Monopolul necontrolat aduce dezordine .


Astazi , la ora 11.06 , in statia de metrou Aviatorilor , o garnitura venind dinspre Pipera , in care ma aflam din intamplare cu doi colegi a intrat in statie cu ~80 de Km /ora . A oprit aproape de capatul de iesire din statie, iar mecanicul a anuntat candid : “S-a aruncat cineva sub tren asa ca va rugam sa iesiti prin usile primului vagon pana vine procuratura” . Eu cred ca la viteza aceea ar fi putut fi cineva mai firav adsorbit de fapt sub tren . Mai mult , nu am sesizat nici macar o zmuncitura sau incercare de a frana brusc . Pur si simplu au trecut peste om . In presa au aparut variante care spun ca individul s-a aruncat pe calea de rulare , la intrarea in statie – si peste el au trecut doua  vagoane – este neadevarat pentru ca , asa cum am spus nu s-a pus frana violent , iar „locomotiva” era la 7-8 metri de iesirea din statie deci primele doua vagoane erau trecute de mijlocul statiei.

Sa fac un rezumat al unor evenimente la care asist aproape zilnic:
Metroul Bucurestean merge in degringolada . In jurul orelor 18 de obicei in statia Victoriei dar nu numai se produce o aglomeratie infernala , oamenii sunt impinsi catre marginea peronului de multimea ingramadita sa apuce trenul , oricand e posibil un accident . Oricine poate fi urmatoarea victima . Tenurile circula cu intarzieri , macanicii pun frane bruste si in aglomeratia din vagoane multe persoane se aleg cu zgarieturi , degete julite , haine rupte .
Garniturile de metrou intra cu viteze foarte mari in statii – mi se pare total anormal- banuiesc ca incearca sa „grabeasca” miscarea garniturilor prin „conducere” sportiva , ca sa acopere un dispecerat functionand defectuos , si franeaza in ultima secunda. Chiar cei 75 cm marcati la marginea peronului nu sunt suficienti pentru a proteja o persoana mai plapanda de a fi trasa de curentul de aer sub garnitura la asemenea viteze. De remarcat statiile Dristor , Romana , care datorita geometriei , permit aparitia unor curenti de aer ce te imping efectiv inspre calea de rulare la intrarea trenului in statie precum vijelia asa cum spuneam. sunt si exceptii – mecanici ce intra in statie cu ~30 Km/h , dar majoritatea sunt niste mici Schumaheri.
Cu cateva luni in urma , o granitura in Costin Georgian , a uitat sa deschida usile in statie, a oprit cetiva  zeci de metri in tunel si a deschis usile ca pasagerii sa coboare prin ultimul vagon care mai era inca in dreptul peronuluicu ultima usa  . Impresia mea a fost ca , mecanicul era beat .
Oare cand o sa ia METROREX viata si siguranta pasageriolor in serios sa impuna regului stricte privind vitezele de circulatie in statii ? S-au multumit sa difuzeze periodic un text prin sistemul audio , din care reiese ca , “daca patiti ceva , voi sunteti de vina …” Chiar legat de  „sinucigasi”  o adaptare rationala a manevrelor in zona statiilor si o paza corecta si activa- nu cum este acum cu somorosi care dorm pe ei in uniforma, ar putea duce la evitarea pierderii de vieti.
Devine deja penibil si ma intreb daca nu cumva METROREX si firmele de paza abuzeaza de monopl si presteaza pe zi ce trece servicii din ce in ce mai execrabile .

Despre ovidiudonciu

Engineer , techincal person.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s