„Filozofand fara miza”


Va prezint o selectie dintr-o recenta discutie civica sub egida Cafeneaua Politica, avuta cu profesorul universitar (disciplina filozofie) Traian Pop, intre altele biograful si exegetul operei lui Lucian Blaga. Tema centrala a discutiei a fost „viitorul care va fi ideologizat sau nu va mai fi deloc„.

Daca gasesc receptivitate la dvs. pentru astfel de iesiri din „normalitatea cotidianului”, atunci am sa incerc sa o comit cat mai des. Cultiv prin mecenat un discret cerc intelectual elitist, iar la o adica putem sa ne impartasim reciproc viziunile si optica de viata a definitiei normalitatii, emise din mijlocul unui nou univers concentrationar (pseudodemocratia unui stat pseudoliberal), mult mai perfid si vicios pentru constiinta publica decat cel experimentat sub totalitarismele declarate si dovedite…

https://sorinplaton.wordpress.com

1=

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Filozofand fara miza”

 1. fanu zice:

  http://fanu.wordpress.com/2010/01/14/ureganam-cu-bani-versus-filosoful-muritor-de-foame/

  UREGANAM cu bani versus filosoful “muritor de foame”

  Acesta este un pamflet si trebuie luat ca atare, legatura cu realitatea nu exista pe planeta unde s au nascut, au cuvantat, candva, si au fost damnati Socrate, Hristos sau Pavel…

  in fapt, este vorba despre corespondenta unui filosof sarantoc dintr un “oras” cu manageru cu bani dintr un “alt oras”, pe net, fireste

  intr o zi, candva, pe vremea crizei un filosof a aplicat la un loc de munca, destul de oarecare, crezand ca la capatul retelei este cineva care sa ii raspunda frumos, in cazul in care nu se potriveau calitatile, desi, relativ, la context erau potriviri, care ar fi putut insemna dezvoltare: “nu se poate, ne pare rau, dar calitatile dumneavoastra nu corespund cerintelor noastre si va dorim succes in continuare in aplicatiile dvs…” (era foarte simplu, nu?)

  iata insa raspunsul,

  manageru, cu bani

  sper ca ai vazut titlul anuntului.Nu mai aplica daca nu ai treaba

  filosoful, sarantoc

  Stimate domn,

  In primul rand raspunsul dumneavoastra, de cetatean al tarisoarei si fiu al “altui oras” este unul lipsit de cel mai decent respect fata de om.

  Probabil ca functia pe care o aveti de manager (am lucrat o vreme in oras si am intalnit rareori o astfel de abordare lipsita de respect si fara o formula relevanta de refuz) si, poate, faptul ca somajul din “alt oras” va permite o astfel de exprimare lipsita de elementarul moral al respectului (pentru ca aveti de unde alege, nu -i asa?) la adresa solicitantilor de locuri de munca.

  Nu va raspundeam daca abordarea era in alt sens dar lipsa de tact de care dati dovada a fost un factor determinant.

  Nu cred ca amabilitatea a ajuns un lux in tarisoara iar nuantarile respectului se intocmesc doar la nivelul relatiilor familiale si de prietenie ori amicitie. Ar fi trist si dramatic.

  In al doilea rand, unii dintre noi, oraseni fiind, am mai fost prin tari straine la conferinte, unde se discuta in franceza, engleza si germana, mai efectuam in prezent, printre altele, la oras, studii masterale intr un domeniul, unde se mai vorbeste si de team liderul ideal care stie ce inseamna si empatia dar si respectul fata de oameni fie ei angajati sau potentiali angajati.

  In al treilea rand, cred cu tarie ca “Romania bunului simt” (fara a fi liberal) exista si la alt oras, fiindca am intalnit altfel de oameni (care stiu ce inseamna aproapele si departele) de aceea mereu revin cu placere in acest “alt oras” unde spiritualitatea, cultura si civilizatia sunt un manunchi al tarisoarei nealterate de persiflare, de ura sau rautate.

  Am ales sa plec din oras spre a ma stabili la “alt oras” si va promit ca voi uita gustul amar al raspunsului si primului indiciu care arata profilul de manager venit din partea dumneavoastra.

  Cu respect,
  filosoful, sarantoc

  manageru, cu bani

  Ce pot sa mai spun la un asfel de emai.Cred ca trebuie sa te muti pe o alta planeta.Eu cred ca ai sa ramai somer multa vreme…….

  filosoful, sarantoc

  Stimate cetatean,

  Mai bine nu raspundeati.
  Fiti sigur ca nu ma pasioneaza lumea dumneavoastra. Este anosta si pe alocuri, cred, nici macar frumos cenusie.
  Cand nu aveti argumente cadeti in ridicol sau in cel mai bun caz in deriziune, ceea ce evident ca va doresc in continuare sa aveti de la viata.

  Cu aleasa compatimire,
  filosoful, sarantoc

  manageru, cu bani

  Mai ciudosule deocamndata tu mori de foame nu eu…..Cum sa iti spun mi se pare ca esti filozoful neinteles al spatiului ‘eminescian’.Cine naiba crezi ca sta sa citeasca aberatiile tale.Deja am pierdut prea mult timp citind idioteniile tale…..Iar cu partea spirituala mai bine taceai si filozof ramaneai….Legat de ce imi doresti tu mie fii atend la ce iti doresti……

  si cam atat…
  filosoful sarantoc nu i a mai raspuns, nu avea rost, la ce bun sa raspunzi cu ceva la nimic…

  cateva reflexii

  Imi spunea mie cineva ca filosoful Cioran avea la cursuri o lamie, pe care o utilize ori de cate ori UREGANAM cu bani parjolea conceptele si strivea trairile.

  Seniorul Corneliu Coposu, intr un dialog civilizat cu iliescu, dupa ce acesta din urma I a reprosat ca este intratabil (adica nu le prea vrea pe cele ale vietii, bani, putere sau onoruri desarte, adica erijarea spre bataia de joc a semenilor) si a primit un raspuns pe masura diferentei. Seniorul nu era un “ciudos” fiindca pe Seniorul Corneliu Coposu il interesau valorile trairii; de aceea el, Seniorul era de pe alta lume, la fel ca Petre Tutea sau Elisabeta Rizea si multi altii carora le au fost asigurate locuri dintr o “alta planeta” cum le zice bine, UREGANAM cu bani.

  Biblia

  33. Deci Pilat a intrat iarăşi în pretoriu şi a chemat pe Iisus şi I-a zis: Tu eşti regele iudeilor? 34. Răspuns-a Iisus: De la tine însuţi zici aceasta, sau alţii ţi-au spus-o despre Mine? 35. Pilat a răspuns: Nu cumva sunt iudeu eu? Poporul Tău şi arhiereii Te-au predat mie. Ce ai făcut? 36. Iisus a răspuns: Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăţia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăţia Mea nu este de aici. 37. Deci i-a zis Pilat: Aşadar eşti Tu împărat? Răspuns-a Iisus: Tu zici că Eu sunt împărat. Eu spre aceasta M-am născut şi pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie pentru adevăr; oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.

  Socrate, era judecat de junii eleganti ai Cetatii iar Pavel a sfarsit sub temelia cu picioare de lut a bogatilor cu carte care nu au dumirit nimic din valoarea celor citite; ei, erau desteptii bogati ai Cetatii insa nu aveau in nici o asemanare ceea ce avea Pavel, intelepciunea.

  si acum,

  Va rog, sa il injurati pe filosoful muritor de foame cand il prindeti pe strada, sa il scuipati, cand il aveti in preajma voastra, sa il judecati si condamnati pe filosoful sarantoc la o alta lume, sa il duceti la Canal, ca odinioara sau izolare sa nu aiba cu cine schimba un cuvant, sa il obiditi si umiliti pe filosoful “neinteles” pentru ca nu este un “ciudos” pe acel UREGANAM cu bani si plin de diplome si daca se poate sa il amenintati cu moartea ori violenta; si toate acestea pentru ca un oarecare UREGANAM cu bani si diplome sa isi poate demasca persiflarea si dispretul pentru un filosof care moare de foame, fiindca, nu I asa, el, nu poate sa fie efemerida zilelor, el, cel “neinteles”, nu si poate asuma viata lipsita de temeiurile trairii dar nici nu isi doreste cu aroganta, onorurile sortite prafului si uitarii, SI, sa poata savarsi ale vietii lui in linistea anosta a prezentului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s