„Clubul de la Bucuresti” – Prima actiune publica si primul (cred eu..) succes!


Am participat ieri la prima actiune publica a „Clubului de la Bucuresti” (sustinut de fundatia omonima), consacrat dezbaterii unor stringente probleme de actualitate ale societatii contemporane, mai exact „Esenta Crizei Actuale. Incotro Economia Mondiala?”, ce s-a desfasurat in Crown Ball Room din cadrul Crowne Plaza Hotel – Bucuresti.

Dezbatere Clubul de la Bucuresti

Intalnirea s-a desfasurat dupa reteta unei conferinte-dezbatere cu public, printre participanti remarcand prezenta a certe personalitati academice, intelectuale, din sfera afaceri, a politicii, din presa si societatea civila, amintind printre altii pe academicianul Malita, finantistul Negritoiu, fostii presedinti Iliescu si Constantinescu, businessman-ul Copos, presedintele agentiei spatiale Prunariu, etc.  De fapt am fost surprins sa vad un major interes manifestat fata de acest gen de provocari de cert nivel planetar si asta, cu atat mai mult cu cat isi are spatiul de desfasurare o tara „marginala” in ceea ce priveste gradul de influenta si eficienta, dupa parerea occidentului…. Ei bine, sala a fost arhiplina, majoritatea participantilor lasandu-se involuntar antrenati de nivelul prezentarilor, conspectand ici colo pe marginea ideiilor, parerilor si solutiilor identificate in acest adevarat incubator de idei.

Din discutiile colaterale cu mai multi factori implicati in acest proiect grandios, ce se doreste a fi Clubul de la Bucuresti, chiar daca indirect, am dedus ca se aspira la un traiectorie de o anvergura internationala, avand ca modele si targete de notorietate (-influenta) … asociatii similare gen „Clubul de la Roma”, „Aspen Institute” si altele. In aceasta ordine de idei se fac actualmente preparative pentru a fi invitati cu titlul de membri activi sau onorifici, personalitati mondiale din sfera economicului, academicului, politicului, socialului, prima sesiune de promovare externa, colaterala, a Clubului de la Bucuresti fiind desfasurata la ultima intrunire de fosti sefi de stat de la Istambul.

Revenind, cu ocazia acestei dezbateri s-au lansat si mai multe carti de specialitate, personal atragandu-mi in mod deosebit atentia cartea fostului presedinte Iliescu, „Criza si consecintele ei” (de la  Editura SEMNE ), ce ii contine o serie de interviuri si lucrari pe aceasta tema, alaturi de concluziile stabilite pe baza unor referinte bibliografice, de certa valoare stintifica.  De altfel, o parte din pozitiile si concluziile exprimate in cadrul lucrarii, au fost avansate pentru dezbatere si publicului acestei sesiuni de lucru a clubului. Printre alte obiective si diagnostice majore mi-as permite sa amintesc ca „prezenta criza economica este consecinta si prelungirea indisolubila a actualei-fostei (august 2007-2009) crize financiare din USA„, ca „in acest caz nu e vorba de o criza obisnuita, ciclica, cu rol de supapa autoreglatoare a sistemului, ci este vorba de o criza ampla DE SISTEM„; la fel, „fenomenul a fost startat si incurajat de teoriile si practicile neoliberale rezultate in urma *consensului de la Washington*, si care au avut ca principale promotoare guvernarile Reagan si Thatcher„; in acelasi timp „grupul G-20 structurat ad-hoc pentru a gasi raspunsuri globale la problemele globale, au indicat gresit in persoana FMI- IFM, ca organismul cel mai in masura sa solutioneze la nivel macro problema” omitand ca aceasta institutie nu are instrumentele si o experienta anterioara incununata cu succes pe acest subiect; si nu in ultimul rand „I. Wallerstein considera  ca prezenta criza este una de final a unui ciclu istoric de 500 de ani de dominatie a capitalismului, iar in urmatoarele 4-5 decenii se vor contura noile tendinte din piata globala„.

 Ca o concluzie preliminara (personala) .. este de apreciat larga deschidere a clubului catre lupta de idei in dauna politicianismelor incetatenite, dispozitia pentru dezbatere si dialog suprapartinic, ori larg societar-civic. Societatea este debusolata si pesimista, si are mai mult ca oricand nevoie de suportul unei astfel de constructii institutionale de anvergura, ce sa-i redea speranta, daca nu si sa-i ofere concret solutiile punctuale pentru temele existentiale concrete. Insa cel mai important semnal al acestei manifestari a clubului este ca intelectualitatea da semne de reviriment statutar, ca doreste sa iasa din starea de letargie lash autoasumata oarecand, dorind azi sa se inhame cu toate disponibilitatile, in cauza interesului general. In situatii limita, ca cea pe care o traim, aceasta conduita responsabila poate echivala valoric cu demonetizatul termenul de „patriotism national”, dar si … cu unul uman-universal. 

Din punct de vedere structural-organizatoric, cred ca tertii vor aprecia mai bine daca vor vedea forumurile Clubului de la Bucuresti desfasurate majoritar  sub paternul workshopurilor – meselor rotunde de tip brainstorming, decat a conferintelor statice, unde ideile erup si se argumenteaza ceva mai greu. In orice caz lumea de care vorbeam mai sus (pesimista, debusolata..) ar fi incantata sa constate in persoana Clubului de la Bucuresti o „asociere de egali” in spirit si conduita, mai repede decat o „obisnuita romaneasca asociere de personalitati vip, individualiste si segregate. Abia atunci va transcede catre „exteriorul” organizatiei notiunile cliseu de „corp indivizibil comun, puternic, altruist, autentic, reactiv si/sau preventiv”. Iar in timp, aceste jaloane de excelenta se vor cimenta in asset-uri organizationale, crescand intrinsec prestigiul propriei productii intelectuale ori de alta natura, la nivel national si international, nu in ultimul rand Romania avand de castigat.

O vorba chinezeasca confucianista spune ca „drumpul celor un milion de pasi incepe cu primul..” ..iar eu inchei in aceeasi nota, sperand ca primul (pas al Clubului din cele „n”) sa fie..cu dreptul .. si nu stangul.. 😉

Detalii suplimentare aferente evenimentului le puteti gasi in blogul pres. Iliescu,  „Echilibru”. Cele bune tuturor!

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Clubul de la Bucuresti” – Prima actiune publica si primul (cred eu..) succes!

 1. SorinPLATON zice:

  @gim
  Facand o gluma, reiterez situatia de la noi in care orice regula este antiregula in alta parte, asa si cu cei zece mii de pasi confucianisti, ce pot fi 10 sau zece milioane, in functie de feelingul mioritic de moment.. 🙂

  1=

  Apreciază

 2. Pingback: UN PROIECT DE SUCCES « ECHILIBRU

 3. gim zice:

  ” Drumul de de zece mii de pasi”..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s