Clubul de la Bucuresti..”dupa douazeci de ani”


Istoria recenta a Romaniei respecta fidel paternul unui roman de capa si spada cum ar fi de gasit mai mult in portofoliul unui Alexandres Dumas.Ca si-n respectivele opere literare si noi am avut de toate. Am avut maximizat intrigi, foame, nedreptate, inechitate, mari idealuri, cumplite deziluzii, „cardinali Mazarini”, multa tevatura pentru motivatii de nimic, egoisme exacerbate, vicii, etc.

Ce nu aparea importalizat in respectivele romane, precum nici in romanul „Romania anilor 89-2009”, decat la un mod pur colateral insignifiant, in economia jocului, este „maria sa poporul”… O permanenta masa „sub vremi”, invocata parsiv si mincinos doar pe post de justificare, de indiferent cine-ce a condus-o.

Care ar fi referintele la cetatenii ce alcatuiau cadrul scenelor marilor acte de curaj si eroism ale celebrilor D-Artagnan, Porthos, Aramis, ori Athos? Dar care ar fi prin corespondenta dovezile existentialiste a oamenilor simpli, ce au decis si facut pe fond schimbarea, in dorinta de spre mai bine? Ei bine, nu numai ca dorintele lor nu s-au realizat, sau ba din contra.., dar au fost cu totul trecuti exclusiv in nota de subsol a oricarei administratii, fie aceasta nationala sau locala… biete si sterile cifre-procente, ca si la Auschvitz… Nu au contat niciodata cu adevarat decat ca si mase de manevra.

Bastilia a fost doborata de „gavroch”-i ce „de-a doua zi” au si intrat in desuetitudine, in timp ce „oamenii de stat” imediat incercau sa ocupe nisele si locusii de putere „eliberati”, sa organizeze cu alte cuvinte „haosul” ..in folosul exclusiv al propriului interes.

Au trecut douazeci de ani in roman, au trecut douazeci de ani si-n realitatea noastra cotidiana. Cu ce rezultat?… Dand totul printr-o sita imaginara, cu ce marete realizari ne putem mandri ca am bifat azi? Am proiectat cumva natia pe culmi de respect, mandrie, valoare internationale, bunastare, visate?.. Eu zic ca nu. A fost numai vorba multa, vant in guri, miraj morganatic de welfare, sentimentul insingurarii, neimpartasirii, asezonate cu stres cat cuprinde si cam atat. Sau sa nu mint..beneficiem azi si de gripa porcina…

In romane, fie acestea centrate pe subiecte ale anilor 1600-1700, dar si-n romanele vietii de zi cu zi, ce conteza cu adevarat este numai si exclusiv vip-ul, personajul central, cel pe care se puncteaza toate reflectoarele, cel ce aduna toate ovatiile, laurii si plus-valoare natiunii, eventual, daca binevoieste, se constituie in modele ad-hoc de urmat pentru restul de gloate…

Clubul de la Bucuresti, prin interventiile interlocutorilor a incercat in sesiunea de ieri 05.11.09 sa faca o paralela de atemporalitate intre destinul unei natii privita de la nivel micro si determinarea elementelor sale unitar componente (cetatenii) de a-si depasi conditia. Declicul, punctul zero pentru etapa de repersonalizare a natiunii a fost considerat momentul revolutiei romane din 89. Oamenii agregati sub forma de „mamaliga” finalmente si nesperat au explodat, ducand de-a dura ideologii, sisteme politice, sociale, conveniente societare, dureri, idealuri; cum ar veni cetatenii deliberat s-au aruncat cu capul inainte, spre orice, oricat de necunoscut si posibil tenebros ar fi fost, numai sa evadeze odata din inchisoarea prezentului… Si au evadat…

La randul meu, acum din political correctness ar trebuie sa fac o jonctiune de trecere de la „Cei trei muschetari” la mai logica „Marile sperante” ale lui Charles Dickens, dar totusi nu o voi face.. Saltul poporului s-a facut in gol si atat. In spatele cortinei nu ne-a asteptat raiul pe pamant ci din contra…, de azi unii au ajuns sa regrete „valurile tineretii” ce i-au impins nesabuit spre ceea ce generic se numeste azi democratia liberala..

Ca intotdeauna de la „Adam si Eva” incoace poporul a fost si este primul ce plateste si ultimul ce beneficiaza.. Ei bine toti cei ce au vorbit pe rand in cadrul meetingului Clubului de la Bucuresti, au incercat prin alocutiuni sa repuna oamenii-celula de la baza societatii, pe piedestalul lor meritat. Sacrificiul poporului nu mai poate fi trecut cu vederea. El exista si in permanenta ne autointretine. Poporul nu este un indiferent ce „ei”.. Poporul ..suntem de fapt „noi”, cu totii, mai mult sau mai putini egali in drepturi si obligatii.Si desi nu putem sa ne imbatam cu apa rece, astazi „noi poporul” suntem liberi..

Se poate pune insa problema a ce ar mai putea sa insemne azi cuvantul libertate?! O fi realitatea si capacitatea ca din mijlocul societati de consum, sa ..consumam gozerii si artificii de marketing pana cadem lati, iar apoi diabetici si cancerosi? O fi fost „inainte” capacitatea de a fi avut timp sa citim, sa socializam, …sa traim? O fi astazi capacitatea de ne sti liberi sa circulam, dar sa nu o putem face constransi economic? O fi astazi posibilitatea de a vedea bananele le „liber” in galantare, dar sa nu fim in stare sa le cumparam pentru copii nostri? Atunci oare am castigat numai libertatea de a ne face rau si a muri mai organizat….?…

Care ar putea fi totusi concluziile „vandabile, manipulabile” deci automat optimiste ce le-am putea seta ca suma „dupa doauzeci de ani”? Capa si spada?! Nu e cumva mult prea putin, din ce ar fi putut fi, daca impreuna, toti ca unul ne-am fi prins odata, laolalta in jug si sa tragem cu aceeasi viteza…IN ACEEASI DIRECTIE??!..

„Clubul de la Bucuresti”, prin speakerii sai a incercat sa emita un gand de recunostinta si apreciere pentru toti cei ce impreuna, la bine si la rau au contribuit la consolidarea, perpetuarea si propasirea notiunilor de popor roman, natie romana, de etnicitate romana…de ROMANI si ROMANIA.

Sicere felicitari pentru initiativa!

https://sorinplaton.wordpress.com

 

https://sorinplaton.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

1=

 PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s