Gandiri de „pe ultima suta de metri” a capitalismului


In ultima perioada, in principal sub impactul programelor politice social-democrate, s-a produs o “remaniere” a capitalismului, in sensul ca antagonismele sociale s-au atenuat iar extremele s-au diminuat. Datorita extensiunii diviziunii muncii sociale, clasele sociale traditionale au interferat, ajungandu-se astfel, in prezent, la situatia de a nu se mai putea stabili o linie de demarcatie intre ele. Astfel exista capitalisti care depun, propriu-zis, o activitate lucrativa, cum exista si muncitori care sunt actionari si care se preocupa de speculatii in vederea maximizarii castigurilor banesti. In plus, datorita instituirii cvasi-generale a valorilor democratice, sistemul capitalist apare a nu mai fi capabil de manifestari partinitoare in raport de clase sau indivizi….

capitalism

A fi capitalist, conform acestei viziuni, nu presupune atat posesia unui statut economico-politic, cat insemna a gandi si a actiona conform unui anumit “spirit capitalist”, respectiv o conduita asimilabila unui comportament moral. Si cata vreme spiritul capitalist este considerat a fi propriu unor indivizi ce pot apartine oricarei clase sociale (saraci sau bogati, profesionisti sau neprofesionisti etc.), caracteristica fundamentala a acestei variante de intelegere este aceea ca postuleaza existenta unui capitalist ca individ in genere.

2008-670-communism-capitalism-pragmatism1

In concluize, tovarasi si pretini…e grav! Desi aparent s-ar demonstra contrariul, totusi asistam la suprimarea tacita a luptei marxist-leniniste de clasa ( 🙂 ) ! Eclectismul societatii globalizate, trece ca un tavalug peste toate esentele, bune sau rele, „hibridandu-le”, ca mai apoi sa obtina o tabula rasa planetar… OMUL DE TIP NOU, ca o medie intre strut (muncitoresc) si camila (capitalist)…

1=

PLATON

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s