La Congresu’ lăudat nu te duci cu sacu’…


Articol publicat initial pe portalul Napoca News.

Posibilitatea ca PSD-ul sa se rupa dupa Congresul ce urmeaza, exista, dar este minima. De ce zic minima? Pai trebuie sa ne raportam la realitatile momentului pentru a putea face o apreciere cat de cat fezabila. Nu mai traim azi atmosfera „no-men-land”-ului din anii ’90, cand orice domnie era la putere, numai cea a legii nu, si mai ales ca cand existau foarte multe oportunitati sa finantezi cu „easy money”, vezi contrabanda cu tigari, cea cu produse petroliere, apoi cu precursori ai narcoticelor, cu armament, etc., extravagante campanii electorale ori posibile constructii partidiste.

 Acum contractul de membru UE ne incorseteaza din postura de a mai fi la fel de „dezinvolti” in a jongla cu resurse generoase de finantare si a vorbi de partide noi, fie acestea chiar sociale si democrate; o astfel de initiativa de fapt implica multa logistica, resurse umane, cheltuieli „colaterale”, ce automat de la o prima citire a „planului de afaceri” ne arunca la un cost de mai multe miliarde de euro; vedeti ca exemplu cat costa cumpararea sau inchirierea unui singur sediu de partid, din mii-zeci de mii cate ar trebui scoase pe tapet. Apoi la fel de costisitor si anevoios este sa recrutezi resursa umana pentru baza partidului, celebra „shoshonarime”, masa de manevra de scos la inaintare pe soare-ploaie-vant ca si carne electorala de tun in lupta pseudo-ideologica din sistemul door-to-door; vorbim in continuare de head-hunting-ul pentru diferite paliere manageriale politice-administrative, ce sa produca subiecti ce din start sa poata conduce eficient „organizatiile de baza”; acesti „nemaipomeniti de salvatori” manageri trebuie sa aiba din start charisma si priceperea necesitata, ca printr-o virtuala munca sisifica sa intoarca „mortul de la groapa”, evident daca e inca agonic si nu „mort de tot”. Nu in ultimul rand este de luptat si cu realitatea preferintelor ideologice ale marei mase nationale de cetateni alegatori, ce iata ca in prezent s-au rafinat si nu mai pot fi dusi cu o la fel de mare usurinta de nas prin promisiuni fara acoperire. Una peste alta, la o simpla si superficiala analiza, orice „om cu scaun la cap” din randul decidentilor din interiorul partidului va evita la extrem sa faca o mutare in aceasta directie a nisipurilor miscatoare, ce sa induca in subsidiar schisma si ruptura. Niciodata blana ursului din padure nu a fost palpabila si cu atat mai putin ar fi acum, iar a te baza in analiza de risc institutional, pe comparatia cu performanta ta ca partid din vremurile de „dinaintea erei noastre” este cel putin o naivitate, pe fond faptul trebuind proiectat la respectivele realitati ale momentului.

De aceea insa si vedem azi o asa de mare viermuiala in PSD. Decidentii aflati vremelnic la tabloul de comanda au sesizat, ca obligatoriu trebuie cucerit partidul prin lovituri tip „de palat”, prin shushanele si conspiratii de alcov, si nu prin construirea de alternative de fond, noi. Asta ne arata ca in continuare din calculul „lor”, factorul politic al interesului general a fost trecut pe ultimul plan, politicianismul si grija pentru propria parvenire fiind unica ratiune de a mai fi. Nici vorba ca reforma sa porneasca azi de jos in sus, prin promovarea unor agore-ateliere la baza organizatiilor de partid. Poate nu va mai fi „in vremurile de apoi” deloc timp si dispozitie pentru REFORMA si MODERNIZARE in general, si asta mai ales dupa ce se vor fi vazut din nou unii-aceeasi, cu sacii in caruta, dar asta e un alt subiect. In continuare cei mari se bat doar pentru interesul celor mari, iar cei mici vor ramane pe mai departe o simpla si ridicola masa de manevra in ochii primilor. Iar amenintarile puerile de genul „ma retrag din partid si functii si praful se alege de voi restul” sunt pur si simplu jocuri la cacealma, pentru ca toti sunt constienti ca nimeni nu mai e de neinlocuit azi. Mai ales nimeni din PSD. Si asta cu atat mai mult cu cat oamenii saraci si amarati de la baza societatii, care ar fi trebuit sa fie reprezentati in problematicile lor de catre acest curent politic, identifica PSD-ul momentului c-un trufas … adversar.

Exista si un „daca-poate” in ecuatie; daca s-o fi reusit pe canale sa se fi obtinut deja acordul ocult si tacit a unor „licurici mari-mici”, plus daca in paralel exista deja bine pusi deoparte, „banii negri pentru zile albe” (sau viceversa), atunci si numai atunci, eventual se pot constitui premisele construirii unei noi formatiuni politice, dar si aia doar opereta, saraca, adica numai de forma, de interes oligarhic, si fara fond pentru interesul national…

https://sorinplaton.wordpress.com

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la La Congresu’ lăudat nu te duci cu sacu’…

 1. SOCRATE zice:

  Ceea ce s/a intamplat la Tulcea seamana cu ceea ce a fost conceput de catre Geoana si gastile din teritoriu sa se petreaca. Asa s/a intamplat si in alte judete, in unele chiar mai rau. In alte situatii s/au adunat ciracii din jurul presedintelui Org.Judetene care au primit indicatia de a vota cu orice pret cu M.Geoana. Aceste atitudini ca si altele conduc la cateva concluzii:
  1.PSD/ul are o imagine din ce in ce mai proasta in randul membrilor simpli cat si a cetatenilor in general;
  2.Instituirea unor gasti la centru si in teritoriu in adevaratul sens al cuvantului, mai precis manifestarea spiritului nu de partid ci de gasca,
  3.Patrunderea in functii de conducere a unor indivizi lipsiti de orice calificare umana si mai ales politica, indivizi datorita carora PSD/ul este respins si urat;
  4. Neluarea in calcul a biografiilor profesionale si politice ale celor ajunsi in functii de conducere la nivel local.;
  5. Dezinteresul la nivel central pentru modul in care au ajuns in judete pe posturi de conducere in perioada de pana la alegeri, indivizi fara nici un fel de pregatire pentru asemenea functii;
  6. Cumparare functiilor si posturilor in institutiile deconcentrate si nu numai;
  7.Posibilitate unor personaje de a folosi un limbaj inadecvat, suburban,la adresa oricarui lider politic din PSD,pe motivul ca ei au bani si/si permit orice;
  8.Instituirea unor masinatiuni de speta joasa, pentru a pastra puterea cu orice pret;
  Fata de asemenea situatii se impun in acest moment cateva reactii:
  1.BOICOTAREA ACESTUI SIMULACRU DE CONGRES
  2. PREGATIREA TEMEINICA INTRUN CADRU CU ADEVARAT DEMOCRATIC A VIITORULUI CONGRES
  3.DESFASURAREA DE CONFERINTE LOCALE,JUDETENE SI REALIZAREA DE ALEGERI PENTRU TOATE STRUCTURILE DIN PARTID
  4.MONITORIZAREA DE CATRE ECHIPE MIXTE, REPREZENTAND DIFERITE CURENTE DIN PARTID
  5.DEMISIA LUI MIRCEA GEOANA SI A INTREGII CAMARILE CARE A GESTIONAT PROBLEMELE PSD/ULUI
  6.REALIZAREA UNUI RECENSAMANT PENTRU A VEDEA CATI MEMBRI PSD MAI SUNT EFECTIV ACTIVI
  7.ANALIZA DETALIATA, RESPONSABILA A CEEA CE S/A INTAMPLAT SI LA NIVEL NATIONAL DAR SI LOCAL IN PSD
  8.APARITIA UNUI STATUT SI A UNOR REGULI FERME CARE SA NU MAI PERMITA PRELUAREA UNOR FUNCTII DE CATRE INDIVIZI CARE NU AU COMPORTAMENTUL SI SPIRITUL DEMOCRATIC,PREGATIREA ,TINUTA MORALA SI PROFESIONALA

  Apreciază

 2. anca zice:

  dupa 21 de ani de …stat pe langa si privit de aproape catre politica romaneasca am invatat sa nu spun niciodata, niciodata.

  orice e posibil – inclusiv sa se intoarca un rezultat, pregatit atat de temeinic, precum al acestui congres care se apropie.
  inclusiv varianta de a nu fi validat congresul – prin retragerea unor delegatii. sau de a se amana votul. sau se amana cu totul, din cauza…vremii.

  ne vedem acolo?

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @anca
   Nu cred ce ne vedem acolo, pentru ca o prima conditie ar fi sa fii ales delegat… In al doilea rand jocurile se fac pana la Congres, eventual pe culoarele acestuia, delegatii indeplinind un simplu act formal, neinfluentand capital scorul general.

   In alta ordine de idei, consider gresita situatia dea se stabili in persoana lui Geoana o tinta negativa. Nu cred ca dansul e responsabil sau unic responsabil pentru ce i se imputa, dupa cum nu cred ca PSD-ul se poate lipsi acum de intelectuali si diplomati. Nu uita ca MG este penalizat doar din perspectiva politica (politicianista), dar ma opresc aici ca nu sunt platit si nu vreau sa fiu avocatul sau.

   SP

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s