Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (9)


VIATA CA O JUNGLA

Ideea acestor randuri mi-a venit in urma unor discutii avute zilele trecute. Vorbind cu mai multe persoane am remarcat ca „luminita de la capatul tunelului” fie a disparut pentru unii, fie refuza sa apara pentru altii.Lipsa regulilor, incertitudinea cvasitotala, brambureala si impredictibilitatea oricarei activitati fac din traiul de zi cu zi o jungla. Ceea ce e valabil azi, maine poate nu mai exista. Supravietuieste cel mai puternic (adica cel mai adaptabil la noile conditii), ceilalti nu conteaza. Si de aici senzatia ca nu exista nicio iesire (nici macar de urgenta) din situatie.Fie ca ne place, fie nu si acesta este un mod de viata. Si, din pacate, nu se datoreaza in totalitate proastei guvernari, politicienilor incompetenti, sefilor corupti, birocratiei sufocante s.a.m.d. Societatea secolului nostru este caracterizata in primul rand, de globalizare si de o mobilitate extrem de mare a oamenilor. Noile tehnologii din domeniul comunicatiilor si a transportului au facut posibila o interactiune mult prea rapida si de multe ori fortata a diferitelor culturi, scurtcircuitand evolutia naturala a acestor relatii, dezvoltarea in plan tehnologic nefiind dublata de o schimbare similara in plan uman.

Principiile, valorile morale, reperele trebuie mereu adaptate la schimbarile societatii. Cand acest lucru nu are loc, survine reglarea naturala. Se stie, de altfel, ca la baza unei crize, sta un dezechilibru (sau mai multe, diferentierea fiind facuta de natura acestora), iar necesitatea reasezarii sistemului social determina aparitia ei. Situatiile nefavorabile prin care trec toate tarile globului sunt dovada ca vechiul sistem nu mai functioneaza si trebuie schimbat. Iar oamenii trebuie sa se conformeze si sa supravietuiasca.

Eu cred ca bajbaielile politicienilor si a celor care ne conduc sunt si orbecaielile noaste. Ne enervam ca ei nu sunt capabili sa scoata din joben o solutie pe care nici noi nu o vedem. Sau, daca o vedem, nu suntem in stare sa o sustinem pana la capat „no matter what” (exceptie cazul in care ne iese ceva). Si daca, prin minune, apare solutia si este si sprijinita, apare alta problema: rezultatele prea indepartate.Situatia actuala este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a evolua, pentru a depasi „consumerismul” care ne caracterizeaza si atitudinea anilor 2007-2008 ca „noi meritam mai mult”, comportament necorelat cu calitatea (si de ce nu si cantitatea) muncii depuse.

Contrar spuselor dlui Viorel (caruia ii multumesc –tardiv- pentru comentariul pertinent), eu consider cuvintele „depinde” si „echilibru” ca fiind cele mai ilustrative pentru a caracteriza si a rezolva orice situatie. O anumita conjuctura poate fi o oportunitate pentru unii sau o problema pentru altii, depinde din ce punct de vedere privesti. Indiferent de interpretare, adevarul si solutia sunt undeva la mijloc.Deci fiti optimisti, viata poate fi frumoasa si in jungla, depinde cum o abordezi. Cineva imi spunea ca din statistici a reiesit faptul ca in perioada marilor crize scad sinuciderile si numarul depresiilor. Nu vreau sa minimizez efectele crizei asupra multora, nici sa ma prefac ca totul este normal. Dar nici nu uit ca o mare o parte din populatia globului traieste permanent in saracie lucie, nu are acces la medicamente, iar ignoranta este la cote maxime. Ei cu ce au gresit? Cred ca ar trebui sa ne revenim din nauceala celui care are impresia ca „mie nu mi se poate intampla” si sa acceptam ca toti sunt la fel in fata vietii.

Alina Raus

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (9) și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (9)

  1. Pingback: Credeţi că este normal ca preşedintele PSD, Victor Ponta, să participe la manifestările sindicale care vor avea loc miercuri, în Bucureşti? | Blogul Monicai Marinescu

  2. Pingback: LIVE BLOGGING DE LA CONGRESUL PSD | Blogul Monicai Marinescu

  3. monicamari zice:

    Geoana s-a inspirat pentru “noile sale teze” din ideeile lui Victor Ponta cuprinse in Proiectul Romania Corecta. Dovada furtului o gasiti aici: http://monicamari.wordpress.com/2010/10/05/%E2%80%9Cnoile%E2%80%9D-propuneri-ale-lui-geoana-si-propunerile-lui-victor-ponta-in-proiectul-romania-corecta/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s