Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (1)


Am participat ieri 05.10.2010 la o noua editia a „Clubului de la Bucuresti”, prezenta fiind desfasurata in Aula Universitatii Romano-Americane din Bucuresti. Cu aceasta ocazie am constatat o tendinta crescanda de ancorare a dezbaterilor in realitatile si nevoile prezentului, pentru o mai mare concretete si finalizare faptica a dezbaterilor, altfel tenta academica colocviala, identificand solutii ingenioase practice dupa definirea problemelor societatii noastre.

platon

Auditoriul a fost ca de obicei variat si de calitate, amintind ad-hoc dintre participanti pe fostul Presedinte Ion Iliescu, fostul Prim ministru Petre Roman, fostul Prim ministru Vacaroiu, fostul Ministru al muncii (parca) Alexandru Atanasiu, fostul Ministru de finante (parca) Ciumara, Presedintele PSD Victor Ponta, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Mazilu, Vladimir Pasti, Octavian Stireanu, Rectorul Univ.Romano-Americane Folcut, academicieni, universitari, oameni de afaceri, oameni politici (deputati senatori), societate civila ong, blogosfera, revolutionari, studenti, scriitori, actori, intelectuali neangajati politic, etc.

Subiectul central al dezbaterii a fost „Romania incotro?”, de fapt materializarea unei intrebari si temeri a subcontientului colectiv, iar participantii au incercat sa defineasca cruda realitate la adevaratele sale valente. Discutiile au fost incadrate pe trei paliere, fiind precedate de alocutiunile introductive ale d-lor Iliescu (introducere in motivatiile revolutiei romane din ’89, explicitarea alegerii caii social-democrate  in primul interval de tranzitie in defavoarea celei a neoliberalismului, ori a conservatorismului, apoi detalieri de teme-subtemele promovate in plen, prezentari de speaker-i, etc.), Pasti (a prezentat „paradoxurile tranzitiei romanesti” cu accentul pus pe compromiterea cooperatiei si asociatiei, pe faramitarea „initiala” a proprietatii, pe distributia averii nationale, pe distributia venitului national, involutia societatii romanesti la un stadiu asociabil pre-capitalismului timpuriu), Atanasiu (a prezentat „modelul social european” respectiv viabilitatea economiei sociale de piata si a marsat pe confuzia termenului „piata”, ce dateaza din comuna primitiva, cu cel al capitalismului, ce iata ca dateaza din secolului trecut, iterand ideea amendarii economiei capitaliste salbatice prin parghii sociale), Stireanu (a inchis cercul prezentand exhaustiv tema „ce e de facut?”, stabilind clar unde ne aflam azi, de ce si cam ce avem de facut..).

platon

O pata (maro) de culoare a fost un anume revolutionar Zainea ce a luat neinvitat si fortat cuvantul intr-un moment introductiv dat cuvantul, deturnand intr-un sens vulgar si fara legatura cu tema, discutiile (probabil fiind „parasutat under-cover”, cu misiune de sabotaj 😉 ).

A mai luat cuvantul (cat am stat la reuniune, ca am avut si un avion de prins, printre altele..) un anume profesor universitar in etate de peste 80 de ani, rezident in Brazilia (nu am retinut cum se numeste, dar dupa ce ma documentez la colegi revin) si ce a m-a lasat cu gura cascata pe marginea subiectului ce l-a prezentat. Dar detalii pe marginea celor trei rubrici in care s-a conferentiat,  a unor discutii informale avute cu unii si altii dintre invitati pe holuri, precum si alte prezentari si explicitari ale conferintei Clubul-ui de la Bucuresti, in noi viitoare si apropite episoade (trebuie sa mi se clarifice-sedimenteze memoria si informatia pentru o cat mai mare autenticitate). Cert este ca am revenit in Cluj cu un sentiment de plenitate si satisfactie (stintifica si civica) mai mare decat in editiile precedente.

platon

„unul dintre egali”

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Clubul de la Bucuresti - Romania incotro?! (1) și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (1)

 1. Silviu cel necajit zice:

  Sorin, cred că eşti mai egal decât egalii, hihihihi! Şi totuşi, ce companie selectă, de top, unde poţi afla sau spune multe lucruri interesante. De subliniat şi efortul pe care îl faci -zborul cu avionul -, de a fi prezent în locuri ” fierbinţi”. Cu respect,

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @ silviu psihologul necajit
   M-am dus acolo chemat si nu autoinvitat. Sa zicem ca se constientizeaza pozitia, opinia, autoritatatea (fie si numai morala) a celor ce vorbesc in numele sau din randul opiniei publice autentice, doar ca inca poate nu e momentul „jonctiunii”, ca sa spunem asa. Nu e momentul dar se apropie rapid… „Simt asta in urina”.. 🙂
   „Unii si altii” se simt excedati de responsabilitati si crizele de constiinta (pentru ce fac sau mai exact ce nu fac), crize care tac, sapa si-i subrezesc cate un pic, zi de zi… pic cu pic…
   Oricum solutia nu sta in jdemii de „programe” cat in „resursa umana” (mai exact in calitatea sau lipsa sa). „Cum vine asta” voi scrie intr-un post viitor (ca acum nu am timp, inspiratie si chef).
   Hai noroc!

   Apreciază

 2. Augustin zice:

  Da, interesanta stire…dar concluziile personale???
  Si eu am fost in Cluj la un training organizat de
  ICC!
  Am intalnit oameni minunati-pentru ca nu au treaba cu politica
  ci doar cu politicile bunului simt…in comunicarea calitativa, si Da!!!..m-am intors in Bucuresti (cu trenul !!)mai bogat decat am plecat!(poate pt. ca nu au fost politicieni in jur!!)A fost
  un superb antrenament de logica, tactici si strategii pe care am sa-l promovez aici in Bucuresti, desigur cu ajutorul noilor mei prieteni din Cluj pe care cu drag am sa-i invit, spre disperarea impotentei „vizionarilor” care conduc daltonist-portocaliu ori critica galben-rosu fara solutii si mai ales fara actiune!
  Concluzia mea-noastra(nu stiu cat de pertinenta)e ca trebuie gasita urgent o cale de normalizare financiar-economico-sociala nepatata de pseudo-binevoitori amatori de a-si vinde colaci de salvare…dar numai prin firmele lor personale!
  Si vorba ultimelor postari…Just Because, without any qind of interest but getting into normal.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s