Cutia Pandorei


Starea de soc si hiperexcitare, ca reactie dezarmata la criza economica ce ne afecteaza pe toti  „are nevoie” in acest moment de un debuseu starter, ce sa canalizeze si sa amplifice apocaliptic energii distructive, similare celor antebelice (WWI, WWII).  Astfel xenofobia se poate constitui intr-un perfect catalizator si argument in favoarea celor multi, ce lumea li se pare tot mai stramta si nedreapta…

Episodul nefericit al mortii cu totul si cu totul intamplatoare a sportivului roman Marian Cozma, in spelunca din  Vezprem/Ungaria, se poate metamorfoza mediat de un mix de factori obiectivi (expusi mai sus) si subiectivi, intr-un adevarat „casus belli”. Nu mai trebuie amintit ca toata Europa este shocata, nu atat de moartea unui roman, ci de vizualizarea unor orori fizice (ucidere brutal.. mecanica) ce altfel erau asociate pana acum cel putin noilor generatii, cu fictiunile din filmele de aventuri si nu cu ceva palpabil asociabil realitatii.

Ei bine Europa vede acum prin ochii romanului asasinat, spectrul adevaratei fetze a ororii. Intelege ca viata si moartea se desfasoara dupa alte coordonate decat cele trecute pe tzipla stralucitoare a ambalajului societatii de consum capitaliste….

Concluzionand, un european din marea masa, profund descurajat si ce cauta tzapi ispasitori, nemultumit fiind de ce-i ofera societatea, trezindu-se in mana cu un „cutzit” (acces facil la armament), ce pana acum il folosea stilat doar la mancat, luand cunostinta din mass-media de „noul manual de utilizare” (vezi exemple concrete de violenta criminala), animat fiind de sentimente revansarde de neputinta, se va folosi de argumentul-precedent „xenofobie”, pentru a-si cauta si impune iluzoriile adevar si dreptate, „prin forte proprii”…

casus-belli

Cutia Pandorei se deschide facil si vinovat, prin concursul diabolic al mass-mediei.  Sa vedem insa daca o mai putem si inchide… eventual cu un numar cat mai redus de victime colaterale…

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cutia Pandorei

 1. popescu maria zice:

  Ma simt dezarmat! Ce putem face cu aceasta etnie dovedita needucabila! Sigur ca nu-i putem impusca pe toti, sigur ca nu etnia conteaza cand e vorba de o crima……Vor sa fie recunoscuti ca etnie…sa nu li se spuna tigani ci romi..vor, vor, cer….As propune totusi sociologilor sa faca o statistica a infractiunilor pe procente; din atatea infractiuni atatea au fost savarsite de romi care sunt in procent de….raportat la populatie. Si sa nu mai fim acuzati ca culpabilizam toata etnia. Procentele vorbesc! Nu cred ca „s-a dechis cutia Pandorei” dar cred ca este un prilej , nu cauza,sa avem alta atitudine Dar ce ne facem cu ilustra noastra justitie care se vinde la tot pasul. ???? Cheia este la justitie si politie!!!! Nu ar trebui decat sa respecte legea.

  Apreciază

 2. Dan zice:

  Când te simți individ amenințat și singur în fața unei gloate țigănești organizate mult mai bine decât vrea să recunoască orice serviciu de informații, cu o perfectă coordonare ce trece de graniţe şi se ascunde în spatele unei absurde libertăţi a minorităţii, atunci nu mai rămâne decât dorinţa de a fi protejat şi răzbunat. dacă statul u e capabil de asta, va apare cu siguranţă ceva în loc, nu din cutia Pandorei, ci din rugăciunea colectivă de dreptate! Probabil că nu am atins încă masa critică de ură generală împotriva unei minorităţi capabilă, prin organizare şi folosire perfectă a slăbiciunilor democraţiei, de crime şi agresiuni zilnice la nivel transnaţional. Viitorul va aduce, aproape sigur, un Hădăreni european, o răbufnire a senzaţiei de neputinţă şi nedreptate, a umilinţei şi indignării în faţa neputinţei statelor de a se apăra de flagelul ţigănimii tot mai agresive.

  Apreciază

 3. Aveti dreptate. Nu trebuie lasata deschisa Cutia Pandorei

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s