatalitati coerente”?
Ei bine analiza nu trebuie avansata prea mult pe sectiune pentru a-i devoala rapid resorturile intime. Aceasta categorie distincta din societate, ca „defect profesional” via coeficientul individual de inteligenta, constata falsitatea si cabotinismul a o parte insemnata din clasa politica autointitulata „reprezentanta a stangii” (social-democratiei). Cum sa poata acesti oameni sa achieseze de facto la valorile stangii cand reprezentantii acesteia au o atitudine fariseica, meschina, elitista fara opera si egocentrista? Cum poate fi credibil ca autoerijat reprezentant al celor multi si defavorizati, cineva cocotat in domul de cristal a unei vile de milioane de euro, a unui „social-democrat” ce merge la meetinguri electorale in Mercedesuri GL de ultima generatie, sau se da jos la o serbare campeneasca din elicopterul privat? Cum sa inteleaga „shoshonarimea de intelectualitate” o strategie facuta in directia protejarii familiei, sau a educatiei venita din partea unor „oameni de stanga”, care de exemplu abia asteapta sfarsitul programului ca sa dea mana „suprapartinic” cu „adversarii” doctrinari, in diferite shpertzuri mai mari sau mai mici, dar de regula cantonate in sfera evaziunii si imbogatirii facil ilegale? Si exemplele pot continua.
Atata vreme cat se va mentine o prapastie intre declarativ si faptic, atata vreme cat politicienii stangii vor fi simtiti ca si falsi, nemotivati in directia altruismului si profesionismului, atata vreme cat aceiasi politicieni vor gira direct sau indirect o anumita stare de spirit de profunda imoralitate vis a vis de mase, fie acestea chiar si intelectuale, masele efectiv nu au cum sa se indentifice cu acestia.

Este mare pacat ca ideologii stangii nu fac o trecere mai aprofundata prin filozofii si doctrine, unde sa-si identifice motivatia unui traseu personal demn, ori eu nu am auzit in afara de etichete de produse expirate, de comunism odios, etc. pe nimeni din PSD (exceptandul pe pres.Iliescu) vorbind de principiul vag dar deschizator vesnic de drumuri a lui Marx, ce spunea ca ratiunea existentiala a omului trebuie sa fie profunda si permanenta sa emancipare, ori a lui Kant, ce spunea ca omul este un scop si nu un mijloc.
Ei bine in acest context, facand o fugara trecere in revista a manierelor si mai putin ortodoxelor obiceiuri ale  social-democratilor romani de duminica, care sa fie oare in aceste momente idealurile si fermentii motivationali ce-i transmit inspre public? Ce exemplu constructiv poate fi luat din faptul ca fenomenul baroniadei mai mult sau mai putin localizate in PSD este „reconfirmat” in functii via jalnice si troglodite regii de reinscaunare in unele organizatii perdante la „localele” din tara, ce au dus pana in domeniul absurdului neprincipialitatea?!…

Am in jurul meu (Cluj, Bucuresti, Sibiu, Tg.Mures) mai multi intelectuali de valoare ce au fost sau nu au fost niciodata membrii de partid (PSD) din consideratiile relevate mai sus. In acelasi timp cu totii ar (am) dori sa se implice in resuscitarea stangii romanesti, pe principiul „unuia dintre egali”, neexcluzand „fostii” dar inglobandu-i intr-o alta ratiune si menire de a fi, dar efectiv se lovesc mereu de indiferenta vinovata a acelorasi lideri de partid, ce considera ca detin drepturie de autor pe termenul de „adevar”, monopolizandu-l la un mod pervertit si patologizant, fapt ce deprima orice vointa de implicare.

Pe de alta parte se vorbeste mult fara nici o concretizare faptica, despre principiul dreptatii sociale, a justitiei si domniei legii statului de drept, ori in urma fosgaielilor duplicitare (si) a unei parti din reprezentantii social-democratiei nu transpare nici cea mai mica dorinta in directia clarificarii din perspectiva legala a averilor dobandite dupa 89, a faptului ca aceleasi averi probabil nu au fost impozitate corect, viciind bugetele afectate sanatatii, pensionarilor, educatiei…intelectualitatii in cele din urma…, ori a a face front comun cu ilegalitatea pe principiul „sunt multi, dar totusi prosti”, jigneste inteligenta si spiritul de observatie a celor ocupati cu opusul lui „noi muncim, nu gandim”.

Concluzionand, in aceste conditii defavorizante nu ai ce sa faci decat sa stai si sa constati o anumita stare de fapt, traducandu-i subiectiv pozitia, fara pretentia de a se putea face o profesionista diagnosticare a cauzelor, urmata de un logic tratament si combatere. Va asigur de posibilitatea unui ipotetic moment concret de trecere a politicienilor de stanga in sfera, nu atat a revansardismului frust, cat a pragmatismului utilitarist cu substrat doctrinar social-democrat modern si atunci, ca la un semnal „cohorte” de intelectuali „ar intoarce brusc armele”. Evident ca si reversul medaliei ramane valabil, cu atat mai mult cu cat in Romania conduc doar culorile alb-negru si nu si nuantele, respectiv atata vreme cat cabotinismul, neprofesionalismul, lipsa unei mize, duplicitarimul vor caracteriza social-democratie romaneasca, nimeni nu este indreptatit sa astepte minuni malaiete din partea elitei intelectuale neangajate ori angajate prin „alte curti”.

Cu stima,

1=

sau altfel

Dr.SorinPLATON
coordonator PES Activists Cluj [cel putin inca 🙂 ]

p.s. …si-n timp ce eu scriam aceste randuri, unii exaltati social-democrati faceau chiolhanuri „neoliberale” la Vila Lac 2 (Snagov) cot la cot cu „dezavuatii” din puterea basesciana portocalie ori cei „dizolvati” din PSD, adresandu-si unii altora cu salutul „Sa traiti dom-le Prim Ministru!”…
Curat murdar adica!

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Intelectualitatea fatza cu reactiunea…

  1. john enache zice:

    referitor la citatul de mai jos pot sa iti raspund cu ceva ce am zis membroilo Civitas 99 in urma cu cca 9 ani:
    „Dialogul este calea optima de rezolvare a unui conflict”
    platonicasorinel (7/12/2008 2:44:16 PM): (Ma intreba recent conducatorul meu de doctorat, un docent ce nu are nici cea mai mica legatura cu politica.. „mai baiete, care este resortul tau intim pentru care investesti asa de mult timp dialogului, ce se dovedeste majoritar retoric, cu majoritar aprincipialismul romanesc de pe net si nu numai?”… Sincer nu am putut sa-i ofer un raspuns pertinent. Poate ma ajutati dvs…) Pentru cei dintre dvs., ce va plictisiti ingrozitor la serviciu sau poate in vacanta va ofer o alternativa reconfortanta (sper): https://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/12/intelectualitatea-fatza-cu-reactiunea/ Cele bune sa se adune (chiar si detractorilor mei)! 1=

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s