Inception ( … a real disaster for the masses mind)


Am vizionat ieri „Inception”, mult laudat si galonatul film al momentului, in regia lui Christopher Nolan cu Leonardo di Caprio pe rol principal. Si dupa cum spune si zicala ca „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”, la fel de gol ca si la inceputul vizionarii a ramas si al meu… O bulibaseala generala cu pretentii de mari intrigi si sofisticate rationamente, asezonate cu nelipsitele arme letale ce trag musai pe foc automat, cu sonorul si efectele auditive setate la maximum, pentru a maximiza probabil efectul de „stupefiere” a spectatorului (de fapt am fost la film impreuna si cu o americanca sadea WASP, ce nu a fost la randul ei prea incantata de decibelii inutili, turnati in urechile noastre). Ce mai tura vura, avizatii pot extrage un anumit fir rosu din tendinta de „kulturalizare” global-integratoare fortata a ultimilor ani, cand anumite cercuri din spatele scenei introduc cu obstinatie spre public, teme si subiecte tot mai neverosimile, tot mai claustrante si alienante.

platon

Pentru noi astia inca nespalati definitiv pe creier, ca si populatia occidentala (careia filmul i se adreseaza predilect), este dificil sa preluam la pachet si ca atare, mesajele subliminale absconse in subsidiarul desfasuratorului actiunii, ca si cum ai lua un hap de shpitzerie. Nimic nu se leaga aici dupa logica a realitati si totul este menit a se lega dupa o logica a paranoid-schizofrenica, a abandonului (ghidonat din afara eu-lui propriu a) propriului set de valori personale spirituale, in favoarea altui set, unul furnizat pe post de  „piese de schimb” din partea sistemului. Pentru ca de fapt spre asta vorbim; Sistemul intentionat ne alieneaza (chiar si prin astfel tehnologii de virtualizare a realitatii) in scopul reducerii la minim a capacitatii noastre individuale de rationare, de analizare integra, autentica si veridica a realitatii. Asa ca pe de-o parte sistemul iti baga pumnul in gura pe baza principiilor dictaturii majoritatii (spalate pe creier) ce prezerveaza cica valorile democratiei originale, iar pe de alta parte, in paralel iti distruge sistemul de valori si gradul de perceptie a realitatii. Iar totul este menit tzelului unei maximizari a integrarii noastre in clustere societare tot mai inguste (celule similare celor de detentie)… printr-o reinventare a sclavagismului, via etapa de cyborg-izare.

In astfel de (noi) conditii, cu constiinta de sine disparuta sau mult atenuata, noi cetatenii, celule de baza ale societatii, nu mai contam in economia macro-jocului nici cat o ceapa degerata, devenind implicit usor dispensabili, ba mai mult, dispensabili prin autocritica perversa (rezultata tot in urma pervetirii gradului de perceptie a realitatii), chiar si-n ochii nostri fiind incapabili sa mai distingem clar granitele dintre realitate si fictiune. Cu alte cuvinte sistemul ne vrea in postura in care sa ajungem sa ne punem problema ca poate visam, cand de fapta nu o facem, sau ca de fapt nici nu traim, sau nu existam, totul fiind doar un anume ceva asociabil exclusiv unui „vis urat”, din care ne putem „oricand” trezi „daca o dorim” … etapa de sedare ce ne asigura colateral ca in orice moment putem fi decimati ca si vitele in abatoare, pentru realizarea planului cifric de … sustenabilizare a vietii pe pamant. In aceasta lumina filme gen Matrix, Minority Report, Total Recall, etc., au un anumit diform schepsis a lor … Deci dupa cum ar veni la indemnul diriguitorilor, sa ne punem cu totii pe visat, ca de realitate sa aiba timp sa se ocupe sistemul, prin odiosii sai reprezentanti globali si nationali…

platon

In continuare va prezint „plot”-ul in varianta orgininala, ca sa vedeti singuri la ce nivel de normalitate se incearca aducerea si prezentare anormalitatii:

Dom Cobb is a skilled thief, the absolute best in the dangerous art of extraction, stealing valuable secrets from deep within the subconscious during the dream state, when the mind is at its most vulnerable. Cobb’s rare ability has made him a coveted player in this treacherous new world of corporate espionage, but it has also made him an international fugitive and cost him everything he has ever loved. Now Cobb is being offered a chance at redemption. One last job could give him his life back but only if he can accomplish the impossible-inception. Instead of the perfect heist, Cobb and his team of specialists have to pull off the reverse: their task is not to steal an idea but to plant one. If they succeed, it could be the perfect crime. But no amount of careful planning or expertise can prepare the team for the dangerous enemy that seems to predict their every move. An enemy that only Cobb could have seen coming. ( desfasuratorul detaliat al filmului il gasiti aici )

In concluzie consider ca am pierdut inutil timpul vizionand aceasta „productie cinematografica”, practic neramanand dupa trei ore de vizionare decat cu un previzibil gust amar, constatand cat de in jos evolueaza tendintele spiritual-intelectual ale satului nostru global, „capitalist multilateral si uniform dezvoltat” .. dar mai ales DE CAT DE PROSTI SI CRETINI NE IAU UNII GUZGANI ROZALII DE LA TABLOUL PLANETAR DE COMANDA (SI CONTROL) pe noi astia putinii,.. ce INCA mai rationam.

„unul dintre egali”

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Inception ( … a real disaster for the masses mind)

 1. Endril zice:

  Cred ca problema este pentru ce te duci sa vezi Inception.
  Inception nu este acel tip de capodopera cinematografica la care unii critici se entuziasmeaza, dar la care spectatorii nu se inghesuie.
  Inception este exact acel tip de film care te incanta, dar te pune sa si gandesti un pic – nu prea mult, pentru ca asta ar strica la box-office, dar suficient cat sa-l ridice deasupra a minim 90% din filmele care ruleaza pe la cinematografele americane.
  Daca vreau un film cu adevarat subtil, caut pe Arte, pe TVR Cultural sau pe la magazinele de DVDuri dupa coproductii gen Norvegia-Franta-Belarus. In nici un caz nu o sa merg la mall dupa filme de incarligat neuronul, asa ceva ar fi o mare prostie si as fi dezamagit.
  Oricum, din tot ce am vazut in 2010, daca as putea as propune Inception pentru un Oscar 2011; la ce filme sunt prezente in selectia obisnuita ar putea sa si castige.

  Apreciază

 2. Augustin zice:

  Stimate domn,
  Numai vizitele dese la medic-a se citi spatii culturale real valoroase-ofera vaccinul impotriva acestui flagel!Trebuie musai sa ne prezentam si cu restul familiei pentru imunizare!Si cu actuale cunostinte(a se intelege oameni) care,in timp,daca vor merita, ne vor deveni prieteni. Incet, cu rabdare si mai ales cu vigilenta(ca orice lucru bun care merita)o minoritate intelectuala va deveni majoritate, lasand majoritatea de azi, a spargatorilor de seminte, sa se autodistruga prin selectie naturala.(vezi Chromagnon versus Neanderthal!)Victoria va veni insa doar in ziua in care vom fi in stare sa ne alegem lideri care sa sprijine cultura, invatamantul, sanatatea si nu” tagma hotilor si a jefuitorilor”…..Ce ne facem pana atunci?…Apasam comanda ignore la intalnirea cu anti-bunsimt si asumarea responsabilitatii; atentie la manipulari perverse(politice chiar);atentie la grupul de prieteni ai copiilor nostri si mai ales sa nu acceptam ca nonvaloarea sa ne ordone actiuni, la serviciu,pe strada ori aiurea.

  Apreciază

 3. Augustin zice:

  Ai perfecta dreptate. Violenta indusa nu e cultura pentru individul relativ echilibrat din toate punctele de vedere, mai ales d.p.d.v. emotional.E o industrie! Este o forma de injectie subculturala cu unic scop de a nu te lasa sa iesi din (sub)mediocritate. Ce vedem in astfel de filme nu are drept scop help-out-ul individului ci ofera modele(false), explozive de actiune a frustratului in fata unei situatii prea complicate pentru neuronul lui crusonian. Sigur ca indivizii ceva mai dotati intelectual, care vad(accidental) astfel de filme stiu ca ce se intampla pe ecran nu exista in viata reala.Ceilalti,neavand la dispozitie armele supersofisticate,neputand sari peste blocuri sau executa la comanda vre-un sef de stat, incearca sa-si imite eroii cu bate,pumni, cutite, pe strada ori pe stadioane.Cel care prin cultura a depasit faza puerilismului, evita asemenea spatii si se pregateste pentru o eventuala invazie a spatiului sau linistit. Pune-l pe unul ca asta sa vada Pe aripile vantului ori Trandafirii sunt pentru bogati si ori adoarme ori prefera o zi de sapa in folosul societatii drept condamnare. Si daca se pot scoate si bani frumosi din incasari pe langa scopul primar de a „ineca” cultura….de ce nu!!???-zic ei.

  Apreciază

 4. Rromania tiganeasca zice:

  Da, deci cred ca nu trebuie sa-ti mai obosesti pe viitor neuronul cu astfel de filme grele.
  Limiteaza-te la capodopere, rromanesti, gen „Daca vreau sa fluier, fluier”, cu actiune simpla, pe intelesul tau.
  E la fel ca si cu rromanii pe care, ajunsi in vest, ii ia ameteala de la prea multe reguli.
  Haoles baoles!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s