Despre opinie si formatorii sai


Articol publicat initial (si) pe portalul NAPOCA NEWS

Clujul isi intra tot mai mult in rolul de avangarda a spiritului, a civismului si asta nu doar regional, cat pe plan national. Putem observa in ultimul timp o puternica dezvoltare a netosferei cu o baza „fizica” de plecare locala, ce iata, tinde sa ocupe pe orizontala paliere societare cu nise comunicationale, pentru teme si adresabilitati tot mai largi. Apoi totul in mod dialectic converge pe-o verticala  in directia insumarii opiniile cat de cat inrudite, generand adevarate curente de gandire asociabile clasicei sintagme de „formatori de opinie”. Excluzand extremele oferite de exaltati, ori de mediocrii frustrati din viata reala, ce poate incearca sa refuleze in virtual sub o forma neconstientizata de autoterapie psihologico-psihiatrica, constatam un proces in plina desfasurare de aglutinare a unor adevarate  Think-Tank-uri. Acestea prin definitie, sau in subsidiar, isi asuma rolul de incubator pentru idei si teme majore in favoarea „cetatii” – societatii. Am putea sa exemplificam prezentand portaluriule Napoca News, Forumul Cafeneaua Politica, rubricile de comentarii ale mass-media, diverse blog-uri civic-politice de mare impact, etc.

https://sorinplaton.wordpress.com

Intr-o alta ordine de idei am fost surprins sa fiu acceptat in randurile editorialistilor agorei gazduita de site-ul Napoca News. Am achiesat cu interes la proiect, admitand ca prin formatia mea de om de stanga, aici o sa pot probabil amenda constructivist deficitul de analiza pentru acest palier ideologic-doctrinar. Si fac asta deoarece consider ca marea masa a cetatenilor ramane inca incapabila sa ofere nesprijinita, sentinte valide pe taramul deontologiei civismului, deoarece se afla inca intr-un profund deficit de clarificare moral-spirituala cu ea insasi, precum si cu societatea, acum la mai bine de doua zeci de ani de la momentul eliberarii noastre de totalitarism. Asadar voi incerca sa ma achit de „insarcinare” generand nu neaparat opinii ce sa fie livrate sub forma de „mura in gura” tertilor consumatori, cat a unor constructii logice-rationale ce sa transfere procesul de analiza si judecata direct in eu-ul fiecaruia dintre cititori, astfel ca acestia, singuri, chiar si daca putin ghidonati, sa fie capabili sa-si genereze propriul raspuns ori particica de adevar.

Cert este ca mai nou metropola Cluj-Napoca devine un „far intelectual national calauzitor”, reverberand docrinar, civic, principial, ori ca si centru stintific de excelenta, prin oferirea de solutii, amendari pentru derapaje si strategii de interes micro-macro societar. In acelasi timp, din punctul meu poate subiectiv de vedere consider imperios necesar ca „rolul si fapta” unui think-tank sa se ancoreze exclusiv in limitele principiilor, a constructiei filozofice a conceptului, care odata obtinut prin brainstorming si apoi uniform acceptat de indiferent ce colectiv managerial civic-societar, sa poate fi avansat sub foma unui cod de bune practici catre institutiile profesionale, platite sa-l transforme in ceva „vandabil” publicului end-user. Acest cod musai va contine directiile, sensurile si limitele temei in studiu, servind ulterior drept starter in procesul obtinerii normelor de acceptabilitate a „politicilor publice” produse de catre profesionisti; de profesionistii … clasei politice 😉 .

https://sorinplaton.wordpress.com

Nu cred totusi ca trebuie sa ne translatam in Mafalda, sa pretindem ca stim si ca facem tot, in locul unei mai bune divizari a „procesului de productie” pe taramul IQ-ului. E adevarat ca acoperiti de aceasta clauza de „buna intentie”-alibi nici nu putem zburda nonsalant aiurea peste „lanurile de secara”, fara nicio conciziune, eficienta si rezultat. „In traducere libera”, nu putem sa ne zicem think-tank daca doar „povestim situatia” si nu o definim si stintific, ca altfel ne transformam intr-un hibrid de cenaclu literar si o biata barfatorie politica cu pretentii de elevatiune spirituala. Sa lucram organizat pe subiecte si teme mi se pare fezabil, chiar daca nu si pana la momentul de a avansa gratuit rezolvari celor ce ar fi platiti de sistem sa o faca asta ca pe o profesie,… prin indatoririle fisei postului…

Mai vorbim. Voi incerca progresiv sa duc „discutiile” cu dvs. din limite ideatice, in unele cat mai palpabile si lumesti, pentru a genera comprehensibilitate de masa, eventual feed-back.

https://sorinplaton.wordpress.com

1=

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre opinie si formatorii sai

  1. Micawber zice:

    Sincer sa fiu – si o spun cu toata prietenia – nu mi-am putut da seama, citind insemnarea dvs., daca ea a fost facuta in gluma sau in serios.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s