„Clubul de la Bucuresti”, editia a doua si daca vreti .. UN NOU SUCCES!


Bucurandu-ne din nou de excelentele oficii de gazda a Hotelului Crown Plaza Bucuresti, in 30.06 am contribuit cu totii la realizarea unei noi manifestari de succes cu public, a Clubului de la Bucuresti, pe agenda centrala a dezbaterii promovand generosul si practic neepuizabilul subiect „Stadiul relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana”. Cu aceasta ocazie, din nou am constatat o foarte mare aglomerare de intelectuali „pe metru patrat”, atat in board cat si-n public. De fapt, desi volumetric primau progresistii de stanga, spre final nu a mai prea contat filiatia ori fobia politica, dovedindu-se inca odata daca mai era necesar, ca atunci cand diplomatii (intelectualii..) vorbesc, armele (politicienii..) incep sa taca …

Au fost invitati sa conferentieze in prima parte a intalnirii, dupa cum se poate constata si din imaginile filmate alaturate, oameni de o aleasa factura socio-profesionala, amintind aici pe fostul presedinte Constantinescu, pe actualul ministru Diaconescu, primarul Oprescu, prof. univ. Puscas si multi altii, ce alaturi de gazdele chairmen, pres. Iliescu si istoricul Teodorescu, a produs un eveniment civic-social de certe valente stintifice si intelectuale.

Pentru a nu divaga inutil, dar si pentru simplul motiv ca unii si altii (mai mult ca probabil ca) vor prezenta „desfasuratorul happeningului la un nivel stenografiat”, am sa ma rezum la a emite doar nuantele identificate, asociind personalitatea x, sau y, cu vreo idee emisa de dansii, de importanta majora in economia intalnirii, din punctul meu de vedere, sper ca nu prea subiectiv. Astfel domnul Corlatean a spus la un moment dat, ca UE nu a actionat de partea noastra in meciul cu Voronin (& Rusia) pentru simplul motiv ca „nu contam” la nivelul  decizional… D-ul Diaconescu a fandat diplomatic, punand accentul pe uriasa inertie a sistemului diplomatic romanesc, ca un factor profund perturbator a ceea ce ar trebui sa fie avangarda intereselor Romaniei.. Presedintele Constantinescu a precizat ca dupa o astfel de radiografie apocaliptica a sistemului (facuta anterior de d-nii Corlateanu si Dragnea) s-ar impune si ceva „sange” pe caldaram, amintind ca in „vremuri de trista amintire” fapte similare ar fi echivalat cu acuzatia de sabotaj national si eventuale sesiuni de „executii sumare”… D-ul Dragnea a concentrat expozeul pe o radiografie a dezastrului programului national (defalcat zonal, local) de accesare a fondurilor europene de post-aderare…D-ul Puscas a concluzionat ca este totusi cam tarziu sa ne punem deabia azi problema lipsei unei strategii viabile de dezvoltare, caruia sa-i subscrie logica accesarii si cheltuirii fondurilor europene… Presedintele Iliescu a reafirmat initiativa dansului de la recenta editie a Forumului Crans Montana, in care in jurul ideii de combatere a fenomenului european si mondial de amorala polarizare socio-economica a identificat si pericolul major al xenofobiei, cu accente tot mai inspre extremism, in particular cu nefericita tertza asociere etno-culturala, a romanilor emigranti cu tziganii.

Concluzionand, cine si cat este responsabil pentru proportiile deficientelor interrelationale Romania-UE? Ne vom rezuma ..la nesfarsit.. la doar sa diagnosticam, cauza proiectand-o oriunde altundeva decat in aria propriei competentze? Este clasa politica actuala  asociabila cu acest adevarat dezastru de forma si fond? Raspunsul poate fi ..”da si nu”.. De fapt culpabilizabile pot fi ,pentru prima data.., si elitele intelectuale..si asta pentru imobilismul abordat, prin neimplicarea in cauzele cetatii, prin lipsa de empatie cu agenda publica.. Oricum ar fi s-au emis la acesta intalnire prea multe „de ce”-uri..tipic unei societati ca a noastre, a uneia de mioritica si permanentizata autovictimizare sterila, fara accente pe , concret, combatere si prognostic..

Pe de alta parte „Clubul de la Bucuresti” cred ca nu trebuie sa urmeze DOAR paternul unei tribune „laic-clasice”, de identificare si punctare a problemelor de pe o ipotetica agenda de zi, fie aceasta si de impact national.. Nu! E nevoie de promovarea unui nou trend in societate. Clubul trebuie sa activeze de pe principiile unei asocieri (mai mult practice decat teoretice) lobistice de personalitati, identificarea problemelor fiind automat urmata de o defalcare a acestora pe departamente si de insarcinarea concreta a anumitor grupuri de membri, ca de fatza cu un dead-line, sa depuna activ si concret diligentele „pentru si pana” la solutionare.

In alta ordine de idei cred ca ar fi salutar sa-l vedem pe fostul presedinte Constantinescu ca invitat cu titlul de permanent (co-chairman), alaturi de fostul presedinte Iliescu, impreuna cei doi putand crea o imagine hologramatica si un efect fantastic de reuniune, de forta, militantism, seriozitate, chiar patriotism, de clarviziune, decenta, de echilibru si nu in ultimul rand, de prestanta. Poate nu ar fi rau ca societatile militantiste a d-lui pres. Constantinescu (ex.Romania Europeana, etc) sa fie apoi asociate sau subscrise cauzei comune a Clubului de la Bucuresti… In orice caz s-ar putea crea o echipa imbatabila, similara fortei organizationale (-unitare) a fostilor presedinti nord-americani. Va imaginati ca apoi, nota de normalitate emisa catre public va capta TOTAL atentia publicului de la saltimbacariile regimului si acolitilor d-lui Basescu… acestia ramanand ca si pestii (vezi marinarii..).. PE USCAT.

 

 

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la „Clubul de la Bucuresti”, editia a doua si daca vreti .. UN NOU SUCCES!

 1. Va salut cu bucurie si respect, domnule Sorin Platon. Pentru ca nu am reusit sa ma reintorc in Bucuresti, in timp util, nu am putut participa la aceasta reuniune a Clubului de la Bucuresti. De aceea ma bucur sa gasesc orice informatie despre continutul discutiilor. Subscriu, in totalitate, ideii de apropiere militanta a celor doi fosti presedinti, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Aceasta apropiere poate deveni emblematica pentru o Romanie cu adevarat moderna si europeana.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   D-le Serban,

   Nu stiu cum se face, ca numai nu reusim sa ne intalnim in cadrul sesiunilor clubului, la o discutie mai aprofundata. Mi-ar face placere sa va cunosc, dupa cum am inteles ca ar face placere si unora sa ne cunoastem.

   Cu stima,
   SorinP.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s