START – 2


De remarcat finalizarea negocierilor US – Rusia pe tema inlocuirii tratatului de dezarmare nucleara START – 1, expirat in Dec 2009., cu o varianta actualizata. Asistam la inca o dovada daca mai era necesar, ca in diplomatia geopoliticii este o obisnuinta practica dublului limbaj. Pe de o parte „unii” de fatada pot fi „foc si para” pe „altii” si asta doar pentru a-si justifica autoritatea in fata propriilor si tertilor suporteri, dar pe de alta parte „in spatele usilor inchise”, gentleman agreement-ul rules. Daca yankeii si matriosticarii au convenit cert pe vreo problema, apoi cu siguranta acea decizie ia litera de lege…

https://sorinplaton.wordpress.com

Aceste afirmatii le fac vis a vis de reactia „exaltata” a rusilor la anuntul instalarii scutului antiracheta in Romania, cand din start stiau clauzele si prevederile geostrategice ce le antamasera inainte cu „matusa” Sam. Cu alte cuvinte au jucat la cacealma, pentru salvarea aparentelor de mare si autoritara putere… in timp ce US-ul (poate pe firul rosu) le arata prin gard pisica. La fel au reactionat rusii si in timpul, dar si dupa episodul „dezordinii publice” din Basarabia, desi DEJA la acea ora (o) negociasera scump ca la taraba din piata, „la schimb” cu abandonarea (de US a) Georgiei. Iar ca mai apoi managementul actiunii a fost de ~ 90% romanesc, constituie doar apanajul detaliilor pur tehnice… 😉

START -2 pe fond asigura o noua, dar inca insuficienta dezamorsare a echilibrului terorii (descurajarii). In timp ce US este manata in acest gest din ratiuni pur manageriale (inlocuind cantitativ ogive,  cu capacitati crescute calitativ, de preventie in timp util), Rusia este constransa de ratiuni exclusiv economice, fiindu-i tot mai greu sa administreze un buget al realitatii prezentului (arsenal depasit moral si fizic), creandu-si in schimb debusee pentru o reinarmare si modernizare ale armatei conventionale (vezi contractul de dotare cu port-helicoptere franceze din clasa Mistral).

In ceea ce-l priveste pe Obama, acesta se remonteaza in urma inceputului sau sovaielnic ca si presedinte. Dupa succesul cu reforma asigurarilor din sanatatea publica, START – 2 vine sa-i confirme azi si valentele sale de influenta internationala. Iar daca isi va mentine acest ritm va avea sanse sa intoarca din drum opinia publica americana, inclusiv sa lase fara munitie celebrul movement neo-conservator „The Tea Party Patriots”. 

https://sorinplaton.wordpress.com

…Sau dupa cum ar spune „ardeleanu’ american” … „never say never..”

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s