Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (partea a treia)


Pentru ca subiectul cel mai actual si dezbatut, cu consecinte sociale si asupra economiei, politicilor este acordul semnat de catre actuala guvernare cu FMI va trimt mai jos cateva afirmatii ale dlui Joseph E. Stigliz – premiul Nobel pentru Economie (2001),vicepresedinte si economist sef al Bancii Mondiale, presedinte al Consiliului Economic Consultativ, profesor ……

platon

In cartea Globalizarea  -Sperante si deziluzii, (titlul original: Globalization and its Discontents, London 2002) acesta spunea:

Nu globalizarea constituie problema, ci modul in care ea s-a desfasurat pana in prezent. O parte a problemei o reprezinta institutiile economice internationale, F.M.I., Banca Mondiala si O.M.C, care participa la stabilirea regulilor jocului. Ele au actionat mai mult in interesul tarilor mai avansate – si al grupurilor din interiorul acestor tari-decat in cel al tarilor in curs de dezvoltare.

platon

De asemenea va recomand cap.4- Criza din Asia de Est: cum a reusit FMI sa aduca lumea in pragul unui dezastru total si cap5. – Cine a distrus Rusia? ale cartii mentionate

Cand criza a izbucnit, m-a surprins cat de vehement au parut sa critice FMI si Trezoreria SUA tarile respective-potrivit declaratiilor FMI, institutiile statelor asiatice erau putrede, guvernele corupte, impunandu-se o reforma de ansamblu. Criticii din cadrul FMI si al Trezoreriei SUA abia daca cunosteau problemele regiunii, iar ceea ce spuneau contravenea atat de flagrant cu ceea ce stiam eu despre aceasta…………. FMI si Banca Mondiala evitasera aproape in mod deliberat sa cerceteze situatia din regiune………Motivul era evident: tarile in cauza avusesera succes nu doar in ciuda faptului ca NU urmasera majoritatea recomandarilor din Consensul de la Washington, ci tocmai PENTRU CA nu facusera acest lucru”

platon

Deci: Cine ne asigura ca masurile prevazute in acordul cu FMI corespund intereselor NOASTRE (ale romanilor)? Cine ne asigura ca la stabilirea coordonatelor generale ale acordului (obs. nu ma refer la masurile concrete stabilite de Guvernul Romaniei), FMI s-a baza pe o cercetare obiectiva a situatiei din regiune? Ma indoiesc ca FMI ne reprezinta interesele, doar nu este o societate de binefacere.

Alina Raus

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s