„Opozitia” basarabeana cam in „opozitie” cu miscarile protestatare


Am urmarit luarile de pozitie ale reprezentantilor opozitiei democratice din Chisinau, mai putin d-ul Chirtoaca, primarul, si in linii mari respectivii aproape ca dezavuau idealurile si aspiratiile oamenilor din strada. Ma rog, mascau sentimentul acesta dupa argumentul manierelor si procedurilor revendicative „neortodoxe”, de parca o rascoala este dusa pe principiile unui cenaclul literar artistic si nu ar fi un act mai mult sau mai putin violent.

Cert este ca eu nu achiesez la parere ca actiunea ar putea fi o revolutie, ci cel mult o revolta spontana. Si spun asta pentru ca nu consider ca se intrunesc factorii ce sa o califice la un act deliberat, organizat si etapizat. Ba mai mult, inocenta revendicatorilor s-a dovedit si-n lipsa unei conduceri revolutionare ce sa negocieze cu puterea direct si nu mediat de „opozitie”, precum si-n lipsa unei platforme revendicative inteligent asamblata. Ca doar nu este firesc sa proferezi revendicari  celui ce a demonstrat deja ca este tiranul tau despotic, mai exact este naivitate sa ceri renumararea voturilor sau chiar redesfasurarea scrutinului, atata vreme cat logistica si infrastructura este pe mainile celor contestati. Mult mai eficient era daca se mergea din start pe logica unei revolutii, cerandu-se ca-n 89 la noi o schimbare fundamentala de sistem. Numai in aceasta situatie fortele amicale din strainatate ar fi putut fi indrituite sa acorde suport, dar in situatia de fata nu. Argumentul este ca autoritatea statului Moldova este conform normelor mondiale de drept mandatate sa tina situatia sub control, atata vreme cat aceasta este in limite democratice….lupta fiind exclusiv de pe pozitii partidiste. Ori opozitia basarabeana cinic sau nu tocmai acest joc il face traducand revolta ca un derapaj dar in limite democratice. Pe fond mandateaza legea si ordinea din Moldova sa ia in cel mai scurt timp masuri de …pacificare…

Evident ca nu ne putem iluziona ca ar exista vreun partid in Basarabia care ar fi de capul, sau si nu ar fi proiectat sa raspunda la anumite comenzi, in anumite momente critice, cum ar fi acesta, la impulsuri venite de la Moscova, dar acesta este un alt subiect. Oricum provocatorii din randul manifestantilor si aici ma refer la cei cu sacosele pline cu pietre, la cei cu prastii cu bile de otel, precum si cei ce arboreaza pe Parlamentul Rep. Moldova steagul Romaniei cred nu sunt dubii din ce si de ce parte actioneaza….

La fel de habarnist si dezinteresat este si UE-ul in aceasta afacere. Majoritatea vesticilor acum aud de la tevizor prima data de existenta Republicii Moldova, ceea ce e mult prea putin in a sustine revendicari proromanesti, sau cel putin antidictatoriale. Ce ma face totusi increzator in viitorul apropiat posibil comun al Romaniei si Basarabiei sunt pozitiile intrasingente fara precedent ale administratiei US, ce odata au taxat lipsa libertatilor fundamentale in RM, iar ieri si-au manifestat rezerve serioase in ceea ce priveste corectitudinea procesului electorala. In termeni diplomatici acesata pozitie semnifica ca yankeii au un dinte impotriva situatiei si ca indirect sprijina Romania in acest diferend, precum si faptul ca posibil, in spatele usilor inchise s-o fi antamat deja vreun troc cu rusii… Ce putem spera noi de aici este ca trocul, in cel mai rau caz sa priveasca renuntarea la Transnistria si in nici un caz o sinecura reparatorie Romaniei in urma …autonomiei teritoriale maghiare HarCov.

prut-bridge-of-flowers

Mai vedem. Cert este ca avem cat de cat acces la fluxul primar de informatii si putem (daca ne duce computerul) sa tragem cele mai indreptatite concluzii, ca sa nu ne trezim ca intotdeauna in istorie, cu „dansa” in mana…

P.S. Va invit sa urmariti lasitatea si miserupismul politicienilor romani, ce la adapostul „corectitudinii politice” stau chititi si nu scot nici un scancet pe blogurile si ziarele ce le administreaza. Dupa ce vor fi siguri de directia in care se va inclina balanta, brusc vom avea fie multi eroi, ca dupa razboi, fie tone de moralisti… Adica intr-un cuvant o sleahta de lichele..

Acum e momentul Vadime sa-ti demonstrezi patriotismul si pieptul de arama… Evident ca prin „vadime” subinteleg toti patrihotii nostri ce anima clasa politica…

P.S. Va prezint in continuare linkul unei asociatii informale de romani basarabeni, ce lupta pentru romanism, pentru renasterea spiritului national, lupta pentru o Romanie in granitele sale istorico-etnice naturale:  http://www.basarabiaprotestcluj.blogspot.com/

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la „Opozitia” basarabeana cam in „opozitie” cu miscarile protestatare

  1. zexe zice:

    Am citit cu atentie si consider ca, fara sa am nicio obiectie de fond asupra celor enuntate de tine, inainte de a astepta o reactie politica sau diplomatica din partea Romaniei, este mai importatnta o reactie a societatii civile din Romania. Manifestarea solidaritatii noastre cu tinerii din Moldova in demersul lor anticomunist va obliga fortele politice angajate in campanie electorala sa polarizeze si sa sprijine aceste manifestari, iar, in ultima etapa, sa ia o o pozitie politica. Aseara, mi-am chemat copiii in piata Universitatii si am scandat impreuna cu tinerii moldoveni impotriva dictaturii comuniste de la Chisinau. Trebuie sa ne invatam copiii sa lupte pentru ceea ce isi doresc si sa intinda mana celor asemenea lor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s