Sprintul spre libertate


Istoria, prezentul, societatea, lumea in definitiv, toti-toate sunt cu termenul „libertate” pe buze. Chiar daca pentru unii un tzel nobil, in timp ce pentru altii un simplu paravan, nu cred ca mai exista vreun cuvant in dex-urile natiunilor ce sa reflecte codificarea unor asa mari asteptari, energii si destine.

Paradoxal in ciudata lume a prezentului este ca oricat de mult ai incerca sa pedalezi intr-o directie, parca ai senzatia ca fara voia si predispozitia deitatii nu se poate realiza nimic. De multe ori ai senzatia ca esti fortat sa urmezi un patern, din start banuit ca si gresit, tocmai ca la urma sa fi pasibil sa fi tras la raspundere din postura de pacatos, respectiv sa fi obligat sa faci plecaciuni si mai adanci, crucile mult mai energice si in numar cat mai mare, cand si daca te rogi.. Exista pe undeva un soi de complicitate a binelui cu raul, ca ajungi sa nu mai distingi care actiune, carui for spiritual maximal apartine.

Uite de exemplu putem lua cazul „libertatii”. Si desi adevarul, ca si o preconditie a bazei de interpretare a oricarui termen, se spune ca este unul singur, de fapt, din practica rezulta ca e doar un punct de vedere conjunctural. Toti pot avea particica lor valabila de adevar, daca tin la acest lucru. Este adevarat si ca un pahar este pe jumatate gol, dar si ca este pe jumatate plin. E si „angelic” si „diabolic” intr-un singur cadru, admitand ca orice apartine vietii este un conglomerat „plus si minus”, yin si yang.. Tot asa prezumez ca una din jumatatile paharului apartine uneia din parti, respectiv viceversa pentru cealalta.

Daca totusi ajungem la o definire consensuala a adevarului, vom putea observa ca divinul de multe ori se poarta dusmanos cu interesul oitei sale. E adevarat ca printre randuri ti se insufla ideea ca ratiunile gestului sunt mult superioare capacitatii noastre individuale lumesti de analiza (intelectuala si spirituala), dar totusi la un moment dat ajungi sa pui in balanta asteptarile tale „lumesti” cu promisunile virtuale de natura supranatural-virtuala. Si nu poti sa nu te intrebi de ce esti franat de „seful ceresc” din avantul si directia pe care tu iti asumi ca este buna?! Se poate intampla sa nu te intereseze rubricatura cu pedepse apocaliptice, tu fiind educat in spiritul trairii clipei…

E adevarat ca o prea mare libertate vine sa te intoxice pe urma, prin evadarea direct in viciu-vicii, printr-o predare in favoarea materialui, scotand spiritul si fiorul spiritual. Dar ce conteaza , daca cum spuneam mai sus iti asumi de buna stiinta si in conditii de maturitate gestul si feed-back-ul?..

Aceasta scurta efuziune cu tenta filozofica am facut-o pornind de la observatia, ca pe masura ce omul alearga mai mult spre libertate, nu stiu cum se face, dar in aceeasi masura si progresie geometrica de fapt se afunda in opusul libertatii, sclavajul.. Uite spre exemplu am sa ofer invazia tehnologiilor hight-tech, ce prin definite sunt menite sa ofere indirect o mai mare libertate de miscare si comoditate. Hands-free-ul telefoanelor mobile, ori chiar internetul (calculatoristica) ofera n facilitati de comunicare, de socializare, de favorizare a individului..dar asta DOAR DE FORMA. Pe masura ce esti tot mai conectat la „retea” de fapt DEVII TOT MAI DISPONIBIL. Devii tot mai legat de conveniente. Devii gasibil si identificabil oricand si oriunde…ceea ce nu mai reprezinta o factura a libertatii ci UN APANAJ AL SCLAVAJULUI.

https://sorinplaton.wordpress.com

Oare nu erau oamenii mai liberi in anii 70-80? Dar sunt ei mai liberi acum?… Da what the fuck mai inseamna atunci termenul de libertate? … Sa nu mai prind atunci pe vreun politician ca-i cu el in gura, ca i voi da de urgenta cu el (termenul) in cap!..

1=

PLATON

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s