“Evolutia” de la PLAN la CLAN (2)


Am vorbit in episodul precedent de agentii (originali) capitalismului (original) est european si romanesc, dar ideea simt ca trebuie dezvoltata. Si anume s-a constatat in intervalul critic de abandonare a valorilor comunismului si de aditionare la lesturilor atavicului capitalism, cum ca pe de o parte se poate vorbi de un capitalism fara capitalisti, in care initiativa transformarilor a apartinut managerilor fost socialisti si pe de alta parte, vorbim de capitalisti fara capitalism, in care beneficiile sunt insusite violent si parsiv de clasa politica, respectiv descendenta fostei nomenklaturi comuniste. Evident ca unicul catalizator al acestor transformari a fost atractia irezistibila fatza de „dezarmata” (depersonificata) proprietate socialista, o avere construita prin mari eforturi si privatiuni ale intregului popor (va reamintesc etapa platirii datoriilor de post industrializare, a Romaniei, de catre Ceausescu, urmate de o totala scadere a nivelului de trai).

platon

De fapt evolutia post comunism nu a fost una unitara pentru tzarile blocului estic. In timp ce consiliate de diaspora unele tari (Cehia, Polonia, Ungaria) au abordat calea corporatismului, managerii socialisti ocupand pozitii actionariale in dauna fostei nomenklaturi, in tarile mai retrograde si indaratnice de tipul Romaniei situatia a evoluat invers, in sensul ca reprezentantii fostei nomeklaturi si-au recucerit in forta redutele de influenta, monopolizand plus valoarea (averea) intregii natiuni. In acest ultim caz orientarea spre piata a fost si este mai slaba, dar a favorizat „in schimb” conducerea dictatoriala, presa subjugata, coruptia endemica, oligarhiile rapace.

Rolul didactic-deontologic a influentei politice in fostele regimuri din partea fostelor nomenklaturi a fost transcendat la timpul prezent de catre o noua categorie de „iluminati”, asa zisii intelectuali dizidenti. Si-n timp ce un Havel a facut o intreaga parada de eficienta in ceea ce s-a vrut zorii civismului capitalist ceh, prin paralelism in Romania balcanica, un Dinescu, o Blandiana jucau ridicol un rol de maimutoi retivi si indaratnici.

De fapt nota dominanta a acestor transformari politico-economice au stat sub semnul tranzitiei. Noi de exemplu am fost exemplul tipic al incremenirii in proiectul tranzitiei eterne; am avut tranzitie spre democratiei, tranzitie spre UE, tranzitie spre NATO, tranzitie spre tranzitie, daca vreti… Ei bine ca o nota de subsol accentul in continuare nu va trebui pus pe intoarcerea mortului de la groapa, cat pe corectii de parcurs. Va trebui gasita calea limitarii  puterii discretionare a guvernantilor post 89; apoi va fi nevoie de un efort colectiv in directia reducerii decalajelor de dezvoltare interna intre actorii societatii, ca un preambul al pacii sociale si a atacarii decalajelor externe, fatza de alte societati capitaliste, insa concurente. Dar pentru toate astea este nevoie de vointa politica. Iar daca actualii guvernanti doresc sa franeze evolutia procesului ca o conditie sinecvanon a permanentizarii puterii lor autarhice, NOI suntem obligati cu mintea cea de pe urma sa luam atitudine…

platon

1=

PLATON

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s