Critica ratiunii impure – 1


Desi in ultimul interval decadal numarul studentilor-scolarilor, precum si numarul facultatilor-scolilor au crescut intr-un ritm sustinut, nu putem sa nu remarcam „seceta” literara si stintifica ce anima Romania realitatilor de zi cu zi. Dezbaterile sterile ce iata vin intocmai pe modelul mesterului Manole (eventual mitul Sisif) sa darame savant toate anteconstructiile institutionale, pun si vor pune intotdeauna invatamantul si formarea individului intr-o fatalista pozitie de re-start. Ca e mai corect sa fie obligatorii 12 clase, ca or fi de ajuns 10, cine mai poate sti? Certe este ca unul dintre victimele colaterale a sistemului este elevul insusi, un subiect ce va ajunge frustrat si nestapan pe dansul din cauza persistentei incertitudinii, cumulata si cu un crescand act de deprofesionalizare a corpului didactic. Apoi totul se desfasoara intr-un lant de slabiciuni, fostul elev format insuficient avand serioase tare in procesul sau de formare profesionala suplimentara incercand sa urmeze si „epopeea” cursurilor universitare.

platon

Vorbim apoi de totala haotizare a curiculei universitatilor, ce desi in aparenta ar trebui sa fie guvernate (tot) de legea cererii si ofertei libere, folosesc acest deziderat partial si subiectiv, in sensul maximizarii ofertei (profitului propriu) fara a identifica si nisa finalizarii constructive a stiintei predate, licentiatul trezindu-se la sfarsit si „batut” (uzat prin anii de studiu) si si „cu banii luati” (gratuitatea invatamantului fiind acum doar un mit, totul fiind pe bani), respectiv in incapacitatea de a-si valorifica practic auto-investitia in pregatirea sa, prin angajarea in nisele de piata vizate. Cu alte cuvinte sistemul invatamantului gimnazial-liceal-universitar fac doar o  munca de forma, fondul fiind pasat „elegant” responsabilitatii statului. Iar apoi daca un stat (ca al nostru) este corupt pana in maduva oaselor, de la sine inteles ca va oferi aprioric un no man land, in care (si) mieluseii de formatori educationali, la o adica sa presteze upgradat pe post de pradatori carnivori….

platon

Ei bine se vede treaba ca nu are nimeni nicio jena in a perpetua prin indiferenta tarele noastre de sistem, din care una este inconsistenta sau proasta educare-formare a tinerilor. Institutiile de stat sau private isi fac deverul, isi incaseaza salariile (profiturile) babane, iar statul se impauneaza tamp cu situatia, ca iata, ca totusi avem (cica) un inavatamant performant, de ne lovim de „olimpicii nostri internationali” la tot pasul… Dar asa o fi oare? Suntem posesorii vreunui mecanism institutional public nemaivazut, care desi este cat se poate contrat, totusi „se incapataneaza” sa produca logic si constructiv? Oare nu avem parte doar de un cantec lugubru de lebada? Oare in tot mise rupism-ul asta neaos, nu suntem, ca intotdeauna doar la un pas distanta de dezastru?…

platon

Veti spune ca noi ca natie suntem obisnuiti cu astfel de situatii (dezastre iminente) si ca poate ne-am facut anticorpi.. (poate chiar mi se rupismul in sine o fi vreun anticorp), dar nu poti tu om integru sa nu te intrebi la un moment dat, daca ca si popor suntem normali sau cu totii nebuni, suntem chiar atat de micimani si fara scrupule, sau doar cinici si idioti, de cu atata nonsalanta sinucigasa ne dam cu stangul in dreptul?! Ce sa mai putem spune atunci de rolul nostru planetar in actul de dezvoltare si perpetuare a civilizatiei? Cu ce si pentru ce am mai putea apoi nazui pentru o miscare stintifica autentica in Romania, daca totul se subscrie doar subzistentei si mediocritatii? Cum am mai putea noi vorbi „atunci” de indreptatirea de a avea o lume s-un edge rol in construirea viitorului, cand noi inca nu suntem reconciliati serios cu trecutul si suntem in plina conflagratie romano-romana in prezent? Ori stiinta este apanajul societatilor entuziaste, impacate cu ele insele, armonizate, solidarizate populational, si mai este o opera ce nu perpetueaza doar emitentul (poporul) cat va ajunge sa se multiplice si perpetueze prin/pe ea insasi… Ce sa mai vorbim de realitatile veacurilor trecute cand tinerimea valaha, dornica de emancipare, sesiza rolul studiului pe post de mediator in atingerea propriilor idealuri nationale, mergand sute si mii de kilometri in amfitearele vestice pentru a asculta marii dascali ai civilizatiei, gen Fichte, Hegel… Dar ce spun eu de dorinta de lumina materializata prin mari eforturi individuale, cand pot aminti un Gheorghe Lazar, ce-si oferea sufletul invataturii intr-o casa veche, darapanata, prin crapaturile careia suera iarna frigul .. Astfel de oameni erau animati de dorul de a raspandi lumina de dragul luminii, de a raspandi adevarul (cunostintele) de dragul adevarului (deontologia si etica profesiei). Ei bine unde sunt acei ani? Unde mai sunt acei oameni, oameni ce au creat mediul propice infaptuirii Revolutiei de la 1848, apoi a micii si marii uniri peste ani si ani? UNDE MAI SUNT ACESTIA OAMENI BUNI ???!

platon

1=

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Critica ratiunii impure – 1

 1. Andrei zice:

  Musai trebuie sa nu fiu de acord cu tine. Vorbesti despre ratiune ca si cand ar exista (fie ea si impura) – adica o fi avand o logica oarecare. Or eu aproape ca pot defini bulibasheala in care ne ducem veacul… Traim intr-o permanenta forma fara fond. Suntem (noi ca societate) mereu in contra directiei de astazi in cultura romana – cum ar spune Titu Maiorescu – si facem asta culmea pentru ca ni se pare trendy, sau in apogeul declinului cultural ca initiatori/creatori/formatori ai ei, – cum inca sustine Neagu Djuvara – si mai culmea din cauza unor lupte de orgolii intre membri academiei Romane. Suntem niste penibili care exersam retorica stand pe margine, auto-experimentandu-ne impotenta de reactie.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @andrei

   La randul meu da-mi voie sa fiu in dezacord cu dezacordul tau. In primul rand este prea matinal sa tragi concluzii pe marginea celor afirmate de mine, atat vreme cat voi prezenta un soi de mini-foileton pe acest subiect si unde firesc la inceput construiesc scena unde sa desfasor apoi introducerea, desfasurarea si asa mai departe. In acelasi timp tin sa te anunt ca de la o vreme am prins gustul studiului aprofundat, corelat istoric, conducandu-ma dupa argumente si izvoare putin cunoscute sau necunoscute marelui public (carti prafuite pierdute prin biblioteci uitate de lume..). Incerc asadar sa contribui stintific la construirea unui arc logic peste timp, cu privire la studiul romanitatii sau adevarului privit prin ochii acestei „civilizatii” (comunitati) autarhic-anarhice. Ei bine, in alta ordine de idei, nu este suficient sa ne autflagelam sinucigas „stand pe margine si exersand retorica” pentru simplul motiv ca statul acela pe margine poate nu e chiar un stat, dupa cum la fel poate nu e o margine (ca depinde de centrul de referinta..), ori ca poate „cineva” are tot interesul ca „noi”, „penibilii”, sa fim tinuti „impotent” pe margine, ca sa aiba ei astfel posibilitatea sa-si poata face (eficient) de cap…
   Te asigur ca codific mult iq si informatie in ce scriu, asumandu-mi benevol rolul de formator de opinie. Ba mai mult te asigur ca as avea 1000 de alte lucruri mai bune de facut pentru mine si nu le fac, sacrificand mult timp studiului si conceptiei, pe care apoi sa o pun la dispozitia end-user-ilor potentiali („paharelor goale”.., ca se vede treaba ca dumneata probabil esti un pahar plin de cunostinte si intelepciune, deci neaccesibil mie) via acest blog…
   E de gandit inainte de vorbit.. Parerea mea..

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s