Lester Brown – Sustainable development – Clubul de la Bucuresti


Clubul de la Bucuresti l-a avut ca invitat intr-o dezbatere publica ieri, pe deja celebrul Lester Brown, ce ne-a vorbit pe tema dezvoltarii durabile, facand o prezentare succinta a fostelor si viitoarelor sale carti din seria „Planul B „. Am evitat sa iau cuvantul in plen incercand sa ma concentrez pe problematicile ridicate de catre participanti, pe gradul lor de intelegere a argumentatiei distinsului profesor, in contraparte cu autenticitatea si consistenta nisei stintifice abordate de catre studiul stintific.

platon

Lipsit de prejudecati caduce va prezint acum comentariul meu personal vis a vis de „necesitatea dezvoltarii sustenabile”. Si anume consider ca reducand la un numitor comun informatia receptionata la aceasta intanire, din prisma real politik-ului, ce de fapt caracterizeaza actuala stare de lucruri in geopolitica planetara, identific doua rezolvari de substanta „mari si late”, referitoare la temerile denaturarii accidentale, nesustenabile a biotopului civilizational uman rezervat viitorului mediu-lung. In primul rand trebuie amintit ca omul este un pradator prin definitie, consumand nejustificat tot mai mult si asfixiind apoi mediul prin poluarea rezultata in urma proceselor sale de „dezasimilatie” (deseurile asociate conditiei de civilizatie).

1.O prima varianta de rezolvare a sutenabilitatii globale este o reducere mecanica, violenta, de proportii,…proactiva…a populatiei umane, prin tehnici „verificate” deja, gen razboaie mondiale, resuscitari de molime si penurii, regizari de dezastre „naturale” de proportii, etc..

2.Identificarea la un mod accelerat a unor posibile noi „leagane ale omenirii” (planete locuibile) in alte sisteme solare; exista tehnologie si exista resurse alocabile, mai trebuind doar determinare (vointa politica de nivel global) pentru startarea procesului.

platon

Din pacate procesul dezvoltarii speciei umane pe un areal limitat fizic ca si pamantul are o singura finalitate: extinctia. Intocmai ca si-n stupii de albine ori musuroaiele de furnici, la care la un anume excedent de indivizi, coroborat cu un anume mai mare necesar de resurse, de fapt pune in dificultate „sistemul”, fortand roirea (ruperea de biotop a unei parti din „societate”, ce apoi „e”-migreaza spre parazitarea, poate comensuala, a unor noi locusuride tip „El Dorado”). Tot din pacate pentru om, cam toate habitatele cu potential au fost deja ocupate, exploatate si epuizate, atingandu-se limitele superioare ale dezvoltarii „welfare”-ului. De acum graficul va merge exclusiv IN JOS…

Cu alte cuvinte consider ca d-ul Lester Brown comite o anume paradigma  la limita unei contradictii stintifice (si o spun eu in calitate de doctorand in sustenabilitate prin siguranta alimentara), militand aprioric pentru salvarea a ce mai e de salvat din civilizatia umana, folosind path-ul dezvoltarii sustenabile pe toate palierele. Mizand pe implementarea unei economii sustenabile, indirect aceasta va duce intr-o prima faza la o anume ieftinire a vietii (a resurselor de hrana, a celor energetice si de alta natura) ceea ce apoi va duce prin feed-back la un nou puseu de crestere populationala, crestere ce apoi va influenta regresiv intregul ecosistem (consum ridicat de resurse, poluanti suplimentari, etc). Ca atare recomandarea mea, tinand cont de toate datele problemei, ar fi ca ba din contra, nu trebuie marshat pe sustenabilizarea civilizatiei prin oferirea unor resurse mai ieftine, chiar regenerabile fiind, cat prin … taxari suplimentare a resurselor (chiar nejustificate de costuri si profit), actiune ce ar sa face sa creasca exponential costul vietii pana la o limita  totusi suportabila, astfel incat populatiile sa fie „stimulate” spre crestere si dezvoltare… ZERO.

platon

Se vede treaba ca solutia problemei civilizatiei nu sta atat in omul de stiinta cat in cinismul politicianului. Iar cum politicul este amorf, corupt, obtuz si chiar rauvoitor, cel mai probabil vom incinge cu totii „bunii si raii” o hora, „impreunati de dupa talie si gat” si asa cu „un pas inainte si zece inapoi” vom avansa probabil haulind exact pana in the middle of the HELL…

platon

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Lester Brown – Sustainable development – Clubul de la Bucuresti

 1. Alina Radu zice:

  Cenzura este un instrument al comunistilor. Mai bine iepuras cu sepcuta decat membru in partidul socialist, fost FSN.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   „Pai bine iepuras..ma ..da tu iar ai shepcuta…”
   Intr-un solid stil bolsevic (atac pe forma, in lipsa argumentelor de contrare a fondului) sunt acuzat cica de …bolsevisme.. Da, e si asta o varianta verificata de atitudine a „dreptei” militante, la orice problema pertinenta facand urgent trimitere docta la „ba pe-a matii”… Eu totusi nu stiu daca nu as fi fost cumva mai castigat daca as fi raspuns acestei provocari ceva mai grosier (in stilul atmosferei suprarealiste basesciene „da dreapta”) si anume pe puterea si nivelul de intelegere al dvs si societatii spalate pe greier…Dar speranta moare ultima, chiar si agramatical formuland-o.

   „unul dintre egali” (dar nu cu dvs.)

   Apreciază

 2. Alina Radu zice:

  cam multe greseli …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s