Propuneri – idei – pentru imbunatatirea conditiilor de trai din tara noastra


1.. Sa se discute si mediatizeze posibilitatea ca acea ordonanta de urgenta a d-lui Emil Boc sa fie adaptabila – sa se utilizeze, doar pentru pensii de peste 2000 RON. Pana la pensii de 2000 RON se considera ca ele (pensiile) sunt modeste si acea categorie de pensionari nu-si poate permite un nivel de trai decent. Ce sa faca un om cu o pensie de 600-800 RON ? Mai nimic. Nu poti lasa populatia cu pensii mizere. Cat priveste mult vehiculata conventie civila, ea a fost scoasa din Codul Muncii acum 1-2 ani – asa ca acesta este praf in ochii naivilor. Cat priveste mediul privat: Cate teatre particulare avem ? – doar unul in Bucuresti. Ce sa faca bietii actori cu pensii mici ? Ce sa faca cu cariera lor ? Dumnealor vor juca pana la sfarsitul vietii lor. Cum va mai juca un actor / actrita rolul unui personaj batran ? Actorii trebuie lasati sa joace toata viata, aceasta este menirea unui actor ? Ce vor face profesorii ? Ce vor face medicii ? Institutiile particulare, spitalele particulare, firmele, intreprinderile, de regula cauta personal tanar – stiti – varsta maxim 35-40 ani. Cate firme, societati particulare, etc. ar accepta sa le lucreze si oameni peste 50-60 ani ? Sunt si astfel de societati si tipuri de activitati, nu neg, dar nu ma pot pronunta cat la suta sunt. Nu ma pot pronunta cat la suta ar avea sanse ca pensionarii sa lucreze , sa fie acceptati in mediul privat. Doar un sondaj corect, netrucat, (cu exemplificari – nominalizari) la societatile particulare poate sa ne dea vreun raspuns exact. Daca mie la varsta mea sub 40 ani (39 ani) in toti acesti 20 ani post-revolutionari cate CV-uri am dat si trimis prin e-mail la diferite societati private. Toti cer experienta, multi cer si limita de varsta. Asa ca poporul roman nu mai tine sa fie pacalit, de aceea propun sa va ocupati de mediatizarea acestei idei, de luari de pozitie la posturile TV , in emisiuni, pe principalele posturi TV: Realitatea TV, Antena 1, Antena 2, Antena 3, National TV, N24, TVR1, TVR2, TVR3, in principalele cotidiene, pe posturile de radio, etc. Trebuie facute aceste sondaje, luari de pozitii, etc. Nu trebuie lasat ca o ordonanta facuta fara calcule preliminare, fara gandire sa se propage. Ordonanta trebuie reanalizata si modificata, pentru a se aplica doar pentru cei cu pensii de peste 2000 RON. Trebuie intervenit in Parlament, reprezentanti ai populatiei civile in Parlament care sa propuna, sa ia cuvantul.

2. Trebuie sa mergem si pe varianta castig, nu numai economisire. Din ce am putea castiga ? Din agricultura, turism, cercetare putem castiga, dar: De ce preferam turismul in alte tari, de ce vin tot mai putini turisti la noi in tara ? Fiindca turismul romanesc este scump in comparatie cu cel practicat in celelalte tari civilizate. De ce este scump ? Mi-a spus un angajat al unui hotel de pe Valea Prahovei – datorita pretului mare al energiei, al combustibililor. Ce solutii am putea adopta pentru a elimina acest handicap ? Sa aplicam politica energetica a tarilor din Vest, a tuturor tarilor civilizate unde turismul este ieftin si foarte bine dezvoltat. Politica energetica consta in a mentine pretul energiei la consumatorii casnici asa cum este (sau a scadea putin) si de a scadea pretul energiei pentru consumatorii economici, sub pretul energiei pentru consumatorii casnici. Asa fac tarile civilizate: Pretul energiei la economic este sub pretul energiei la casnic. De aceea si mancarea la ei este mai ieftina decat la noi, de aceea si turismul la ei este mai ieftin decat la noi…. Sa scadem pretul energiei la economic sub pretul energiei la casnic – este foarte important sa facem asta. Trebuie sa ne invatam sa vindem mai ieftin si mai mult decat mai scump si mai putin. Trebuie sa ne invatam, ca pentru a avea un comert de succes, afaceri de succes, sa vindem mai ieftin si mai mult. Logic, vanzand mai ieftin, vindem mai mult si implicit vom avea dever, profit si succes. Tot asa, pentru a scadea deficitul bugtar, trebuie sa aplicm impozite mici, dar la un mare numar de agenti economici, nu sa inrobesti o persoana cu enspe impozite, ci crescand numarul de agenti economici printr-o politica corecta, de atragere de conditii financiare si fiscale favorabile , vor aparea mai multi agenti economici, carora le aplicam impozite mici, neinrobitoare, dar aceste impozite in loc sa fie aplicate sa zicem la1.000 agenti economici, ele vor fi aplicate la 10.000.000 agenti economici – deci tot acelasi principiu al comertului care este sfant – sa vindem mai ieftin si mai mult.
Sa organizam licitatii pentru a gasi investitori atat autohtoni cat si din alte tari pentru a prelua zonele , bazele de tratament care sunt in ruina si sa le aduca la standarde internationale de 3*** , 4**** si 5***** , chiar 6****** astfel incat sa fie atractive pentru oricine. Am o mare placere sa intru prin hoteluri, sa vizitez hoteluri, atat la noi cat si in celelalte tari. Am constatat cu bucurie ca si la noi au aparul hoteluri de 3*** , 4**** , 5***** , renovate, preluate de lanturi internationale. In strainatate am vazut si acolo hoteluri la fel de frumoase, sau chiar mai frumoase, adevarate bjuterii. Cladiri de patrimoniu renovate de parca acum au fost scoase din cutie, cu exterioare si interioare imbietoare de nu-ti mai vine sa mai pleci, adevarate bijuterii arhitectonice. Vad atatea stiluri de arhitectura, design, pe net am vazut imagini din Dubai cu un rasfatz de arhitectura moderna, futurista, chiar si cladire cu arhitectura dinamica, rotativa – ar trebui incurajata si la noi aceasta initiativa, pentru a avea si asa ceva – si eu am astfel de idei – nu sunt arhitect, deoarece nu am talent la desen, sunt doar un inginer mecanic. Dar am idei pentru diferite tipuri de cladiri, e adevarat ca mainspir si din ceea ce vad. Dar avem atatia arhitecti renumiti cu idei mult mai bune, doar sa fie incurajata initiativa privata. An de an vedem carnavaluri, diverse parade peste tot in lume – haideti sa facem si la noi cat mai multe festivaluri , parade, etc. care ar atrage anual milioane de turisti din intreaga lume.
Inca un lucru important: Sa facem cat mai repede autostrazi, infrastructura buna pe calea ferata, sa imbunatatim toate soselele, strazile din tara, pentru a inlesni acesul turistilor catre zonele turistice, catre toate zonele din tara, din si catre alte tari. Dar pentru asta, sa gasim alte firme cu care sa facem autostrazile si modernizarile, daca cu cele cu care avem contracte nu facem prea mare lucru – sa le schimbam cu firme bune, competente.
Sa dezvoltam industria in toate domeniile prin atragerea investitorilor autohtoni si straini prin licitatii corecte, sa re-incepem sa producem masini agricole, care sa fie ori vandute unor asociatii de mai multi agricultori pentru a se folosi in comun – sunt multi agricultori care ara cu plugul de lemn deoarece nu au bani de utilaje, dar daca mai multi agricultori s-ar uni in diverse asociatii, societati pe actiuni, societati agricole, microintreprinderi, atunci ei ar pune bani in comun pentru a cumpara masini si utilaje agricole. Aceste masini si utilaje agricole ar putea pur si simplu fi inchiriate viitoarelor societati agricole, viitorilor proprietari individuali si colectivi reuniti in diverse asociatii agricole.
Trebuie promovata si bine platita si incurajata cercetarea, inventiile. Avem tineri destepti, ingineri, biologi, medici, chimisti, etc. renumiti, avem castigatori la olimpiadele de fizica, chimie, matematica, sociologie, psihologie, etc. care fac cinste tarii. Trebuie colaborari cu toate insitutele de la noi din tara, din tarile europene si din intreaga lume pentru schimburi de idei, participari la congrese internationale, colaborari intre insttutele nationale si marii si medii nostrii bogatasi din TOP 300 si alte topuri (Ion Tiriac, Cristian Tantareanu, etc.) care ar dori si putea investi in tinerele talente, pentru a duce la indeplinire si plati inventii, descoperiri, etc. Acesti tineri sa poata sa lucreze si pentru viitoarele intreprinderi. Chiar si investitori de peste hotare care vor veni sa-si deschida intreprinderi, hoteluri, firme, etc…. ii pot atrage pe acesti tineri si munca lor va fi rasplatita, etc. Cercetatori de la noi vor lucra si la institute din alte tari europene, vor castiga si cu banii castigati vor putea sa vina in tara si sa-si deschida propriile afaceri.
Ideile, inventiile sa fie brevetate la OSIM, experimentate in institutiile si universitatile noastre si/sau in universitati din alte tari – partenere colaboratoare cu universitatile de la noi, etc.
In toate domeniile, fireste incepand cu cel politic si terminand cu cele economice, intreprinderi, societati, etc. sa lucreze doar personal competent si devotat si retribuit corespunzator, sa fie bine retribuit pentru a fi motivat – trebuie sa fie bine retributi cu salarii corespunzatoare muncii si meritului lor, salarii care sa-i atraga, sa-i motiveze si sa le asigure un trai decent.
Chiar daca mandatul unui parlamentar, premier, ministru este de 4 ani, Presedinte (5 ani) daca acesta se dovedeste a fi incompetent si rau intentionat, sa poata fi rapid schimbat cu o persoana competenta si bine intentionata, chiar si romani din Diaspora, dupa caz prin alegeri anticipate, numiri, etc.
In toate mediile sociale, economice, politice, etc. daca toate locurile nu se ocupa cu persoane competente si devotate, locurile libere sa poata fi ocupate si de cetateni din alte tari europene, romani plecati, cetateni apartinand altor tari europen, care sa fie platiti cum trebuie – sa se acorde salarizari corespunzatoare pentru toata lumea.

Referitor la sistemul sanitar din Romania, si anume rugamintea de a avea si noi un sistem sanitar bine pus la punct.

1. Sa apara si la noi tehnologiile de tratament care se gasesc la ora actuala in tarile dezvoltate, in occident.
Sunt persoane suferinde de diferite afectiuni, care daca se trataeaza in strainatate, la clinici din occident vin perfect vindecate, pe cand aii la noi mor prin spitale sau ies cu sechele din boala.
Cunosc o persoana care s-a nascut cu o malformatie congenitala a vezicii urinare si necesita tratamenbt de specialitate in strainatate si nu are inca banii necesari. Aici acea persoana nu are sanse de vindecare completa deoarece: daca i s-ar scoate vezica urinara va trebui sa se sondeze de 4-5 ori pe zi, daca ar face injectii cu toxina botulinica aeasta este reversibila, iar daca ar lua medicamente care ar face-o sa se „simta bine” aceste medicamente au reactii secundare adverse producand tulburari nervoase. Am gasit o persoana de contact intre pacientii romani si clinici din Germania, unde i s-ar reconstrui vezica urinara si persoana s-ar vindeca fara probleme, dar aceasta COSTA MULT si persoana nu are banii necesari.
Persoana a apelat la serviciile doamnei Flori Trif – Persoana de contact pentru pacientii romani cu clinici din Germania (persoana cunoscuta la Targul de Turism) – D-na Flori Trif a vorbit cu clinicile din Nuernberg si i-a solicitat sa trimita analizele scanate pe e-mail, cee ce, colega mea de servici a si facut si apoi acestea au fost trimise la clinicile din Nuernberg unde au fost analizate de catre medicii specialisti care i-au transmis prin D-na Trif ca este necesara operatie de reconstructie a vezicii , apoi s-a facut o calculatie preliminara a costului operatiei + spitalizarii si s-a ajuns la suma de 10.000 euro pe care colega mea va trebui s-o plateasca clinicii unde va face operatia, suma pe care colega mea a fost sfatuita (tot de D-na Flori Trif , dar si de noi colegii) s-o obtina apeland la organizatiile umanitare de la noi, la principalele fundatii.
Colega ma de servici a apelat la acele fundatii si inca asteapta raspuns de la ele.

Flori Trif – Manager
Persoana de contact pt. pacienti romani

Saarlouiserstr. 11
D-90469 Nürnberg

Tel: 00 49 (0) 911 8009616
Mobil 00 49 (0) 1735952666
Fax 00 49 (0) 911 80099375
flori@trief.de
http://www.trief.de

Daca s-ar aduce si la noi in tara aceste tehnologii, toate tehnologiile din Occident sa fie si aici tratati corespunzator pacientii bine ar fi. Si asta cat mai repede. Sunt persoane cu tumori si alte afectiuni incurabile care si-au gasit vindecarea in clinici din afara (Europa Occidentala, Europa de Est, Turcia, Israel, China, etc.) , datorita chetelor s-au strans banii necesari pentru aceste tratamente, de aceea revin cu ideea infiintarii Casei Europene de Asigurari de Sanatate care trebuie discutata cu celelalte state din cadrul UE si pusa degraba in aplicare (vedeti mesajul referitor la casa Europeana de Asigurari de Sanatate pe care vi l-am trimis anterior), pentru ca toata lumea sa beneficieze de tratamente gratuite si la clinici din alte tari europene.
Este necesar sa luati legatura cu aceste clinici, cu medici de acolo si sa aduceti in cel mai scurt timp aceste tehnologii si aparatura necesara si la noi in tara.
Trebuie modernizat intregul sistem sanitar: spitale, dotare, tehnologii noi de tratament, medici competenti si devotati cauzei, salarizare foarte buna pentru medici, asistenti medicali, eliminarea dfinitiva a ciubucului (spagii) din sistemul sanitar prin salarizarea corespunzatoare a personalului sanitar (medici + asistenti medicali + infirmiere , etc.) , re-aducerea in tara a medicilor romani plecati (oferindu-le salarizare corespunzatoare, remuneratii, sporuri de stress)
Avem nevoie de un sistem sanitar bun, in spitale oamenii sa aiba toate conditiile, ca la un hotel de 3*** , 4**** , mancare buna, conditii de igiena, sa fie si spitalele noastre ca cele din occident, diferenta dintre clinicile de stat si cele private, fiind ca la clinicile private conditiile vor fi de 5*****, alta imbracaminte pentru medici, etc.
La noi sa poata lucra si medici din alte tari europene, de alte nationalitati completand deficitul de medici buni, dar salarizarea pentru toti medicii romani si de alte nationalitati sa fie foarte buna, pe masura responsabilitatii si muncii lor, astfel incat sa fie motivati sa lucreze. daca vor avea salarizare foarte buna, multi medici vor veni sa lucreze la noi, fie dintre cei plecati, fie de alte nationalitati.
Asistenta medicala sa fie gratuita peste tot, atat in tara cat si in celelalte tari europene.
2. Pentru a se evita plimbarea pacientilor de la un spital la altul – acest sistem trebuie implementat atat in Bucuresti , cat si in toata tara si anume: Solutii avansate de comunicare Salvare – Serviciul Urgente 112 – spitale in timp real
Salvarile si medicii de pe salvari sa fie dotati cu laptop conectat la Internet Mobil (Zapp, Vodafone, Orange) si aparate de masura conectate la Internet (EKG, EEG, Termometre electronice, Tensiometre, etc.) Consultatiile preliminare vor fi facute la domiciliul pacientului si apoi rezultatele masuratorilor trimise prin Internet catre statiile locale de salvare si spitale, precum si cereri online de internare catre toate spitalele din zona si cele mari din intreaga tara. In felul acesta se evita plimbarile de ore intregi pe la spitale si spitalele care au locuri disponibile si pot primi noi pacienti sa poata emite rapid raspunsurile, raspunsurile de la spitale venind in doar maximum 5-10 minute. Fiecare spital va primi online rapid rapoartele cu consultatiile preliminare de la pacienti (rezultatele masuratorilor din teren) si cererile online de primire atasate lor (software specializat) si spitalele vor trimite rapid catre Salvare si catre medicii de pe salvari aflati la pacienti mesajul de acceptare si internare urgenta , chemarea in timp util (maxim 5-10 minute). Acest sistem va oferi comunicarea in timp real si rapid instantanee cu salvarea si cu toate spitalele din zona si tara si cu 112 si deciziile se pot lua foarte repede.
Software-rul din sistem sa permita rapoarte rapide si programul va trimite rapid cererile si rezultatele masuratorilor din teren.
Aceste software sa fie prevazute si cu programele de comunicatii gen messenger instant cu toate spitalele si statiile de salvare si Serviciul 112.
Aceasta idee trebuie rapid comunicata catre firmele de software, IT din Romania si facut proiectul si software si apoi implementat.
Acest sistem trebuie implementat simultan in Bucuresti si in intreaga tara.

Alta solutie – utilizabila in paralel cu cele de mai sus:
Deseori aflam din mass-media de foarte multe cazuri disperate pe persoane care au nevoie de operatii, tratamente medicale la clinici din alte tari – ori aceste operatii, tratamente medicale costa foarte mult. Daca ele s-ar efectua in tara s-ar efectua cu metodele existente la noi in tara, multe dintre ele fiind depasite, invechite si putand lasa pacientul cu sechele. La clinicile din afara exista metode non-invazive, mult mai eficiente, mult mai bune, care ar aduce pacientii in starea buna, de sanatate, fara a-i lasa cu sechele.
E adevarat ca si la noi au fost implementate si sunt in curs de implementare metode noi de interventii si tratamente (operatii prin laparoscopie – mai mult, mai nou la o clinica din Timisoara – interventii cu ultrasunete, in alte clinici – transplanturi, etc.) dar s-a facut si se face putin in acest domeniu, fie din lipsa de bani, fie din alte cauze.
In plus, in Romania sunt foarte multe cazuri de cancere, leucemii (urmare a exploziei de la Centrala Atomo-Electrica de la Cernobil din 1986 ; a stress-ului ; a alimentatiei necorespunzatoare bogate in E-uri ; a fructelor si legumelor stropite cu diferite ingrasaminte chimice, etc.). Aceste cazuri necesita transplanturi si tratamente de specialitate la clinici din strainatate.
Multe dintre aceste cazuri s-ar rezolva daca s-ar gasi banii necesari pentru interventiile in afara, unele cazuri s-au rezolvat – prin donatii online, prin SMS-uri, in diferite conturi bancare, etc.
Inca ceva: un procent foarte mare de medici din Romania sunt incompetenti (cum e cazul medicului Ciomu; cazul medicilor care au operat din greseala de apendicita pacienti care aveau alte afectiuni, etc.)
Multi medici buni de-ai nostri lucreaza in clinici din strainatate, in SUA sau in diferite tari europene, la clinicile particulare de la noi din tara (Medicover, Medsana, Biomedica, Clinica Polisano, etc.) , altii lucreaza si la clinici de stat. Salariile de la stat sunt, dupa cum stim, foarte mici.
Avand in vedere cele de mai sus, va propun urmatoarea solutie care trebuie pusa in discutie – solutie din care ar rezulta bani si gratuitate la tratamente in strainatate, in alte tari europene si in alte tari, pentru toti pacientii din toata Europa.
Idee: Infiintarea Casei Europene de Asigurari de Sanatate – aceasta Casa Europeana de Asigurari sa functioneze in paralel cu Casele Nationale de Asigurari de Sanatate. Asa cum din salariile noastre cotizam cu un anume procent din salariu pentru Casa Nationala deAsigurari de Sanatate, asa sa putem cotiza (cu acelasi procent, sau cu o suma fixa lunar pentru toata lumea, pentru toti cetaatenii europeni ~ 15 Euro) si la viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate si, in acest mod va permite pacientilor din tarile europene interventii medicale si tratamente medicale toate gratuite in alte tari decat in tara de bastina. Daca intr-o tara europeana nu exista o anumita metoda de tratament care , in schimb exista in alte tari europene, pacientii sa poata beneficia gratuit de transport, interventii, tratamente medicale si spitalizare la clinicile din acele tari.
Toti avem dreptul la viata, la sanatate.
Toata lumea are dreptul de a beneficia de interventii si tratamente de calitate si a se vindeca integral de toate afectiunile, dar costurile sunt foarte mari si lumea nu-si permite acest „lux”. Acest „lux” trebuie sa devina o necesitate pentru absolut toata lumea, iar solutia propusa de mine mai sus ar rezolva acest deficit.
E adevarat ca in prezent exista Formularul E112, dar Guvernul nu aproba toate cazurile care au nevoie de interventii si tratamente in alte tari europene.
De aceea, solutia propusa de mine ar aduce un plus de bani la Uniunea Europeana necesari pentru Sanatate si implicit la clinicile unde se realizeaza interventiile si tratamentele.
Banii cu care vom cotiza la viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate, in paralel cu cei pentru Casele Nationale de Asigurari de Sanatate vor ajuta foarte mult si, dupa parerea mea, vor rezolva aceste probleme sociale.
In viitor, daca se hotaraste preluarea clinicilor noastre de catre lanturi internationale de clinici (ceea ce ne dorim cu totii, pentru a fi brand-uite, la standarde occidentale, cu medici competenti fie de la noi, fie din alte tari europene , salarizari bune, tratamente de calitate, conditii optime de spitalizare, etc.), acasta solutie ar ajuta si aici, pacientii putand beneficia de interventii si tratamente gratuite si in aceste clinici.
Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa aveti amabilitatea de a trimite mai departe acest e-mail si forurilor legislative europene (Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul Europei) analizarea si discutarea acestei idei si punerea ei in aplicare prin dezbateri in cadrul Parlamentului Romaniei, discutii cu viitorul Guvern cu Presedintia Romaniei si mai departe cu guvernele din celelalte tari europene, prin campanii de promovare, prin emisiuni ample pe toate posturile de televiziune unde sa fie invitati de la Guvern, Parlament, de la Parlamentul European, etc.
Am citit in presa ca din anul viitor 2009 noi ne putem trata si in alte tari europene, dar va trebui sa platim diferenta dintre costul tratamentului de la noi din tara si costul tratamentului in strainatate, ori nici aceasta metoda nu este buna, diferentele de pret dintre tratamentele in Romania si cele din strainatate sunt si vor fi foarte mari si vor fi imposibil de platit de catre cetateni, doar daca se vor face chete, donatii si daca au norocul sa primeasca la timp banii necesari achitarii acestor diferente.
De aceea propunerea mea cu infiintarea viitoarei Case Europene de Asigurari de Sanatate va rezolva si aceasta problema, umpland acel gol financiar.
Casele Nationale de Asigurari de Sanatate sa colaboreze in paralel cu viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate. Pentru persoanele care au nevoie de tratament in alte tari europene decat cea de resedinta, in cazul de fata Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va directiona partea de bani necesara tratamentelor, interventiilor chirurgicale, etc. catre clinicile din tarile unde se vor trata persoanele impreuna cu viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate care va directiona catre clinicile din tarile unde se vor trata acele persoane cealalta parte de bani necesara efectuarii tratamentelor, interventiilor echirurgicale, etc. , astfel incat persoanele care vor avea nevoie de tratamente sa nu mai fie nevoite sa mai efectueze vreo plata in plus fata de cotizatiile lunare la cele doua case de asigurari (casa nationala de Asigurari de Sanatate si viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate).
Tot asa se va aplica si in celelalte tari europene, fiecare casa nationala de asigurari de sanatate va veni cu partea ei de contributie si viitoarea Casa Europeana de Asigurari de Sanatate va veni cu cealalta parte de contributie completand astfel suma necesara platii tratamentului, a interventiei, etc. pentru persoana (persoanele) care are (au) nevoie.
Va rog sa promovati aceasta idee mai departe – este dreptul nostru la sanatate, la o viata mai buna, de a beneficia gratuit de interventii si tratamente de calitate la orice clinica din intreaga Europa si, eventual din lume….
Propunerea mea este ca aceasta idee (a Casei Europene de Asigurari de Sanatate) sa devina realitate , trebuie ca si dvs sa puteti transmite aceasta idee mai departe la forurile legislative europene si cele de la noi din tara.
Mentionez ca eu am studii tehnice – Inginerie Mecanica si in prezent lucrez ca operator PC – nu am gasit post de inginer si acest proiect trebuie dezvoltat de persoane cu competente economice, sociologie, stiinte politice, drept

In ceea ce priveste industria miniera, conditiile de munca:
Avand in vedere cele petrecute la Exploatarea Miniera de la Petrila, va trimit urmatorul mesaj cu propuneri solutii pentru a se evita pe viitor pierderi de vieti omenesti.

Pentru ca in viitor sa nu mai fie victime omenesti in galeriile miniere, exploatarile miniere trebuie modernizate.

Dorim modernizarea minelor ! Avem tineri inteligenti, cercetatori, ingineri – putem impreuna sa ne gandim la o solutie viabila – roboti tele-comandati de la suprafata de la niste pupitre de comanda prin unde radio, ghiduri de unde, etc. Robotii – utilaje robot vor intra in mine in locul oamenilor si ei vor receptiona comenzi si emite informatii prin ghiduri de unde , unde radio (asa cum in tunele in strainatate, sub munte pot vorbi la Vodafone, Orange, etc.) asa si noi putem avea un sistem integrat de comunicatii care sa fie implementat in canalele miniere, in galeriile miniere pentru a comunica in timp real cu robotii – utilaje. Acestia (robotii) vor fi niste masinarii dotate cu toate cele necesare: pickamere, brate, macarale – brate telescopice, cupe, camere video pentru transmisii imagini, microfoane pentru transmisii sunete, zgomote, masurari de nivele de zgomot, detectori de gaze si alte substante chimice, senzori de umiditate, etc. Sa ne gandim ca, la ora actuala, exista miniroboti care fac curatare si torcretare conducte de alimentare cu apa rece / calda si totul se supravegheaza din niste auto-laboratoare , niste masini dotate cu PC-uri, display-uri, pupitre de comanda, etc.

Trebuie automatizata si modernizata intreaga retea de galerii miniere din tara. Pe langa robotii dotati cu toate cele necesare, in galerii sa fie si alte utilaje automatizate si tele-comandate de la suprafata (benzi transportoare, detectore de gaze, reglarea si masurarea temperaturii, sisteme de masurare a presiunii, sisteme de comanda a portilor de acces, etc.
Trebuie colaborat cu institute de specialitate , universitati din toate tarile europene, cu directii de exploatare miniera din intreaga Europa, din intreaga lume, spre exemplificare exploatarile miniere de la Cercul Polar – Kiruna (Suedia) utilizau in 1983-1984 niste utilaje ca niste excavatoare pentru exploatari miniere, poate de atunci au aparut si alte metode mai eficiente si mult mai putin riscante. Ideea este sa avem niste roboti telecomandati de la suprafata, fiecare persoana care ii comanda sa faca munca de birou, in institut, la niste pupitre mari cu multe butoane, display-uri, difuzoare, boxe , PC-uri, console de comunicatii, telefoane, etc. Numai in acest mod putem face exploatari miniere fara pierderi de vieti omenesti. Poate ne vin in ajutor cu idei cei ce au citit artil SF si de previziune ale lui Isac Asimov, dar si institutele miniere din intreaga lume.

Pentru inceput este bine sa avem si noi automatizarea si utilajele care sunt la Exploatarea Miniera – Minele de Fier de la KIRUNA (Suedia) – acolo se folosesc utilaje CARTERPILLAR care intra in galeriile miniere – utilaj dotate cu pickamere, comanda, etc. dar si posibilitatea de a incarca minereurile in vagonete de marfa care apoi vor duce minereurile la suprafata. Accesul in aceste mine se face pe sosele si cai ferate care coboara in serpentine, in spirala pana in galeriile miniere si apoi tot asa ies la suprafata. Website utilaje CARTERPILLAR – http://www..ipso.ro/ , http://www…bergerat-monnoyeur.ro/

Alt website gasit prin cautari pe http://www.google..com (cautare Mining Industry): este:
http://www.mining-technology.com/ – unde se gaseste de la A la Z tot ceea ce este legat de industria minieritului – de la companii producatoare de utilaje de minierit, echipamente de control – acces , detectoare de gaze , controllere , automatizari , etc. pana la echipamente si utilaje de extractie, transport, etc. In plus se mai gasesc si exploatari miniere, proiecte miniere, din foarte multe tari (Africa de Sud, SUA, Australia, Indonezia, Suedia, Chile, Uzbekistan, Peru, Canada, Germania, Bolivia, Mauritania, Burkina Faso, panama, Mongolia, Marea Britanie, etc,) , informatii privind viitoare evenimente si congrese internationale, etc.

Canal TV legat de acest domeniu minier – http://www.miningindustrytv.com (Canal TV online)

Alte website-uri: http://www.infomine.com/http://www.infomine.com/maps/ , http://www.gowlings.com/industry/mining.asp?lang=1 , http://www.mihr.ca/ ,

Sper ca, incepand de la Anul – 2009 , asa cum exista targuri ca TIB, Petro and Gass Expo, TIBCO, Contruct-Expo, Construct-Antreprenor si Construct Ambient, Romedica, Romlabor, Romenvirotec, etc. sa organizati si editii anuale de targuri (tot la Romexpo) privind Minieritul si industria miniera – MINEXPO – cu 2 sectiuni: 1-Utilaje, echipamente si automatizari in industria miniera , 2-Minieritul – perspective de viitor, exploatari miniere din intreaga lume. La acest targ sa fie invitate mai toate firmele de utilaje miniere, echipamente, automatizari, controlling, security, etc. de la noi si din intreaga lume , precum si firme de exploatare miniera de la noi si din intreaga lume si gasita o solutie comuna de viitor pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a securitatii in industria miniera.

Sa existe mai multe orase (inclusiv Bucurestiul, petrosani, Petrila, Lupeni, Borsa, Baia Mare, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Simeria, Deva, Hunedoara, etc.) unde sa se desfasoare acest targ fie sub patronajul Romexpo, fie sub patronajul Romexpo si a altor firme de organizat evenimente, reuniuni, congrese (EXPOTEK, ABPLUS Event – care organizeaza targurile Camex, si/sau firme din acele orase, etc.) Aceste targuri se pot organiza pe rand pe toata durata anului in orasele amintite mai sus si in Municipiul Bucuresti, sau doar in anumite orase plus Bucuresti; dupa cum si de la noi sa fie trimisi in strainatate la congresele ce se organizeaza pe aceasta tema persoane abilitate si competente , plus tineri, studenti, doctoranzi, etc.

Trebuie organizate sesiuni stiintifice, colaborari economice, schimburi de idei, de experienta, pentru ase ajunge cat mai repede la un numitor comun, la o imbunatatire rapida a acestui domeniu al economiei nationale.

Trebuie rapid imbunatatite conditiile de munca ale minierilor, acest proces trebuie sa inceapa chiar acum, colaborarile cu institutele, universitatile, etc de la noi si din intreaga lume trebuie sa inceapa acum, cat mai repede posibil, pentru a iesi cat mai repede din acest impas si a gasi, pentru inceput solutii viabile de moment si pentru viitorul apropiat.

Daca se va pune problema disponibilizarilor, ei (minierii) pot fi dirijati spre alte munci (mai putin riscante) si anume: constructii de sosele si autostrazi, lucrari la noile magistrale de metrou bucurestean (unde se folosesc niste scuturi, niste utilaje mari pentru sapat tunele) si la fel si aici trebuie imbunatatite conditiile de munca astfel incat sa nu existe riscuri, sa nu existe pierderi de vieti omenesti, sa se lucreze doar in conditii de securitate maxima, in conditii bune de munca, fara riscuri. Dintre ei mai pot lucra si la modernizarea cailor ferate, etc.

Toate galeriile si munca in ele sa fie supravegheate video, pentru a nu mai exista dubii.

Trebuie sa fim deschisi la colaborari cu toate institutiile si exploatarile miniere din intreaga lume.

Sa colaboram si cu universitati atat de la noi din tara , din toate tarile Europei, cat si din intreaga lume. Sa speram intr-o imbunatatire rapida a conditiilor de munca.

Daca in toate sectoarele de activitate se vor asigura conditii bune de munca, se vor moderniza toate domeniile de activitate, atunci vor fi eliminate toate riscurile, vor fi evitate pe viitor pierderile de vieti omenesti.

Acest proces de modernizare , de imbunatatire a conditiilor de munca, de securizare a activitatilor, de eliminare a tuturor riscurilor (in absolut toate activitatile) sa inceapa ACUM !

Va multumesc,

Valeriu Ghimpu

Bucuresti – 12.01.2009

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s