Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (6)


Elevi de nota zece

In fiecare an, evaluarile obligatorii, necesare accederii intr-o etapa superioara a educatiei- examenul de capacitate si bacalaureatul, sunt prilej de a readuce in discutie carentele si neajunsurile sistemului de invatamant romanesc cu privire la cariera viitoare, atat a educabililor, cat si a profesorilor.

Sincera sa fiu, m-am cam saturat sa aud (sau sa citesc, dupa caz) ca elevii/studentii de nota 10 pleaca din tara pentru ca nu au de ce sa ramana, ca profesorii nu mai sunt motivati (a se citi remunerati) pentru a preda, fiind umiliti pe rand de sistem, de guvern, de elevi, de parinti, de societate si de cine mai vreti dvs. Nu mai vreau sa stiu cine se face vinovat de una, de mai multe sau de toate problemele prezentate.

In schimb, as vrea sa stiu de ce ar trebui societatea romaneasca sa-i asigure unui tanar eminent care prefera sa plece din tara atras de mirajul unei traiectorii sigure spre un loc de munca profitabil (in strainatate, bineinteles), un viitor pentru care acesta nu vrea sa lupte; de ce ar trebui sistemul sa-i ofere cadrului didactic respectul pe care acesta nu stie sa si-l castige prin dragostea fata de cei pe care-i educa si daruirea fata de profesia sa.

O societate, un sistem se construiesc cu participarea tuturor. Nu stiu de ce am impresia ca tinerii, sprijinti si de parinti si indrumatori, prefera obtinerea unei diplome de la o institutie de renume din strainatate in loc sa-si valorifice inteligenta si tineretea pentru a cladi un sistem romanesc (indiferent de domeniu) in care sa le placa sa traiasca si sa lucreze. Oricum, ceea ce invata ei in alte sisteme de invatamant din Europa sau de oriunde din lume nu-i va pregati pentru realitatea romaneasca, iar patalamaua obtinuta nu le va conferi succesul profesional dorit in tara noastra.

In sistemul actual de invatamant romanesc, dupa parerea mea, este usor sa iei calificativul maxim daca cunosti si respecti intocmai regulile jocului, fara a avea garantia ca acesta reflecta cu adevarat cunostintele necesare pentru a deveni un bun profesionist la viitorul loc de munca. Ca o paranteza, un exemplu simplu care ilustreaza valoarea relativa a calificativului l-am citit, luna aceasta, intr-un un articol (favorabil, de altfel) al unui cotidian national, despre elevi de nota zece ai BAC-ului care nu stiau care este anul nasterii lui Eminescu. In aceste conditii, s-ar putea ca singura optiune valabila pentru eminentii nostri sa fie continuarea studiilor in institutii de prestigiu din strainatate. Invatand regulile jocului, fara a fi pregatiti pentru munca reala, poti doar sa joci in continuare sperand la o diploma care sa-ti asigure o intrare acceptabila in viata profesionala.

platon

Ca un caz particular, as dori sa dau exemplu programele Master of Business Administration (MBA). Acestea au devenit o cale facila de a ocupa un post de (si nu de a deveni) manager in locul dovedirii competentei la locul de munca. In cartea Manager, nu MBA Henry Mintzberg aduce o „critica necrutatoare la adresa programelor MBA”. Autorul prezinta o alta fata a sistemului de formare a managerilor, sustinand ca acestia nu se formeaza in scoli, ci la locul de munca.

„Este momentul ca programele MBA conventionale sa fie recunoscute pentru ceea ce sunt – sau, in caz contrar, sa fie desfiintate……. A folosi sala de clasa pentru a contribui la perfectionarea unor oameni care practica deja managementul este o idee frumoasa, dar a pretinde ca scoti manageri din oameni care n- au condus niciodata este o inselatorie”
 „ Absolventii de MBA n-au fost pregatiti sa fie manageri, iar multi nici nu vor sa fie asa ceva. Ei sunt insa hotarati sa conduca. S-a creat astfel o traiectorie care ocoleste managementul si duce direct la conducere.”
 „…….Altfel spus, oamenii ar trebui sa-si castige gradele de conducatori la locul de munca, ascensiunea lor n-ar trebui sa fie accelerata de faptul ca au petrecut ceva timp intr-o sala de curs”(Henry Mintzberg- Manager, nu MBA).

Si, ca o ultima idee, profesorilor care cer sa fie respectati as dori sa le reamintesc citatul:  „Daca vrei ca altii sa te respecte, respecta-te in primul rand tu” (Baltazar Gracian).

Alina RAUS

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (6)

  1. ATENTIE cine este la volan !!! POATE sa fie supus unor EXPERIMENTE PSIHOLOGICE !!! a ucide PROGRAMAT !!! Acestia vor fi impulsionati sa Consume cat mai mult , sa Distruga , Ucida , sa Faca sex cu , COPII sau persoane de acelasi sex , sa TERORIZEZE pe altii care nu-s DEVIATI ca ei , sa-si schimbe sexul ETC. – sa observati in functie de Comportament cine este supus unor Experimente cu CIPURI sau/si Experimente PSIHOLOGICE … poate avea un asemenea cip fara sa stie … URGENT sa va instruiti COPIII ptr. PREVENIRE si antiGENOCID – sa se fereasca de implantarea involuntara a unor CIPURI !!! asta asteapta clanurile naziste din parlament – controlul comportamentului prin cipuri SPECIALE – http://2blackjack1.wordpress.com/2010/07/24/the-matrix-devine-real-in-numai-zece-ani/

    Apreciază

  2. VIorel zice:

    Sunt de acord cu ultima afimratie! REspectul celorlalti nu exista daca tu, pe tine insuti nu te respecti. In rest, e destul de complicat sa poti vedea in alb sau negru fenomenele care se petrec in invatamantul romanesc, in legatura cu plecarea celor „buni” si ramanerea aici a celor „rai”. E o optiune legata de educatie, cultura, legaturi interumane,s.a.m.d. In fond , optiunea este generata de conditiile materiale existente in tara, de modul de a accede in grade profesionale (modul de evaluare al adevaratelor valori). Deocmandata, eu cred ca evaluarea corecta este imposibila , deoarece suntem condusi de vreo 20 de ani de tot felul de ciudati, care nu se stiu conduce nici pe ei insisi. Cineva poate se va intreba pe ce ma bazez , daca fac aceasta firmatie; pe faptul ca Romania se afla unde se afla in anul 2010: fara infrastructura (comparativ cu cei din jurul nostru), cu cetateni fara responsabilitate, cu sistemul juridic nefunctional, cu lehamite la maxim fata de cei care conduc, cu legi facute prost, etc, etc. Un sistem social dezastruos, o organizare pe si la toate nivelele de rasu’ plnsu’, smeanrii, furaciuni si alte asemenea, asta este R(r)omania… sau mai bine zis aici s-a ajuns datorita prostiei alesilor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s