Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (4)


platon

Interesanta dezbaterea pe marginea religiei, a relatiei cu divinitatea…O asemenea tema este imposibil sa nu nasca polemici. In numele religiei s-au purtat si se poarta razboaie. In numele credintei se fac si desfac aliante, grupuri de interese, familii.  Cert este ca spiritualitatea, divinitatea, religia sunt adevaruri (pe care le recunoastem sau nu) care ne guverneaza viata (fie ca vrem sau nu, fie ca suntem atei, agnostici sau habotnici).
 
La urma urmei fiecare dintre noi are dreptul sa le perceapa sau sa le simta in modul in cel mai benefic pentru el. Totusi, daca suntem cinstiti cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca raportarea la divinitate, modul si valorile in care credem, spiritualitatea difera de la o etapa a vietii la alta, difera in interiorul aceleiasi etape (in functie de conjuncturi si intamplari care ne marcheaza). In anumite momente avem nevoie de credinta mai mult decat orice, in altele preocuparea pentru spiritualitate survine natural in functie de maturitatea la care am ajuns. Uneori, chiar daca am avea bagajul lingvistic care sa ne permita detalierea tehnica a ceea ce simtim sau credem, nivelul de maturitate sau intelegere ne limiteaza exprimarea.Ceea ce am simtit ca si copii referitor la divinitate (sau la orice) nu vom mai simti niciodata. Acest lucru nu inseamna ca trairile nu au fost reale sau adevarate. Inseamna doar ca ATUNCI acela era adevarul nostru, al copilului care am fost: inocent, credul, nepervertit de realitatile vietii, reflectand modul de viata la momentul respectiv. Pentru un copil al strazii, credinta si divinitatea vor avea cu totul alta proiectie, corespunzatoare adevarului lui.

platon

In ceea ce priveste pe cei care afirma cu tarie ca ei STIU sau ca altii NU STIU, pot spune si eu cu siguranta ca EI NU INTELEG sau nu vor sa inteleaga. Sa inteleaga ca lumea nu se reduce la ei, ca ei nu sunt detinatorii adevarului absolut. S-ar putea ca o persoana care n-a citit niciodata Biblia, Coranul sau Manuscrisele de la Marea Moarta sa aiba trairi spirituale profunde si credinta mai puternica decat multi dintre cunoscatorii celor mentionate.

Intrebarea care mi-am pus-o mereu a fost: De ce avem nevoie de credinta? Si daca avem nevoie, de ce avem nevoie de divinitate?
 
Alina Raus

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s