Suntem ostatici ai bancilor


Bancile din Romania s-au zborsit de tot deoarece Consiliul Concurentei forteaza printr-o viitoare ordonanta guvernamentala sau lege, eliminarea comisionului aferent platii in avans (returnarii) creditelor contractate de persoanele fizice si juridice. Care este ratiunea partilor adverse?

Pe de-o parte bancile vor fi puse in situatia sa-si denatureze planul de profit, cota de piata in cele din urma, dividentele date actionarilor fiind generate si din proiectarea in viitor a profitabilitatii anumitor linii de credit contractate. Ori daca tu ai aproximat ca vei avea la final, de exemplu un profit de 1000 de unitati, dar tu obtii doar 100, diferenta va fi incadradata automat la rubrica management neperformant, directorimea sucursalei-departamentului fiind penalizata.

banks gold

Pe de alta parte clientii bancilor, de regula cei seriosi ce doresc sa-si achite „nota de plata”, deoarece se vada pusi in situatia sa nu mai poata sustine dobanzi pentru creditele impovaratoarecontractate cu ani in urma, se pot decide sa-si refinanteze datoria achitand-o prin contractarea unui alt credit, in conditii mai avantajoase, poate si cu o perioada mai lunga de timp pentru  rambursare. 

Ei bine la mijloc se afla rapacea clasa politica, sfasaiata de zbuciumul interior al dihotomiei: sa multumim pe cei ce ne voteaza ca „noi” sa fim azi privilegiatii societatii, sau sa multumim companiile financiar-bancare, care mai direct, mai indirect ne stimuleaza printr-un „lobby” cat se poate de substantial?!… Grea intrebare de tipul, to be or not to be… greu si raspunsul… Certe este ca de data asta politicoizii nu o mai pot scalda cu jumatati de masura, cineva castigand si cineva pierzand net din aceasta „afacere”. De fapt ultima chichita-gaselnita a „lobistilor” a fost initiativa de reevaluare a garantiilor imobiliare, ce au servit emiterii creditelor „ancestrale” (3-5 ani in urma), logica fiind ca sub o masca de nevoie de adevar, sa le depuncteze, reducand apoi din calificarea creditatului.

https://sorinplaton.wordpress.com

Ca o susha de originalitate, parerea mea este ca in condiţiile în care dobanda pietei este variabilă, o indiferent ce banca putand-o majora în funcţie de fluctuaţiile pieţei si „nebeneficiind” de riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu isi are justificarea. In Uniunea Europeana, bancile practica intradevar un comision de rambursare anticipata, dar asta doar pentru creditele cu dobandă fixa, pentru că ele se expun „riscului” ca in orice moment un client sa se refinanteze la o alta banca atunci cand dobanda scade. Ma rog putem asa introduce in ecuatie si nevoia respectului pentru cetatean, pentru contribuabilul „marunt”, o expresie updatata a demonetizatului termen de patriotism, observand impreuna care va fi optica si deontologia dupa care se va conduce clasa noastra politica in transarea problemei…

1=

PLATON

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Suntem ostatici ai bancilor

 1. rhorvath zice:

  GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

  PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
  BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
  In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam.” Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
  SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
  MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD ” SARINDAR , INSEMNAND „IESIRE DE SERVICIU ”
  Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
  ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
  MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
  MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

  Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
  Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/
  CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
  IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special „.de 45 minute pe aceasta tema. )
  NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s