„Soft power”-ul ..


..este un concept, ce iata prinde si la noi. Orice ar zice oficialii nostri sau ai tertilor, mai singuri sau in echipa cu alti interesati, pe calea mecanismelor atipice de „putere soft” am reusit sa fundamentam germenii revolutiei portocalii in Basarabia, deci iata ca ceea ce spune cu atata indarjire Voronin, diabolizand Romania nu este chiar atat de lipsit de fundament.. E adevarat ca manierele si tonul pot oferi desavarsirea artistica unei opere muzicale…dar efectiv „lumea” nu are timp acum de „adevarurile unui fost aparatcik kgb-ist rusofon..

Din start rezulta faptul ca (posibil) deja clauzele contractuale cu privire la soarta acestei zone ar fi fost deja antamate la nivel inalt, de catre rusi si americani, reactiile mujicilor la ragetele si isteriile unilaterale zonale fiind doar partea de obligatie din piesa teatrala macro, pentru a se asigura trendul de „normalitate si realism”. Iar Voroninu’ este luat drept ceea ce si este (tot de catre rusi), adica o rotita minora in mecanism si nimic mai mult..

galsheava in shieru moldoviniesc 

Pe de alta parte am receptionat circumspect azi in presa noastra o „unda generala de satisfactie” vis a vis de al doilea off-side in tentativa comunistilor moldoveni in a-si promova candidatul la presedintie. De ce semi-bucurie? Pai pentru ca tevatura doar acum incepe si nu poti zice hop pana nu ai sarit parleazu’..; adica urmeaza noi alegeri, unde comunistii vor beneficia de aceleasi atuuri (media, functionarimea filo-rusa, serviciile secrete-armata-politia, etc), in lupta cu o divizata si nefundamentata doctrinar, opozitie „democratica”.

Mi-a atras totusi in mod deosebit atentia „sugestia” unor analisti rusi, publicata electronic, cu privire la faptul, ca da, sa revina Basarabia intr-un proces integrationist Romaniei, dar moneda de schimb ceruta fiind in acest caz Transnistria. Trecand peste faptul ca semiotic poate rusii prin subtile campanii de teasing deja obisnuiesc opinia publica cu vreun dat negociat cu yankeii, noi romanii trebuie sa ne facem ca nu intelegem unde bat respectivii, si sa incercam prin toate mijloacele sa scoatem rusii din procesul direct de negocire zonala, introducand in schimb exclusiv ucrainenii, oferindu-le acestora (ucrainenilor) un posibil troc cu Transnistria, pe Herta, Cernauti si nordul Deltei Dunarii. Cu alte cuvinte rusii s-ar vrea in pozitia de vanzatori, dar nu poseda de drept „imobilul” pe care ar dori sa-l vanda..

Pentru a-i multumi totusi si pe dansii (rusii), in barter cu tezaurul romanesc confiscat, am putea sa le oferim un parteneriat intensificat, de major nod si distribuitor al resurselor lor energetice, plus aranjamente zonale de securitate. La o adica oferind si garantia ca nu li se vor planta in coaste rachete nucleare cu raza mica si medie de actiune, poate atarna greu in balanta de negociere geostrategica. Dar asta este o alta mancare de peste.. Pana atunci sper sa ne continuam in Basarabia scenariul si regia tot la acest mod, ca atunci, in ipoteticul happy-end-ing final sa fie sanse sa obtinem si …ropote de aplauze si ovatii din tribunele tertze, ce asista la scena cu pixul si bloc-notes-ul in mana….

romanism

1=

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s