„Politicianul sarac – demagog vs. Politicianul bogat – oligarh”


In mod normal nu fac sumarizari si recenzii ale editiilor saptamanale a dialogurilor civice Cafeneaua Politica, dar avand teme de discutii mai pretentioase pe agenda intalnirii de azi am considerat util sa vi le impartasesc. Pana la urma nu am putut trage o concluzie unanim acceptata vis a vis de  „indreptatirea” unui politician de a fi nu neaparat sarac, cat profesionist, demagogia nefiind un trade mark a acestei nise, in contrapartida cu indiferent ce parvenit economic „oligarhizat”, ce pe o logica simpla isi transcende sentimentul si fiorul proprietatii asupra a tot mai mari mase de oameni si unitati administrative, practicand aproximativ si peiorativ stiintele politice. Nu am sa leg ideile de emitentii lor, ci ad-hoc am selectat anumite pasaje si constructii logice ce mi s-au parut mai aproape de actul stintific de studiu ce-l practicam (disectie in vivo pe corpul bolnavului cronicizat, Romania) de ceva ani de zile … saptamana de saptamana …

1.Mediul public s-a degradat progresiv mai mult decat se percepe in aparenta, nefiind o legatura directa de cauzalitate cu eventuale indiferent ce crize internationale, cat o adevarata criza interna (nationala) de sistem.

2.Statul nu este azi in postura unui stand-by in antecamera reformei, cat un candidat sigur la disolutie si anarhizare.

3.Capul pestelui imputit este politica si asta pentru ca in politica s-a legendat deja ca se intra exclusiv pentru a se face bani, pentru a parveni si nici vorba de profesionalism, sentimentul datorie, constiinta si principialism.

4.Programul national de formare a asa zisului „om nou” exista de cand exista statul roman modern, dar intotdeauna in numele competentei vorbeste exclusiv farsorul politicianist.

5.Conteaza enorm ethos-ul unui popor, mai ales celor ce nu-l poseda in format autentic ci doar fetishizat; popoarele fara ethos nu poseda idealuri in numele carora sa se puna in miscare militantismul progresist.

6.Este trist, dificil si de cele mai multe ori ineficient sa pui la modul sincer, diagnosticul (fatal) unui bolnav, fie ca vorbim de indivizi, fie ca de entitati statale.

7.Solutie preliminara in procesul de formare-reformare a atitudinii cetatenesti? … Atitudinea proactiv-reactiva, dezinvolta, curajoasa, matura, inteleapta.

8.Bogatii sunt asa de „plictisiti” in urma efortului de acumulare a plus valorii societatii, incat de cele mai multe ori „uita” sa redistribuie o parte a acestor valori, omitand de asemenea ca „nu poti merge cu Bugatty Veron-ul (cumparat prin evaziune), pe drumuri desfundate de Chitila”…

9.”Revolutia” a adus spectrul libertatii „exterioare” (aparente), insa nu a adus odata cu dansa tablele de legi ale infranarii, jalonarii limitelor de evolutie personala in nisa bunului simt; revolutia noastra originala nu a adus asadar oamenilor reteta libertatii „interioare”, iar tot ce vedem azi si asociem haosului si disolutie in stat nu sunt decat efecte secundare a interpretarii dupa ureche, …in „22 milioane” de variante, a libretului drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului…

10.Combaterea flagelului se face de-a lungul schemei: A. Identificarea problemelor; B. Identificarea valorilor; C. Identificarea cailor de actiune; D. Identificarea „eroilor” imaculati…

11.Un prim indreptar de busolare ar putea fi gasit in Vechiul Testament, unde D-zeul „cel razbunator” l-a mandatat pe Moise sa organizeze libertatea evreilor desclavagizati din Egipt, prin celebra tabla a legilor. Dupa fortarea legii, ce apriori este asociata penalitatii, penitentei, a urmat Noul Testament, unde omul odata eliberat de lanturi si apoi eliberat prin legi de sine insusi, via conceptul iubirii sa poata fi introdus in ecuatia constructivista a socializarii. Ei bine romanii din anul de gratie 2010 inca marsaluisc bezmetic prin pustie…pana cei „30” de ani vor asigura eliminarea a 1-2 generatii, ce azi fatalmente sunt in rolul si functia de lest antinational. Clasa politica romaneasca actuala este intruchiparea metaforica a acestui lest.

12.Multimile nu actioneaza (chiar si anarhic) de la sine, cat sub influenta si catalizarea avangardei sale, intelectualitatea. Iar daca intelectualitatea nu reprezinta nicio plus valoare pe fondul sau, intreaga societate este condamnata la trend-ul impus de masele paupere la cultura si intelect. Asa am ajuns azi sa fim morti de foame, dar sa cumparam pe datorie masini scumpe, zorzoane, influenta, doar din dorinta funesta de a epata in fatza congenerilor submediocri, luati ca si unitate de masura. Asa am ajuns azi sa ne organizam nuntile (minoritarilor) cu elicopterul…

13.O natiune este calauzita strategic-geopolitic de proiectele salede societate, majore; post 89 am fost auto-condusi sub spectrul proiectul de glasnost si prestrika gorbaciovist, dar astazi,.. ce proiect major ne mai anima azi?!

14.Lumea ideala nu a existat niciodata in istorie, nu exista si nu va exista; Perfectionistii altruisti, in afara discursului filozofic doct, cantonat in rubrica artei pentru arta si a stiintei de dragul stiintei, nu vor fi decat o prada sigura a celor „pragmatici” si cinici.

15.Omul politic nu trebuie neaparat sa fie tehnocrat. Consilierii trebuie sa reprezinte latura tehnocrata din spectrul omului politic. Politicianul trebuie insa sa respecte literar legea…

16.Cine este azi arbitrul echidistant a libertatilor individuale, libertati subjugate de fapt de reprezentanti auto-perpetuati (neonomenklatura) ai indivizilor?

17.O definitie asezonata momentului pentru termenul de democratie este „autolimitarea celor ce au puterea”… Ce-i stimuleaza insa sa faca asta este un posibil alt subiect.

18.Paradigmatic chiar monarhiile absolutiste si dictaturile au interesul formarii maselor cetatenesti in directia respectului pentru lege, desi legile lor ar putea fi strambe.

19.Omul ce respecta in totalitate legea nu poate fi santajat, dar marea masa conducatore fiind patata are tot interesul ca incoruptibilii sa fie subiectiv si-n fals diabolizati.

20.Ce mai inseamna la aceasta ora demnitatea nationala? Caracteristic romanilor este respingerea si negare modelelor, iar prin contiguitate perceptia asupra actului politic este denaturata si subiectiva.

(click to enlarge)

platon

platon

platon

platon

platon

platon

Ce sa mai spun? Cafeaua si politica s-au potrivit de minune cu podgoriile ce produc vinul „Reserve Enira”. Reprezentantii acestui brand au tinut ca de obicei sa ne asigure o noua (si perpetua… 🙂 ) degustare… Cafegii politici, musafirii nostri de azi au fost mai mult decat placut surprinsi de completarea stimulilor intelectuali, cu cei senzitivi (organoleptici)…

http://www.origine.ro

Cam atat pentru moment. Va anunt pe toti cei capabili si interesati sa va implicati in evolutia si asanarea cetatii, ca va astept in fiecare sambata. Cafeaua o dau eu (Asociatia Cafeneaua Politica), iar „tu” vii cu plasa plina de invataminte… Va rog doar sa va anuntati din timp intentia de participare (cafeneaua.politica@gmail.com) pentrua evita eventuale „ambuteiaje”… Societatea au stricat-o EI.. Societatea o reparam si o recreem NOI !

1=

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Politicianul sarac – demagog vs. Politicianul bogat – oligarh”

 1. Sibilla zice:

  TRIPLETEI ” BLUF ” – Frunzăverde-Udrea-Videanu, spre ştiinţă!!
  Din nou despre ” turismul cărăşean “… un basm frumos, deocamdată…
  Într-un articol de pe http://www.caon.ro se specifică total ERONAT:
  Udrea şi Videanu ajută Clisura
  Numai că, Banatska Klisura, Clisura Dunării, NU înseamnă DOAR oraşul Moldova-Nouă…
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/04/20/tripletei-bluf-frunzaverde-udrea-videanu-spre-stiinta/

  Apreciază

 2. rhorvath zice:

  ASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !

  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.
  BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !

  DESVALUIRI EXTRAORDINARE – CITITI NEW YORK MAGAZIN
  Cea mai importanta carte scrisa despre razboiul din Irak spune New York Times despre varianta in engleza a cartii DACA TRECI PRIN CASA MORTII de Victor Nicolae. Cartea este bazata pe interviurile cineastului si ziaristului de investigatie
  Robert Horvath- DEVA din New York . Dupa ani de investigatii si studierea aproape a tuturor documentelor despre armele de distrugere in masa detinute de Saddam cineastul a ajuns la concluzia ca ARMELE LUI SADDAM AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA. Noile documente descoperite vor fi in curand prezentate unei comisii al Senatului SUA.
  Varianta in engleza poarta titlul BOMBA A 3 si urmareste traiectoria transferului de tehnologie de la Ceausescu la Saddaam la Basescu. Cartea atrage atentia asupra mafiei armelor din Romania care detinand sume fabuloase in valuta, devine un pericol major pentru functionarea institutilor statului roman.Aceasta mafie este condusa de TRAIAN BASESCU. Principala statie de TV NHK din Japonia va prezena in curand un documentar bazat pe aceasta ipoteza intradevar uluitoare. CNN a cumparat deasemenea drepturile de autor.
  Cititi in New York Magazin Nr. 664 Miercuri, 14 Aprilie 2010 http://www.nymagazin.com primul capitol din cartea serializata.

  Fragmente din aceasta carte pot fi urmarite deasemenea pe blogul ROBERT HORVATH -DEVA
  http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com

  Apreciază

 3. fanu zice:

  Polonezii au protestat în parte împotriva locului unde au fost depuse trupurile preşedintelui şi soţiei adormiţi într un nefericit „accident”

  prin comparaţie

  la noi ar fi fost spoiţi de către marineliştii caricaturizaţi portocaliu şi scuipaţi cu violet de către aezii udrişti înaintea publicului nervos şi agitat de nalţii prelaţi(mai nou parteneri de afaceri cu videanu) care vor blama oricând pe ereticii care au îndrăznit să se ridice şi să spună NU oricărui regim politic.

  deocamdata România nu şi a recunoscut Proclamaţia de la Timişoara şi mai ales punctul 8 SI ATUNCI PENTRU CE AVEM EROI??? ŞI ATUNCI CE PRETENŢII SĂ AM LA O DEMOCRAŢIE REALĂ? ŞI ATUNCI CINE SĂ FACĂ REFORMĂ ÎN ROMÂNIA? ecşii???

  deocamdata în România torţionarul a ajuns la catedră iar prin fatală nefericire predă urmaşilor victimei din 89

  deocamdată avem doar instituţii şi forme europene nu şi oameni care să le şi poată gestiona dar avem indivizi care abia apucă să jefuiască fondurile europene

  iar „clasa politică” rămâne cu ghilimele, asta fiindcă atâta vreme cât are ipochmeni precum traseistul generic timis ioan (care se pare că ajunge şef la pedeleii din hunedoara în locul lui ridzi)sau pe udrea sau pesedei udemerei pedelei penelei şi fărâmiţare politică fără nici o treabă cu doctrinele NU VOM ARĂTA vreodată MĂCAR PRECUM POLONIA azi. Asta pentru că noi avem tv DNA avem un marinel care a câştigat alegerile pe fond de manele şi o social democraţie făr de noimă, un liberalism care încă se caută şi mereu udemerei pe centură dispuşi să meargă cu oricine numa să capete privilegii de autonomie.

  cum să arătăm ca Polonia? poate la nivelul adevăratelor valori care sunt fie marginalizate fie în exil fie anodine înaintea marineliştilor udiştilor capitaliştilor de cumetrie care fac legea după cum vor muşchii lor anabolizaţi cu vanitate…

  am remarcat la ceremonie prezenţa preoţilor catolici, reprezentanţilor evanghelici şi celor ortodocşi şi cred că de aici începe civilizaţia de la îngăduinţă şi ecumenismul concret nu cel de faţadă

  Polonia spre deosebire de România şi a rezolvat tarele istoriei şi a pornit curajos spre a şi rezolva şi problema masacrului săvârşit pe filieră rusă ceea ce este evident lăudabil.

  şi dacă unii polonezi au contestat ceea ce s a întâmplat azi este fiindcă trăiesc într o ţară normală unde liderii nu îşi bat joc de naţiune dar nici naţiunea nu le permite aşa ceva.

  Cât îi priveşte pe cei care au adormit Dumnezeu să i odihnească în pace şi să le ocrotească sufletele!

  Apreciază

 4. SorinPLATON zice:

  @ghilotina

  Ce faceti voi undercover contra „sistemului” facem si noi, doar ca asumandu-ne identitatile reale si … repercusiunile potentiale. Pastrand discretia asupra identitatii voastre va invit totusi sa va alaturati noua, cel putin intalnirilor „de sanitatie” civica din fiecare saptamana, de la Clubul Diesel- Cluj. Avem nevoie de cat mai multi „combatanti” (egali) pentru amorsarea unui factor pozitivist de netrecut usor cu vederea in, si de societate.

  Actiuni de genul celor ce le promovam (noi si voi) sunt usor de contrat si inactivat de catre adversarii nostri de drept personificati de neo-nomenklatura oligarhica si asta daca sunt disparate, nesincronizate, diluate, facute cu efective de resurse umane necorelate.

  Just think about it…

  1=

  Apreciază

 5. Felicitari! Este prima initiativa cu adevarat pozitiva din ultima vreme. Si e dragut si optimismul asta cu „noi reparam societatea”. Asa o fi, dar poate ca noi nu vom mai apuca sa o vedem reparata. Dar cel putin nu va fi iremediabil stricata.
  🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s