Transparenta fondurilor europene in Romania


Azi am participat prin invitatia „Agentiei de Monitorizare a Presei” la prezentarea raportului cu titlul de mai sus, pentru finalizare caruia au contribuit stimabilii Paul CHIOVEANU, Ionut CODREANU, SorinOZON, Mircea TOMA si Irina ZAMFIRESCU. Dupa ce veti „catadicsi” sa lecturati materialul din link, va invit sa binevoiti sa cititi comentariul meu aferent (de mai jos), eventual sa aduceti si cateva completari, ca o tusa de personalitate si experienta civica proprie.

investigation-art-icij-lg

Rapoartele institutiilor ce administreaza si promoveaza finantari interne de sorginte externa, ce se promoveaza „transparent” via trimiteri in diferite medii de informare, de fapt sunt meniri soft de ascundere sau oprire a procesului de informare de masa. Orice trimitere la informatii arhivate, cuantificate in spatiile a diferite portale informationale, determina, cel putin intr-o prima instanta, o reactie de respingere la obstacol la principalii beneficiari, end-useri. De regula, cel putin din punctul meu de vedere exista un soi de blocada informationala deliberata, ce ascuzandu-se sub diferite formalitati-piedici de accesare, pe fond opreste traficul informatiilor catre „oricine”, mai putin catre falansterele „oculte” de interese politico-economice.

Din alt punct de vedere, pe plan european nu exista altruism in sensul sau literar; mai exact se ofera fonduri pentru dezvoltare structurala anumitor tari ( Romaniei ii revine per capito 13 miliarde E virtuali..) strict interesat, in sensul ca acele fonduri au menirea sa creeze background-ul optim (sa se deschida oportunitati), pentru ca mai apoi aceiasi furnizori de fonduri sa-si trimita la inaintare artileria grea, ce sa penetreze si sa exploateze potentialele economice locale preconditionate, exclusiv in cauza interesului pecuniar …propriu.

In legatura cu interactiunea mass-media in ecuatie, rolul sau in calitate de caine de paza a democratiei, desi este de a populariza „fracturile” din mecanismul finantarilor transnationale, pe fond este limitat, limitarile fiind generate de propria „fisa a postului”, de interesul egotic sau de grup atasate intereselor mogulilor angajatori de ziaristi,.. de regula din spatele scenei. Intr-o situatie si mai grava este asa numita „presa locala”, de fapt fiind „mult mai ancorata” in realitatile, ierarhiile si obedientele baronatelor politico-economice zonale.

Ce e de facut?.. Pestele de la cap se impute..deci trebuie rezecat capul pentru inceput..Conditii predispozante?..Vointa nationala..cand si cat va fi..!.. Dar e posibil ca si proiectele de finatare sa fie scrise prost?.. Dar daca sunt facute prost intentionat..sa nu reuseasca?.. Aa?!

Concluzionand, orice informatie privind finantarile cu bani comunitari si publici sunt obiectul unui adevarat monopol informal, a unei comunitati oculte de putere politico-economica. Argumente? De exemplu comunitatile locale ce „au implementat cel mai bine” fondurile europene sunt „prin sansa”si cele mai influente foruri politico-adminitrative in partidele, din care reprezentantii lor fac parte. La o adica dupa jaful la scara nationala a intregii avutii acumulate de Romania in „comunism cel rau si negru”, desfasurat pe indelete pe tot parcursul anilor 90, „inginerii financiari” s-au reorientat pentru robinetele de bani mai cu staif.. esenta ramanand aceeasi: o mana de parveniti orientati conduc o mare de fraieri dezinformati..

magnifying-glass

Sa le stea atunci in gat, iar de restul sa-si cumpere medicamente pentru ei si familiile lor!..

1=

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s