Vaccinarea fetitelor cu Gardasil, Silgard, Cervarix


Informare si semne de intrebare

In data de 24 noiembrie, Ministerul Sănătăţii a lansat una dintre cele mai mari campanii de vaccinare din istoria României cu… un vaccin care se află încă la nivel experimental! Ministerul ne anunţă că, prin ordinul 1612/2008, vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin un număr de 110 000 fetiţe din clasa a IV-a cu un vaccin controversat pe plan mondial (ex. în SUA, s-au înregistrat 27 de decese asociate vaccinării şi peste 11 000 cazuri în care reacţiile adverse au variat, de la dureri puternice de cap şi vărsături, până la şocuri anafilactice, paralizii, pierderea cunoştiinţei însoţită de convulsii, conform autorităţii în domeniu – Food and Drug Administration – FDA). Denumirea vaccinului este Gardasil, produs de compania Merk Sharp & Dohme (distribuit cu denumirea Silgard în Europa), sau Cervarix, produs de compania Glaxo Smith-Kline.

Suntem anunţaţi şi somaţi să ne supunem copiii vaccinării, în condiţiile în care o mulţime de întrebări rămân fără răspuns: –Oare Gardasilul este cu adevărat benefic pentru sănătatea copiilor noştri? –Garantează protecţia împotriva cancerului de col uterin? –Nu le primejduieşte copiilor sănătatea şi viaţa pe termen scurt şi lung?…

Din păcate, în campania de vaccinare, energică până la agresivitate, pe care o desfăşoară Ministerul Sănătăţii, nu sunt amintite deloc cazurile adverse grave care au fost deja înregistrate în alte ţări. Cine ar accepta să-şi vaccineze copilul ştiind că acest vaccin îi va periclita viaţa?

Pare puţin straniu faptul că, până în urmă cu şase luni, când doamna Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, ne-a vizitat ţara şi a discutat cu Preşedintele ţării şi cu Primul Ministru despre iniţierea unei campanii de vaccinare cu Gardasil, nu se pomenea nimic despre incidenţa mare a cancerului de col uterin în România. Prezenţa Doamnei Albright a fost decisivă pentru adoptarea hotărârii de vaccinare. Ce legatură poate exista între un om politic şi o problemă medicală, nu putem şti. Mai cu seamă când este vorba despre o femeie recunoscută pentru “dragostea sa pentru oameni”. În urmă cu câţiva ani, ea afirma că a meritat să moară peste o jumătate de million de copii irakieni pentru salvarea democraţiei. De asemenea, în 1998, conducea misiunea diplomatică care susţinea bombardarea populaţiei civile a Serbiei chiar şi în noaptea Sfintelor Paşti. Să fie vorba despre o chestiune politico-financiară care a fost negociată la cel mai înalt nivel între preşedintele uneia dintre cele mai mari societăţi de consultanţă politică şi guvernanţii ţării noastre?

Oricum, nu este de neglijat faptul că vaccinul are un preţ considerabil (900 lei / persoană), valoarea totală a campaniei de vaccinare fiind de cca. 27 milioane euro. Cât de întâmplător este oare faptul că firma Merk câştigă anual numai din vânzarea acestui vaccin peste 4 miliarde dolari, adică una dintre cele mai bănoase afaceri ale zilelor noastre?

Până la adoptarea deciziei de vaccinare, nu au avut loc campanii de informare a populaţiei sau dezbateri publice. Abia la presiunea opiniei publice, Ministerul Sănătăţii a declarat că are în vedere organizarea unor şedinţe de informare pe tema vaccinului anti HPV. Este, însă, foarte puţin probabil ca acestea să cuprindă şi aspectele care ridică semne de întrebare. Tocmai acesta este motivul demersului de a trimite scrisoarea de faţă.

Înşelându-i doar pe cei naivi, acţiunea ministerului a lăsat impresia că a dat un pas înapoi impunând ca vaccinarea să se facă numai cu acordul scris al părinţilor. De fapt, lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc, deoarece este cunoscut faptul că dascălii şi directorii şcolilor reprezintă pentru părinţi adevărate instanţe morale, cuvântul lor fiind determinant în luarea unei hotărâri în majoritatea cazurilor. Informaţiile pe care aceştia le primesc pentru a fi retransmise părinţilor sunt însă bine cenzurate de tot ceea ce ar putea naşte suspiciuni.

Având îndoieli întemeiate privind onestitatea cu care vor fi prezentate de către Ministerul Sănătăţii informaţiile despre acest vaccin, în condiţiile în care părinţii sunt puşi în faţa unei alegeri de care poate depinde sănătatea şi chiar viaţa copiilor, un grup de specialişti din ţară şi străinătate au făcut o sinteză, simplă şi uşor de înţeles, a celor mai semnificative aspecte ce ridică semne de întrebare în legătură cu utilizarea vaccinului Silgard sau Cervarix (prezentată în anexă).

În acest spirit, FACEM UN APEL DE CONŞTIINŢĂ către toţi cei care ajung în posesia acestei informări să nu pregete nici un efort pentru a o transmite către învăţători şi directori de şcoli, părinţi, autorităţi publice şi locale, primării, preoţi, medici, mass-media şi către alţii care, într-un fel sau altul, sunt direct interesaţi, pot răspândi mesajul sau pot influenţa decizia de utilizare a acestui vaccin.

 

Date tehnice :

 • Vaccinul este destinat prevenirii infecţiilor cu virusul Papiloma Uman (HPV), cu transmitere preponderent sexuală, şi nu împotriva cancerului de col uterin (nu există şi nu a existat niciodată un vaccin îndreptat  împotriva vreunui cancer, inclusiv de col uterin).
 • De-a lungul vieţii, cca. 80% din populaţia feminină contactează cel puţin o dată virusul HPV. Doar 10% dintre aceste infecţii rămân şi pot provoca modificări celulare (displazii) la nivelul colului uterin. Doar în 1-3% dintre cazuri evoluţia va fi spre un cancer de col uterin într-o perioadă îndelungată de timp, respectiv 12-15 ani de la data infecţiei persistente. Dar aceste modificări (displazii) de la nivelul colului uterin sunt, de obicei, detectabile şi tratabile. Şi fără vaccin, există statistic o protecţie de peste 99%.
 • Statistic, avem cea mai mare incidenţă din Europa la cancerul de col uterin în ultimii 20 de ani, după cum afirmă Ministerul Sănătăţii. Ar fi fost necesar să fim informaţi despre acest lucru până la iminenţa vaccinării copiilor. Trebuiau luate măsuri de prevenţie, cunoscându-se faptul că acest cancer poate fi prevenit foarte uşor prin identificarea şi tratarea infecţiilor persistente care apar la nivelul colului uterin. Depistarea infectării cu virusul Papiloma Uman (HPV) se făcea în cadrul unui program de screening la nivelul populaţiei cu testul Babeş-Papanicolau. De ce acest test nu mai este făcut gratuit de către stat, pentru ca infecţia să fie identificată la timp şi tratată, dacă ea creşte incidenţa acestui tip de cancer atât de înspăimântător?
 • Nici măcar în aceste zile, când a început campania de vaccinare, nu se vorbeşte mai deloc despre măsurile de prevenţie şi de vindecare a leziunilor de col uterin şi a cancerului care derivă din acestea. De aici putem înţelege că Ministerul Sănătăţii, prin reprezentanţii săi, este mai curând interesat de vaccinarea fetiţelor, decât de prevenţia şi tratarea din timp a cancerului de col uterin prin efectuarea periodică a testului Babeş-Papanicolau. Adică preferă să cheltuiască câteva zeci de milioane de euro pentru a fi achiziţionat vaccinul pentru fiecare fetiţă, decât să suporte câteva sute de mii pentru a se încuraja efectuarea testului Babeş-Papanicolau de către fiecare femeie anual.
 • Virusul Papiloma Uman (HPV) are 100 de tulpini şi se presupune că tulpinile 16 şi 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin. Întrucat cancerul cervical (de col uterin) se dezvoltă după ani de infecţie cronică cu virusul HPV, nu există o dovadă absolută că protecţia împotriva acestor două tulpini va reduce numărul de cazuri de cancer. De asemenea, este evident faptul că virusul este doar un cofactor alături de relaţiile  sexuale cu mai multi parteneri, fumatul, contraceptivele, stresul, scăderea imunităţii, poluarea, etc., care constituie factori favorizanţi ai oricărui cancer.
 • Infecţia persistentă cu HPV şi nu virusul este cea care determină riscul de cancer. Tratamentul împotriva virusului HPV dă rezultate foarte bune, este foarte simplu şi nu are efecte secundare (ajustarea aportului de acid folic şi licopen, vitamine, efectuarea de controale periodice, respectarea condiţiilor de igienă şi o nutriţie corectă).
 • În România, există un medicament care vindecă leziunile de col uterin: CERVUGID. Este inventat de un medic român, profesor universitar, dar este prea puţin mediatizat deoarece nu beneficiază de un marketing la nivelul marilor producători mondiali şi, ca atare, puţin recomandat de medicii ginecologi.
 • Toate studiile care au dovedit legătura dintre HPV şi cancerul de col uterin au fost sponsorizate de către firmele producătoare de vaccinuri. Nu există studii independente în acest sens. Cancerul de col uterin apare în 99% dintre cazuri la persoane cu o infecţie persistentă cu HPV, dar nu este clar rolul virusului în declanşarea cancerului.
 • Vaccinul Cervirax este îndreptat împotriva a 2 tulpini de HPV:16 şi 18,  iar vaccinul Silgard se îndreaptă împotriva a 4 tulpini de HPV: 6,11,16 şi 18. Apărute în urmă cu doi ani în SUA şi Europa, ambele vaccinuri au fost vândute imediat pe scară largă, dată fiind răspândirea mare a HPV şi dorinţei de prevenire.
 • Până în prezent, în SUA s-au raportat 27 de decese posibil asociate cu Gardasil şi alte aproape 11 000 de efecte adverse. Alte 2 decese s-au constatat în Germania şi Austria. În SUA, au fost înregistrate oficial peste 600 cazuri cu efecte grave, printre care o boală neurologică rară (pe lângă alte 9.400 cazuri efecte non-grave) – statistici oficiale FDA (Food and Drug Administation). Faptul că 94% dintre efectele adverse nu sunt grave nu este de natură să-i liniştească pe părinţii ai căror copii urmează să fie supuşi unui experiment cu un vaccin ce a creat deja suficiente victime.
 • Informaţiile provenite de la americani trebuie privite totuşi cu rezervă, deoarece raportările se fac pe bază de voluntariat. Este posibil ca efectele colaterale ale vaccinului să fie mult mai ample decât statisticile la care are acces publicul.
 • 25% dintre toate reclamaţiile legate de efectele adverse ale vaccinurilor practicate în SUA sunt la adresa Gardasilului.
 • La presiunea publică, FDA a tipărit în publicaţiile proprii statisticile despre efectele grave (inclusiv moartea), iar producătorul Merk Sharp & Dohme a renunţat la orice acţiune de a mai convinge guvernul american să facă obligatorie vaccinarea anti-cancer de col uterin.
 • Cele două vaccinuri utilizate au fost introduse pe piaţă acum doi ani şi jumătate, după o testare clinică care a durat cca 6,5 ani, timp insuficient pentru o testare completă şi pentru a cunoaşte efectele pe termen lung. Efectiv, nu există studii despre siguranţa vaccinului şi nici despre genotoxicitate sau carcinogenitate. Potrivit New York Times, care citează publicaţii de specialitate, efectele pe termen lung nu se cunosc suficient, vaccinul fiind licenţiat în SUA în regim rapid, datorită impactului sperat.
 • Lumea ştiinţifică ridică semne de întrebare şi cu privire la durata perioadei de imunizare, necunoscându-se dacă va fi sau nu necesară repetarea vaccinului peste o anumită perioadă.
 • Guvernul a alocat sumele necesare prin rectificare bugetară. În Ordinul 1612/2008, prin care se introduce HPV la 110.000 fete din clasa a IV-a, se precizează următoarea NOTĂ: “Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaraţie scrisă a părinţilor copilului, cu asumarea consecinţelor ce decurg din acesta.” Genul acesta de note nu este specificat la alte tipuri de vaccin obligatoriu. De ce ministerul, cel care are iniţiativa vaccinării, nu-şi asumă în scris răspunderea pentru efectele adverse pe termen scurt şi lung ale vaccinului? De ce trebuie să recurgă la astfel de tehnici de presiune psihologică încălcând legile ţării şi constituţia? Iar, dacă vrea să ne asumăm în mod conştient şi documentat semnarea sau nesemnarea unei declaraţii, de ce nu se îngrijeşte de informarea corectă a părinţilor asupra tuturor punctelor de vedere privind vaccinul?
 • Vaccinarea impusă de Ministerul Sănătăţii se face fără a verifica în prealabil dacă fetiţele nu sunt deja infectate (HPV se transmite şi de la mamă la copil, indiferent de tipul de naştere). Vaccinarea celor care au deja infecţia creşte riscul de cancer cu 44% după cum se menţionează chiar în documentele de la FDA. Din păcate, producătorii vaccinurilor nu menţionează acest lucru în prospect, omisiune ce poate fi fatală.
 • Atât producătorii vaccinurilor cât şi cei care au decis utilizarea lor în Romania refuză să-şi exprime în scris responsabilitatea privind efectele secundare pe care le pot avea pe termen scurt sau pe termen lung. Nimeni nu poate susţine că, odată vaccinat, este eliminat riscul de cancer de col uterin, ci doar diminuat într-o oarecare măsură.
 • Nu se cunoaşte răspunsul la întrebarea dacă vaccinul creează probleme în raport cu alte tulpini. Este posibil ca procentul mare al persoanelor vaccinate la care s-au constatat efecte adverse să fie cauzat de faptul că se activează anumite tulpini ale virusului, potenţial cauzatoare de cancer, sau care slăbesc imunitatea naturală a organismului.
 • În Austria, Gardasil este interzis. În S.U.A. şi Canada, vaccinul este permis, dar nu obligatoriu, în unele state din Europa vaccinul este gratuit, dar la dispoziţia cui îl cere. În Franţa, reclama vaccinului a fost făcută de producător, nu de guvernul francez şi nu mai apare la televiziune. Irlanda, care trebuia să-l introducă în septembrie, a renunţat la el. În România, s-a instituit obligativitatea de a-l face. Nu cumva sunt încălcate drepturile omului în acest caz? (Conform Convenţiei Drepturilor Omului, “O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză”).  
 • Chiar dacă vaccinul a primit avizul celei mai importante instituţii de avizare a medicamentelor, cea americană – Food and Drug Administration, agenţie a Departamentului pentru Sănătate al Statelor Unite – se scapă din vedere un lucru esenţial: aceeaşi agenţie a avizat în urmă cu 8 ani un alt produs al companiei Merk, medicamentul Vioxx, care, în numai câţiva ani, a fost scos de pe piaţa americană, după ce a omorât câteva zeci de mii de persoane şi a îmbolnăvit de afecţiunii cardiace mult mai mulţi.
 • Merck Sharp & Dohme, primul producător al vaccinului, a oprit cu peste un an şi jumătate în urmă (februarie 2007) campania de lobby din SUA în urma protestelor părinţilor, a grupurilor de advocacy şi a experţilor în sănătate publică.
 • Studiile clinice pot conţine erori; una dintre cele mai importante este faptul că s-a folosit placebo reactiv (o soluţie cu adjuvantul care conţine aluminiu) şi nu placebo neutru. Toate rezultatele referitoare la efectele adverse din studiile clinice ar putea fi denaturate. Adjuvantul cu aluminiu dă el însuşi reacţii adverse. De remarcat este faptul că la FDA nu există informaţii despre concentraţia de adjuvant folosită în soluţia considerată ca fiind placebo.
 • Tot mai mulţi medici spun că vaccinul nu trebuie să fie obligatoriu: Journal of Law, Medicine & Ethics îi dă ca exemplu pe Gail Javitt de la Johns Hopkins’s Berman Institute of Bioethics, Deena Berkowitz de la George Washington University School of Medicine şi pe Lawrence Gostin de la Georgetown University Law Center.
 • Pe forumurile de discuţii din străinătate sunt sute de mesaje exprimând îngrijorări şi sunt redate cazuri concrete ale celor afectaţi de acest vaccin.
 • Absenţa studiilor pe termen lung ar putea fi o problemă reală; au mai existat cazuri de medicamente lansate prematur pe piaţă şi care au trebuit retrase din cauza efectelor secundare periculoade pe termen lung (ex. chiar producătorul Cervarix, compania Glaxo Smith-Kline, făcea în 2003 reclamă în Anglia la Solpadeina, care a fost ulterior retrasă de pe piaţă).

Doar la un procent de 17% nu au apărut reacţii adverse. Până acum, nu a existat nici un vaccin pe piaţă care să manifeste atât de multe reacţii adverse şi de o variabilitate atât de mare, putând fi afectate aproape toate aparatele şi sistemele organismului. Observati ca DECESELE nu sunt mentionate!

 • Nu se cunosc efectele asupra fertilităţii. În documentaţia de la Food and Drug Administration (FDA), dată de Merck Sharp & Dohme pentru Gardasil, se menţionează un studiu despre efectele asupra fertilităţii făcut pe… ŞOARECI… şi doar pe un singur ciclu de fertilitate. Cum de s-a tras concluzia că nu există efecte adverse asupra fertilităţii dacă virusul este specific uman? Gardasil a fost făcut după tulpinile de papiloma uman. Există şi alte tulpini care îmbolnăvesc animalele, însă nu sunt cele din vaccin. De ce nu ni se aduce la cunoştinţă faptul că înşişi producătorii au afirmat că nu au verificat dacă vaccinul Gardasil poate conduce la apariţia cancerului şi a sterilităţii?

 

Relevanţa în acest sens este şi chemarea la precauţie care vine din partea unor somităţi în domeniul medical:

 • Dr. Charlotte J. Haug, editorul The Journal of the Norwegian Medical Association:

“În ciuda aşteptărilor foarte mari şi a rezultatelor promiţătoare la testele clinice, încă ne lipsesc suficiente dovezi că vaccinul este eficient împotriva cancerului de col uterin (…) cu atâtea întrebări care nu au un răspuns, există motive suficiente să fim precauţi.”

 • Conf. dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii de Epidemiologie, ridică semne de întrebare:
  Dacă aş avea o fetiţă sau o nepoată în clasa a IV-a, nu aş accepta să fie vaccinată.
  Autorităţile europene au recomandat vaccinarea, dar nici o ţară nu şi-a asumat o campanie naţională obligatorie de imunizare. În plus, ar trebui să se ştie că papiloma virusul este un cofactor în apariţia cancerului de col uterin. Iarăşi trebuie ştiut că circa 80% dintre infecţiile cu astfel de virusuri se vindecă singure, în timp de un an, iar leziunile precanceroase se dezvoltă în 3-10 ani. Paradoxul pentru mine este că nu se ştie cât durează imunitatea dată de acest vaccin. În plus, nu poţi spune oamenilor că vaccinul acesta te fereşte sută la sută de cancerul de col uterin. Ce mă deranjează este că nu există nici o scrisoare metodologică din partea specialiştilor pentru acest vaccin”.
 • Dr. Sorin Paveliu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, la vremea aprobării vaccinului în România de către Ministerul Sănătăţii, s-a opus vehement introducerii lui ca obligatoriu, arătând că nu este testat suficient. “Începerea administrării vaccinului la nivel naţional, prin decizia Ministrului Sănătăţii Publice, induce însă în eroare populaţia, care poate crede că această decizie se bazează pe avizul specialiştilor, întemeiat pe dovezi şi ca urmare a experienţei îndelungate a acestora, ceea ce evident nu este cazul de faţă!”

 

Oficial, testele făcute de către producătorul Gardasilului, Merck Sharp & Dohme, se vor încheia abia la sfârşitul anului 2009!!!

Aprobarea vaccinării de către părinţi este, în primul rând, un mijloc de a-i absolvi pe cei care au decis vaccinarea de responsabilitatea efectelor adverse!!!

Este nevoie de o perioadă de 20-30 ani pentru a se cunoaşte cu adevărat toate efectele pe care acest vaccin le are asupra celor vaccinaţi!!!

***

(Model formular refuz vaccinare)

DECLARAŢIE DE REFUZ MOTIVAT

a vaccinării cu Gardasil/Silgard sau Cervarix

 

Subsemnatul(a) …………………………………………………., legitimat(a) cu C.I./B.I. seria …..,

nr. ………………………., în calitate de părinte al elevei …………………………………………………, clasa

 ……… de la şcoala …………………………………………., din localitatea …………………………………….,

am luat cunoştinţă de Ordinul nr. 1612/2008[1] în cadrul căruia s-a adus şi completarea privind vaccinarea HPV a 110.000 fete înscrise în clasa a IV-a, în vederea prevenirii cancerului de col uterin.

Prin prezenta declar că refuz vaccinarea fetiţei mele, principalele motive fiind următoarele:

 • Nu s-a demonstrat ştiinţific legătura dintre infecţia cu papilovirusul HPV şi cancerul de col uterin;
 • Perioada de testare a vaccinului este irelevantă pentru a se cunoaşte efectele pe termen lung ale acestuia;
 • S-au înregistrat efecte adverse la cca. 83% dintre cei vaccinaţi, iar 6% dintre acestea au fost considerate ca fiind efecte grave (cifrele sunt îngrijorătoare);
 • Nu se cunoaşte durata imunizării (este permanentă sau vaccinul va trebui repetat după o anumită perioadă cu toate riscurile aferente);
 • Nu s-a demonstat că vaccinul nu creează probleme în raport cu alte tulpini, slăbind astfel imunitatea generală a organismului la alte boli;
 • Nu se face, în prealabil, o testare a existenţei virusului la copiii vaccinaţi, ceea ce poate duce chiar la creşterea riscului de cancer;
 • Nu există studii privind efectele adverse asupra fertilităţii;
 • Sunt personalităţi ale lumii medicale şi foarte mulţi dintre cei vaccinaţi deja care contestă acest vaccin;
 • Sunt ţări dezvoltate care au interzis utilizarea vaccinului sau programele de vaccinare sunt opţionale.

Sunt la curent cu faptul că vaccinarea nu se poate efectua, conform legii, decât cu acceptul scris al părinţilor. Nu-mi voi asuma răspunderea neefectuării vaccinului atât timp cât nici producătorul şi nici cei care au decis vaccinarea în România nu-şi asumă nici o răspundere privind efectele secundare ale vaccinului.

Trimit prezenta declaraţie şi pentru a trage un semnal de alarmă privind riscurile aferente acestul vaccin şi solicit eliminarea lui în cazul tuturor copiilor, inclusiv pentru cei ai căror părinţi nu-şi pot exprima opinia (ex. cămine de copii, părinţi care lucrează în străinătate etc.).

Voi face tot ce îmi va stă în putere pentru a asigura fetiţei mele o educaţie în acord cu cele mai înalte valori morale, astfel încât să poată preveni singură şi fără efecte secundare apariţia cancerului de col uterin prin: întreţinerea contactelor sexuale numai în cadrul vieţii de familie, păstrarea igienei şi efectuarea periodică a controalelor medicale.

Propun ca banii alocaţi programului de vaccinare să fie redistribuiţi în vederea derulării unei campanii de educare a tinerilor pentru oprirea degradării morale prin sex şi pornografie, care au ajuns să afecteze însăşi esenţa biologică a poporului român.

 

Semnătura ……………………………………….                                           Data: ………………………

 

 

Către conducerea şcolii ……………………………………………….., din localitatea …………………………..


[1] privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 574/269/2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate în anul 2008

 

 

 

 

***

(Bibliografie)

1.        Dr. Christa Todea Gross. Îndrumarul Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Provita din România. Editura Renaşterea, Cluj 2008, p. 331-335;

2.        Dr. Traian Ciucă. Boli transmisibile pe cale sexuală. Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1993, p. 59, 66; http://medic.pulsmedia.ro/

3.        Dr. Genoveva Tudor. Bolile Homosexualilor – Un documentar medical la zi, Editura Christiana, Bucureşti 2005, pp. 102-103.

4.        Cancerul_de_col_uterin__epidemiolog…11/21/2008 – www.gineco.pulsmedia.ro/article-xx-Ginecologie-

5.        Dr. Bogdan Alexandru Riga, Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sârbu”, Bucureşti

6.        Sanego- Die Gesundheits-Community, www.sanego.de/Medicament_Gardasil

7.        De luni, incepe vaccinarea fetitelor impotriva cancerului de col uterin – articol si comentarii, http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5163576-luni-incepe-vaccinarea-fetitelor-impotriva-cancerului-col-uterin.htm

8.        http://sanatate.ele.ro

9.        http://www.sanego.de/Medikament_Gardasil

10.     Hans U. P. Tolzin, http://www.impf-report.de

11.     http://www.judicialwatch.org/documents/2008/JWReportFDAhpvVaccineRecords.pdf Bundesverband der Frauengesundheitszentren e.V.( 9.11.2007)

12.     http://www.frauengesundheitszentren.de

13.     http://www.kkrasnowwaterman.com

14.     http://www.vaers.hhs.gov/

15.     http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2003/new00890.html

16.     http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf

17.     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12846362?dopt=Abstract

18.     http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/09/15/fabrica-de-sclavi-%e2%80%93-episodul-4/ ).

19.     http://silgard.wordpress.com

 

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Vaccinarea fetitelor cu Gardasil, Silgard, Cervarix

 1. EstannaBymn zice:

  I think you are thinking like sukrat, but I think you should cover the other side of the topic in the post too…

  Apreciază

 2. teodosia ;imparateasa bizantului zice:

  cred ca se vrea legumizarea creierelor populatiei tinere romane,suntem prea destepti,si incomodam prostia,dar,suntem protejati de Dumnezeu iar medicii romani ar cam trebui sa mai tina seama si de juramant ok

  Apreciază

 3. adrianmariuschira zice:

  Se impune in mod obligatoriu , identificarea si aplicarea cailor de responsabilizare , odata pentru totdeauna , a entitatilor , de orice natura ar fi acestea , in actiuni semi/obligatorii pentru masele largi impuse prin diverse tertipuri ( legi organice ordonante , etc. ). Trebuie neaparat sa existe o modalitate de a fi trasi ( la raspundere ) , exact ca si inginerul nipon care raspunde de cladirea construita , pana la 50 de ani de la finalizarea acesteia pentru orice defect structural , a acestor semidocti ( in cel mai bun caz ) care executa note de fundamentare fara nici o noima , precum, si a mai marilor acestora care semneaza ( ca primarul din Chechis , cum e vorba pe la noi prin Maramures ) punerea acestora in practica cu cel mai dezinvolt are din lume si cu cele mai stupide motivari ( gen , ….nu trebuie sa fii medic pentru a conduce ministerul sanatatii , e suficient sa fii si absolvent de politehnica pentru a fi un bun manager la ministerul sanatatii ). Apoi , dragilor , de aici incep sa ni se traga noua toate si pe masura ce se pravale de la deal prostia , prinde volum , direct proportional cu distanta ( dintre emitenti ) ajungand la noi cei din urma un bulgare cu efecte devastatoare. Si daca viata copiilor vostri nu este esentiala , atunci macar buzunarul propriu respectiv bugetul consolidat ar trebui sa va puna pe ganduri , intrucat valoarea de lista a dozei de vaccin este de 125 de dolari / comanda singulara , la comenzi ferme de mii de doze compania in speta ofera un discount de 40 % ( nu mai vorbesc la ce ofara la cele cateva zeci de mii contractate de autoritatile romane )………..
  Da stii ceva … tot nu e rau , ca la falnicele vile si case de vacanta pe care le prevad a se ridica in scurt timp de la finalizarea campaniei mortii , de catre ( i ) responsabilii acesteia , se vor creea noi locuri de munca pentru prostime , si asta e un lucru bun in criza ce se prefigureaza. Poate ar trebui totusi sa facem un curs de reconversie profesionala pe domeniul constructiei de iahturi , deoarece aud cum ca unii dintre mai mari ar avea pofte de acest gen . Da’ stii ceva natiune , eu cred ca poti si mai mult , inca nu ai epuizat toate resursele in tagma umilintei .
  FELICITARI !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s