Democratia-i si pentru catzei?..


Am fost invitat si am participat ca si reprezentant al Asociatiei Cafeneaua Politica la o intrunire formala a societatii civile clujene, a partii sale mai combative si autentice, adica…

Intalnirea s-a desfasurat dupa tipicul unei mese rotunde, organizator principal fiind CENPO (Centrul pentru Politici Publice), un ong ceva mai proaspat in peisaj. Subiectul central al discutiilor s-a axat pe experienta practica a CENPO in studiul de politici privind informarea cetatenilor despre activitatea alesilor locali, mai exact „Consolidarea transparentei in institutii ale administratiei publice locale si judetene”, in continuare s-au prezentat rezultatele cercetarii sociologice privind situatia depunerii rapoartelor de activitate si continutul acestora la nivelul consiliilor judetene din Romania in 2008, apoi au urmat „modalitati de evaluare a transparantei autoritatilor publice locale si nu in ultimul rand „Evidentierea practicilor pozitive in domeniul raportarii activitatii alesilor locali… Cu alte cuvinte, incet da sigur, latzul incepe sa se stranga in jurul shturlubaticilor din politichia interna, urmatorul pas logic de studiu si vivisectie fiind monitorizarea alesilor centrali. Consider insa ca membrii acestei asociatii au facut o munca sisifica, studiind toate elucubratiile agramate, a parvenitilor clasei politice locale din toata tara, ce by the way, intre timp depuneau toate eforturile (si le depun in continuare) pentru a-si acoperi urmele, contrar directiei transparentizarii si predictibilitatii activitatii de reprezentare politica.

Evident ca ocazionat de concluzii, cele mai interesante pasaje au fost cele cand s-a discutat la liber, paralel sau congruent cu subiectul central. Cum ar veni cel putin din punctul meu de vedere, clasa politica, puterea politica, joaca puternic la cacealma. Puterea este si se comporta ca un stat (dictatorial) in stat, mimand doar democratia – „democratia locala”, folosindu-se pana la refuz ca si unelte, de marote si fetisizari teoretizante. Si care ar fi scopul acestui joc in fals? Cum si cat mai poate dura pana cand end-user-ul, cetateanul simplu, se va prinde de figura? Astfel in scopul autoperpetuarii, ca un adevarat mecanism cibernetic ce si este, clasa politica depune eforturi colosale pe mai multe planuri. Unul foarte important din acestea este reprezentat de disimulare, de crearea a cator mai multe bariere, pornind de la cele institutionale si pana la cele lingvistice, care sa formeze indirect un zid impenetrabil pentru alogenii (neavenitii) ce vor sa acceseze clasa politica, chiar si numai informational. Clasa politica face totul pentru conceptualizarea la extrem a tuturor normelor definitorii societatii si sistemului democratic „de stat”, fortand ca termenii si parghiile de actiune sa devina inaccesibile omului de rand, asazis reprezentat. Iar la o adica, sistemul se justifica ca a depus toate eforturile in directia transparentizarii activitatii proprii, doar ca …cetatenii si societatea au fost incapabili sa asimileze (sa traduca) mesajul.

Si totusi ce poate intelege omul simplu prin sintagma „Politici Publice Locale”? Daca un badea Gheorghe s-ar opri pe strada in centrul comunei si ar vedea pe avizierul primariei un mesaj cu titlul de mai sus, oare ce sentimente, ganduri si reactii i s-ar naste in „acoperitoarea de pe gat”? Si uite asa am intrebat eu atunci in plenul mesei rotunde, „cum ca care” ar fi finalitatea (implementarea) unui astfel de studiu, cand omul (simplu) iti raspunde ca e somer si ca n-are ce pune pe masa copiilor si nu-l mai intereseaza NIMIC altceva din societate. Cu alte cuvinte noi, presati de UiE, incercam sa fortam un level 3-4 din piramida lui Maslow, cand de fapt poporul roman este ramas de 1000 de ani tooot pe prima treapta,.. cea a subzistentei…. Din start asadar vedem ca se produce o faliere intre cei ce gandesc in interesul democratiei, ce pe fond pot fi de buna credinta, si mase. Bashca ce mai punem ca rezulta si din activitatea discreta de sabotaj a clasei politice in directia mentinerii respectivelor mase in stadii existentiale cat mai primitive, ocupate deci cu evitare extinctiei biologice. Nu vreau sa fiu cinic, dar pe undeva poate neo-nomeklaturii ii convine actuala stare de dezvoltare (subdezvoltare) economica a tarii.. In ceata si haos, se dau cele mai safe lovituri.. iar familiile miliardaroilor, conducatori ai romanilor de maine, poate considera ca inca nu au japcuit tot ce era de japcuit…

Pacat insa ca o parte din societatea civila autentica, din spirit de politic correctness fac jocul acarilor de la guvernarea tarii. Pacat ca din naivitate, oengistii militeaza pentru „constructivismul impaciuitor”, un soi de dialog intre gentlemani, cand de fapt situatia convine de minune exclusiv capilor di tuti capi, sa traga cat mai mult de timp, pana la completa si definitiva subjugare a poporenilor. Ori, ce control direct si eficient am putea evidentia de partea cetateanului, in necesitatea de monitorizare si corectie la adresa celora ce le-a delegat putere si reprezentativitate?!..

https://sorinplaton.wordpress.com/

Concluzionand „puterea” nu doreste sa se lase controlata si de aceea doar mimeaza implicarea si bunavointa la adresa raportorilor civici, si si aceea doar pentru a se justifica la o adica, cand le-ar veni o ipotetica nota de plata (..din cer..). Omul simplu nu va putea de fapt niciodata sa controleze in detaliu si de fond actul puterii. Exemplu putem avea in vestul „civilizat”. Acolo ar exista acum senzatia ca prin ani de cizelare si perfectionare civica, societatea civila tine in sah si sub control politicul, clasa conducatoare, dar din pacate este numai o aparenta. Daca societatea civila este mai rasarita, la randul sau politicul s-a rafinat in gestica si deontologie, ascuzandu-se mult mai bine dupa PR si scriptologie birocrata, decat o fac  la noi, corespondentii lor politicoioshi, dar la un mod vulgar, grobian, fara perdea, arogant si dictatorial. De fapt puterea si cetatenii se afla intr-un permanent razboi nedeclarat, iar la mijloc, formal, se situeaza societatea civila, pe rol de translator a directivelor puterii, in cazul celei aservite sau fake, eventual de Robin Hood, in cazul celei autentic de partea cetateanului.

In incheiere am lansat plenului o intrebare la care nu mi s-a raspuns multumitor. V-o pun si dvs. ca cine stie..: Menirea societatii civile autentice este (1.) de a media interesul cetateanului in fatza puterii, sau (2.) de a media (traduce) interesul puterii in fatza cetateanului? Cale de mijloc nu exista, chiar daca suntem de pomina cu mediocritatea noastra legendata. Ori e capra ori e varza… dar veci strutzocamila.

Post Scriptum: Acum sa ma scuze cei 22 de milioane de chibitzi infrigurati, ca am indraznit sa rup logica postarilor NATIUNII din ciclul de „pe viata si pe moarte”, pe subiectul alegerilor prezidentiale 2009. Imi fac mea culpa, eventual ma execut sumar public, in fatza sfatului popular din Vintu de Sus, daca nu-i altcumva modru…

1=

PLATON

Deci?..

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s