Romania este o tara ne-descentralizabila


Descentralizarea politicului in Romania este un proiect cel putin nerealist. O „regionalizare” autentica a institutiilor se poate face fidel doar in state asociate federal si nu in statele unitare, indivizibile si centralizate ca si Romania. Conceptul de nostru de tara si de natiune romana rezida si din faptul ca suntem „strans uniti in jurul proiectului national”, iar complementar tarelor noastre mioritice deja antologice, o libertate decizionala suplimentara ne-ar cauza o si mai mare haotizare, destructurare si alienare. In momentul cand Romania se va descentraliza si regionaliza autentic, din acel moment Romania ca atare nu va mai exista…

platon

Pe de alta parte petentii nu doresc de fond respectiva descentralizare, poate pentru simplu motiv ca nu ii inteleg clar sensul si implicatiile secundare. Respectivii doresc exclusiv beneficiile unui astfel de act, gen cresterea gradului de autoritate si de administrare autarhica, de fapt o premisa a crearii de state in stat (celebrele baronate locale), fiind vizat prioritar dreptul de veto asupra deciziilor centrului (inclusiv cele menite a penaliza incompetenta sau reau intentie a centrului regional descentralizat), dar nu se iau in calcul si costurile acestui act de satelitizare, tinand cont de faptul ca unele regiuni funciarmente motivat nu sunt capabile sa se autoadministreze, dar si de faptul ca mesajul national ideologic a respectivei organizatii nationale nu va mai fi unitar cat cacofonic si ilariant.

platon

Nu cred in conceptul de descentralizare pentru Romania ci in cel de eficientizare si profesionalizare autentica a institutiilor, chiar si politice. Nu prin astfel de initaitive ce pot ascunde si interese ascunse straine de cele nationale (cai troieni ale unor tari si forte neprietene noua) ne vom salvgarda tara si natiunea…

P.S. Acest comentariu a fost facut ca o reactie la articolul: http://www.ziuadecj.ro/politica/liderii-psd-cluj-propun-regionalizarea-partidului–49156.html si a fost publicat si la adresa: https://sorinplaton.wordpress.com/2010/08/20/romania-este-o-tara-ne-descentralizabila/

platon

„unul dintre egali”

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Romania este o tara ne-descentralizabila

 1. Autonomie zice:

  @ Sorin Platon: tocmai asta e problema. In loc sa vorbiti despre problema de baza, vorbiti despre aspecte care nu-i intereseaza pe transilvaneni!

  Pe transilvaneni ii intereseaza ca banul produs de ei sa fie investit in comunitatea lor si nu sa fie dat plocon la mitici! Dupa ce o vor duce normal, se vor interesa oamenii si de geostrategie.

  Despre asta e vorba si ar fi bine sa se porneasca lucrurile in ordinea fireasca a lucrurilor, de la baza!

  Apreciază

 2. Augustin zice:

  @autonomie
  Cu regret va anunt ca suntem in 2010,iar epoca cnezatelor si a voievodatelor a cam apus!Gasiti tot ce va trebuie la www. vreauautunomie.cosmos…nu pe aici!Smecheria cu autonomia, intai lingvistica, dupa, economica, apoi teritoriala, am fumat-o!Si noi „miticii” vrem autonomie! Luati-l pe premier reloaded(four times!!) inapoi, schimbatii bateriile ca ne-a intoxicat cu decizii ferme si de necontestat:”DA,sefu’!, da sefu’! da sefu’!”si faceti-l sergentul curtii constitutionale de pe la voi (ca am vazut cu totii ca are studii si se pricepe in incalcarea Constitutiei Romaniei) Vreti sa vorbiti ungureste? cine va opreste?dar vorbiti intre voi si daca se poate, in soapta!
  MITICA

  Apreciază

 3. Augustin zice:

  @silviu
  Noroc? Asta am ajuns?Sa depindem de noroc?La nivel personal poti spune ca ai avut noroc ca ai ajuns acasa fara ca vre-un handicapat sa dea cu masina peste tine,ca n-ai fost dat afara de la munca(azi!),ca soacra-ta mai respira si nu trebuie sa te imprumuti sa o pui unde-i e locul!!!La nivel national insa,lucrurile stau putin altfel.Prea gandim toti la noroc( o chestie care tine de loterie ori de balade din tiganie)si nimeni la constructie….Dar cine mai are timp sa gandeasca la asa ceva cand toti sunt cu ochii pe Bingo-tzociu, loto-vasilica sau cum dracu o mai chema-o dupa ce s-a maritat,ori vre-o mostenire picata din cer (pe care o tocam in trei luni pe coasta de azur cu poze in tatele goale, spargand seminte, in fata hotelului Carlton)Romania nu mai e demult a noastra ci a(CIA-corect gramatical)nepricopsitilor care inca mai asteapta un pret ceva mai bun sa o vanda! La gramada!Si i-am(ati) votat sa o faca!

  Apreciază

 4. Autonomie zice:

  O prostie mai mare de articol n-am mai auzit de mult timp!… Orice tara e descentralizabila daca se doreste cu adevarat acest lucru! Oamenii sunt inclinati sa-i intereseze ce se intampla in proximitatea lor si nu la ce se construieste la 450-700 km distanta!!

  Banul produs intr-un loc trebuie sa ramana acolo, nu sa fie trimis plocon la mitici care sa aiba de unde sa fure in continuare!!

  Aceasta tara, pana nu va fi descentralizata real, nu va avea nici o sansa sa se dezvolte sanatos!

  Deci, autorule, cine te plateste sa cosmetizezi furturile miticilor???

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @autonomie

   Nu ati inteles nimic din comentariul meu, sau poate doar va prefaceti ca nu intelegeti. Eu vorbesc de mere si dvs de pere… Eu vorbesc de perspective de geostrategie, iar dvs. de vesnica si declasanta balacareala mioritica. Cam atat. In rest va doresc numai bine.

   Apreciază

 5. Silviu cel necajit zice:

  Eii, ei încearcă, tot timpul au încercat aşa ceva( destructurare, satelizare, „descentralizare” etc.) Rămâne să vedem dacă vor reuşi – cu ajutor sau fără( cai troieni, ” codiţe”, agenturi ş.a.) – sau vom avea noroc. Cu respect.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s