REGIONALIZAREA un concept falimentar


Argumentul eficientizarii si profitabilizarii economiilor locale nu mai poate sta in picioare ca unic avocat al imperativei regionalizari. Si asta cu atat mai mult se intampla cu cat criza mondiala de sistem ce-o traim ne-a aratat si partea goala a paharului; ba mai mult, oamenii de la baza societatii s-au prins ca sub termeni pretentiosi de administrare financiar- economica de fapt se vorbeste despre criteriile de performanta si bunastare a clasei conducatoare oligarhice. Asa ca facand abstractie de cele doua chestiuni enuntate, totusi „se mai exista doua cusururi” majore zic eu, ce atenteaza puternic la rationalitatea conceptului de regionalizare administrativ-economica.

https://sorinplaton.wordpress.com

In primul rand regionalizarea presupune crearea unor entitati semistatale, predispuse la competitie intre dansele pentru atragerea de fonduri, pentru dezvoltarea lor ca si centrii de maxim interes, fomand si populatiile conlocuitoare pe paternuri antagonizante cu altele din regiunile concurente. O astfel de maniera de dezvoltare este profund antinationala, avand ca posibil finish o tendinta de autonomizarea si autarhizare masiva a regiunilor, iar daca subversiv sunt preconditionate prin crearea unei culturi-sentiment de patriotism local, la orice factor disturbant subiectiv-obiectiv, se pot intruni a posteriori conditiile statalizarii pe fond a acestor entitati. O raca de genul celei intre „mitici” si ardeleni, pe fondul regionalizarii se poate constitui via niste minti exaltate, in reale dezmembrari nationale, si asta chiar fara „suport” extern. Pe un acelasi patern merge si UDMR-ul si maghiarimea azi, ce ascuzandu-se dupa principiul descentralizarii si regionalizarii, nutresc in sinea lor speranta ca sprijiniti de forte maghiare externe vor putea sa devina cat de curand independenti economic, fapt ce sa le permita autonomizarea extrema, eventual ruperea de Romania si formarea unei confederatii cu Ungaria.

In al doiela rand, mai multe regiuni, inseamna mai multa birocratie, inseamna cheltuieli mai mari si eficienta redusa. Unul din principiile revolutiei industriale a fost centralizarea… iar a da ca exemple de succes USA, Germania sau chiar Rusia nu e chiar ok. Oamenii sunt linistiti si …solidari doar egali in bogatie fiind, dar cand incep penuriile, problemele, incepe si vanatoarea de vrajitoare si inventarea de cauze externe ca explicatii a propriilor impotente. Iar intotdeauna „marea inertie a centralismului” va fi acarul Paun.. Cum a venit criza cum deja cateva state sudiste americane caraie in pluton… Cum s-au dat de pamant cu petro-rublele (caderea pretului la barilul de petrol) cum statele din Rusia au inceput sa se uite spre alti tatuci (Georgia, Kirghistan, Ucraina, etc). Cu Germania este o alta poveste, una in care principialismul si linia genetica exonereaza orice tendinta la marsavii (va sta unita chiar s-in caz de vicisitudini extreme).

https://sorinplaton.wordpress.com

Romania are de pierdut prin regionalizare, mai ales tinand cont de profilul nostru sociologic si psihologic identitar. Mai bine ni s-ar potrivi o „diviziune mai eficienta a muncii”, ceva similar CAER-ului comunist, in care fiecare tara avea un anumit rol economic complementar, tot asa fiecare regiune proiectata s-ar putea prin liber consimtamant, insarcina cu dezvoltarea unui anumit profil socio-economic, care sa depinda insa „global” de interelatia cu alte regiuni similare din cadrul statului, dar niciodata sa nu ajunga in situatia autosuficientei si autoadministrarii …

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la REGIONALIZAREA un concept falimentar

  1. Nu faceţi confuzie între posibilele regiuni din România şi statele ce intră în componenţa unor republici federale. Termeni de comparaţie nu există între astfel de structuri. România are infime şanse de a ajunge stat federal, iar asta din probleme de tradiţie şi mentalitate.

    Iar dacă tot vorbiţi despre mentalitate şi identitate, nu ar trebui neglijat faptul că România are identităţi şi mentalităţi distincte. Poate nu ar fi de neglijat modelul spaniol, unde fiecare regiune are gradul dorit de autonomie, însă în nişte limite clare. Sau ne temem prea mult de ceilalţi (chiar şi de ceilalţi români) pentru a le permite să se autoadministreze?

    Apreciază

  2. SOCRATE zice:

    Este corecta analiza facuta ,insa Romania ca si alte tari foste comuniste au aderat la UE care are o anumita viziune globala ce se impune aplicata la noivelul Uniunii. Ce ar fi potrivit pentru noi nu trebuie sa depaseasca cadrele UE.Regionalizarea nu inseamna mai multa birocratie, ci din contra.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s