Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (2)


Dupa o pauza generata de faptul ca am fost si sunt distras constant spre alte activitati, continui rezumarea intalnirii din Octombrie a Clubului de la Bucuresti, avand ca tema centrala „directia si sensul de deplasare a Romaniei” in mijlocul falsetului haosului politico-economic local, zonal, international. 

In prima sectiune a intalnirii Vladimir Pasti a abordat printr-o disertatie libera subiectul „paradoxurile tranzitiei romanesti”, in continuare trascriind unele din ideile mai importante enuntate:

Romania este o colectie de paradoxuri, ajungand azi prin regres in stadiul de societate pre-capitalista angajata spre sub-dezvoltare. In anii ’90 am importat fara discernamant norme de conduita si comportament ale capitalismului „pur”, adaptandu-le subiectiv la un sistem pseudo-capitalist (romanesc) de „distributie” a valorilor.

-Romania nu este o societate a ocuparii fortei de munca, nu este o societate a muncii salariate, cei 4 milioane de salariati dintr-un total de 11 mil. adulti spunand multe. Pe de alta parte pentru situatia unei plaje de preturi mari de bunuri s-ar impune o politica de salarii mari, dar de fapt se practica sub-remunerarea muncii, intocmai pe modelul unei tari de tip colonial…

-Romania este o societate a proprietatilor mici si faramitate, ce nu produce plus-valoare acumulabila cat autoconsum. In „vest” nu putem vorbi de un act de filantropie, fortand acumularea si wellnes-ul cetatenilor, ci de o „logica la rece”, totul fiind subordonat ideii ca intr-o economie sanatoasa, tot ce se produce, cineva (din aceeasi societate) trebuie sa fie capabil sa si cumpere, pentru antrenarea si perpetuarea „motorului” de crestere. 

-In Romania, distributia (redistributia) valorii produse (si acumulate), desi logic ar trebui sa se faca in raport cu distributia proprietatii si cu eficienta productiei (economiei), pe fond se realizeaza dupa alte criterii, sa le spunem generic „ad-hoc”. Ei bine si cu aceasta ocazie am reusit sa ma clarific asupra unui mare semn de intrebare ce-l aveam din anii 90 incoace, respectiv logica si „deontologia” actului de re-improprietarire dupa 89, cand iata, realitatile „momentului de capitalism” ce-l penetram, reclamau imperios o „reasezare” (redistribuire) a valorii (proprietatii fizice, pentru inceput), fortand concentrarea acestei in cat mai putine, „sigure si viguroase” maini. Cica la acea vreme, pe baza de …ordin venit din afara.. un grup mic de „norocosi” a TREBUIT sa primeasca (sa fie „improprietarit”) 80% din avutia nationala (fosta socialista). Cu alte cuvinte au fost alesi pe spranceana oameni siguri din zona serviciilor secrete (Securitate) si nomenklatura comunista carora li s-a incredintat „sarcina” de a presta in continuare rolul de mari capitalisti de succes (pentru a putea avea leadership-ul economic planetar, un interlocutor „credibil si unitar”) si care au fost ajutati activ si insistent de catre sistem (via Securitatea pe stil nou) sa acumuleze marile proprietati agricole si industriale, prin tot felul de artificii de tip MEBO, PAS, etc. „Actionarii” din oficiu (vezi clasa muncitoare) au fost stimulati si manipulati sa vanda rapid si ieftin, actiunile primite gratuit, astfel avand loc faza doi a improprietaririi si „concentrarii” averii „imobiliare”, iar apoi au fost create si incurajate sisteme piramidale de tip Caritas, FNI, si mai nou sistemul privat de asigurari si bancile, care au aspirat SI depozitele sau disponibilitatile lichide ale populatiei muncitoare.

Si uite asa, peste noapte au ajuns mari miliardari un Voiculescu, un Urdareanu, un Tiriac (ce iata ca si-a lichidat tot de prin exterior, urmarit de fisc fiind, ajungand apoi mare magnat aici..), un Sarbu, un Columbeanu, un Casuneanu, un Neculaie, un „frati” Paunescu, si lista poate fi completata cu subiectii de revista glossy, top 300. Iar pe urma cunoasteti cum s-a cimentat si se cimenteaza situatia astfel incat nimeni sa nu mai schimbe aceasta „ordine de drept”, penetrand clasa neo-burgheziei si neo-nobilimii. Evident ca acesti subiecti odiosi, „contractual” cu cei dintre ei ce prin rotatie preiau periodic „randomizat” tabloul de comanda guvernamental-legislativ, devin sursa banilor negri ce manipuleaza si subjuga la nesfarsit Romania (bani de campanii electorale, bani pentru platirea unui aparat represiv supradimensionat, beni pentru afaceri de politica externa si protocoale gen „bir la Poarta”, etc) si veti vedea ca aceasta oligarhie se va autoperpetua dupa legi cibernetice (clasa politica plus cea economica), nici un outsider (om obisnuit) nepenetrand-o in viitor (adica oameni simpli sa poata sa junga prin conjunctura favorabila politicieni de succes sau oameni de afaceri de succes) decat regizat, pe baza scenariilor oculte de PR.

-Totusi nu pot sa nu ma intreb cum, pe ce criterii s-a facut alegerea respectivilor „norocosi” pentru „functia” de patriciat? Cum s-a motivat si legimitizat acest fapt? Pana la urma „translatarea” marii proprietati s-a facut via mari tensiuni si contestatii. Este deja „celebra” paradigma necesitatii apararii dreptului la proprietate prin restitutio in integrum, dar trebuind pentru asta a fi evacuati chiriasii ce au post-cumparat respectiva proprietate… Adica nedreptati ce sa indrepte alte nedreptati…

-Ei bine acum S-A TERMINAT distributia avutiei nationale (socialiste), urmand la rand pentru „redistribuire” veniturile societatii. Cu alte cuvinte tu ca lider maximo ai in continuare obligatii si nu mai poti chiar prin frauda si domnia bunului plac cu ce sa impropriataresti „imobiliar”, si atunci „esti nevoit” sa improprietaresti pe cei cu stea in frunte cu SERVICII si FACILITATI (celebrii baieti destepti ce cumpara ieftin de la stat  energie electrica si o vand scump ..statului; distributia de gaz, contracte de asfaltari, contracte pentru dotari institutii, etc). Cu alte cuvinte posibilitatea exploatarii boborului este infinita, acesta fiind motivul pentru care clasa politica si oligarhia organizata sub forma cestui odios sistem nu se vor da niciodata dusi, fiind dispusi sa faca si moarte de om pentru a-si pastra statutul suveran. Cu alte cuvinte nu este valabila sintagma „au furat totul ceilalti”, totdeauna mai ramanand „ceva” de furat, atata vreme cat un stat exista si nu este „distrus de meteorit sau de mania divina”.

-In concluzie sistemul de distributie a valorii este supervizat de catre „elitele politico-economice”, infrastructura intelectuala nefiind un asset in ecuatie (meritocratia nu va castiga niciodata in context, in dauna „clientelismului” ca si politica de stat de ne-drept). Nu se va mai putea schimba nimic esential in societate decat printr-o revolutie, EVENTUAL o catastrofa ce sa dezorganizeze total prezentul echilibru de forte (status quo-ului). Deci mai avem numai un pic de asteptat…

„unul dintre egali”

PLATON

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (2) și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (2)

 1. „operatia a reusit, pacientul e mort !” 10

  De parca nu ar fi fost suficienta incordarea nationala,Jeffrey Franks{reprezentantul FMI in Romania}, referindu-se la „succesul” cabinetului Boc si politicii sale de ciumpavire, a declarat : „operatia a reusit, pacientul e mort !”…Poate ca dumnealui a crezut ca face o gluma reusita :mie mi se pare la fel de nereusita ca si politica dusa de trio Basescu-Boc-Jeffrey Franks…Nu, nu cred ca FMI-ul si-a dorit un asemenea rezultat : pare maidegraba „opera”unor limitati intelectual{ca sa nu folosesc o expresie mai dura,…}, incapabili sa simta realitatea evidenta si asta e motivul pentru care le-o voi creiona-o aici, stiind sigur ca nu o sa o vada {realitatea,bre!}nici acum : nu au simtul realitatii, asta-i clar !
  Grupul de care vorbeam , nu realizeaza ca e desprins si izolat de realitatea romaneasca si ca, de acum, nu mai pot interveni, invocand injectia de capital, neputand justifica pozitia lor fata de o natiune suverana razvratita cu institutii cu tot, impotriva unui grup din ce in ce mai mic ce poate fi acuzat ca a cheltuit banii in discutie, in interesul lor,altfel….pacientul ar fi viu ,nu ?Totodata, aceiasi declaratie a lui Jeffrey Franks , anuleaza orice justificare sau incercare de a ascunde realitatea, a puterii de la Bucuresti !Aceasta declaratie mai lamureste ceva : FMI-ul poate -de acum-sa inteleaga ca nu e suficient sa ai bani , trebuie sa ai si…creier ! Altfel….ramai fara bani si nici nu poti acuza pe altii de asta !

  Extrapoland, observam in Romania cum se coaguleaza o fronda nationala si nu din diverse categorii de oameni ci din institutii : Armata, Politia, Invatamantul, Sanatatea,Agricultura,….toate se strang incet sub acelasi steag de lupta, impotriva politicianistilor damboviteni , rataciti in propriile tenebre !Facand aceasta observatie, nu tre’ sa fi mama Omida, sa intelegi ca intreaga clasa politica romaneasca se va prabusi curand:toti odata, tinandu-se strans de mânuţe , spre desfatarea intregii natiuni !Cand se va intampla asta ? Curand: foarte curand !

  {va urma}

  Apreciază

 2. Ar mai trebui neaparat sa aruncam un ochi in istoria noastra recenta, pentru a intelege mai bine realitatea romaneasca nefardata, asa cum e ea !
  Imi iau libertatea de a aduce in fata cititorului cateva aspecte, subliniind ca deductiile-mi apartin, fiin dsingurele cat de cat logice, in intelegerea mea !
  Sa mergem inapoi, in timp, la momentul in care am aflat ca Seniorul Coposu e grav bolnav, la pat ! Dintr-odata, toti cei ce aveam acces la dansul, nu am mai avut: cerberul{o sora a dansului}hotara{?!?} cine intra !Emil Constantinescu a avut acces: aici o sa fac o precizare necesara : apropiatii l-au cunoscut pe Emil, ca baiatul cu tigarile : seniorul il trimitea -doar pe el- sa-i cumpere tigari ! Odata,vazandu-mi mutra intrebatoare, Seniorul, cu un licar poznas in ochi, mi-a zis justificativ : daca la asta se pricepe….Am mai povestit asta ,cu mai multe prilejuri,probabil din cauza uimirii mele, cand am auzit numele sau ca fiind desemnat….hm ! La fel de uimit am fost cand am auzit numele premierului Ciorbea : Dumnezeule ! Un lider de sindicat, fost judecator sindic, deci comunist pana’n albul ochilor,….Diaconescu nici nu m-a mai uimit: senil si cu un rationament primar,….Esecul Conventiei Democrate {eu intuiesc o conventie secreta, semnata dinainte de Constantinescu}, avea sa aduca -din nou-marele partid, pe cai mari !
  Mai tarziu,recunoscandu-se infranti{conteaza foarte mult replierea asta !}situatia se repeta si-n scena intra Traian Basescu , cu o agenda similara administratiei Constantinescu : restructurarea .Te fac atent cititorule, ca nu e intamplator ca ambele fac parte din PPE….
  Daca ar fi respectat planul initial{din nou , banuiesc un angajament ,dinainte luat de Basescu}, foarte probabil ca marele partid ar fi revenit la fel, la putere{nu, nu o sa justific de ce: o stie oricine…}Afirmatia ca Basescu , un om dinlauntru, a defectat sistemul, e adevarata {si asta va ramane meritul lui},dintr-odata marele regizor observand ca sistemul e atat de compromis, incat e inutilizabil !Pentru a reface planurile,a mai fost folosita odata fractia Basescu, dar evolutia starii interne a degenerat rapid si-de data asta- imposibil de controlat ! Momentan, nu mai poate fi vorba de respectarea unui eventual scenariu, dar nici de pastrarea puterii actuale ! Speriat de aceasta realitate, marele partid incearca sa dreaga busuiocul, desi e mult prea tarziu : indiferent ce ar face si credibilitatea sa e tandari ! Dintr-odata, Wall-Street se vede sfidat de politica de subzistenta a gospodarii individuale romanesti , pentru care o criza moderna nu inseamna nimic , iar marele frate de la rasarit e si el speriat de strutocamila romaneasca si, prudent, nedorind sa o muste , cum a mai muscat odata, cand cu invazia in Cehoslovacia,face un pas inapoi !
  Franta, Italia, Germania, observa si ele ca nici vorba de a mai putea crea o tara a tiganilor : tiganii fiind-mai degraba- dispusi sa ocupe Franta, Italia , Anglia, decat sa se cantoneze in Romania, indiferent de promisiunile acestora ! Defapt, chiar in urma cu cateva zile,tiganii, prin mai-marii lor,au hotarat-deja- sa paraseasca’n masa Romania : criza impinsa’n Romania a generat aceasta decizie si e-de acum- imposibil de reparat aceasta gafa a politicii UE ,combinata cu greselile administratiei Basescu !
  In acest context- aproape apocaliptic !-factorii externi si serviciile inteligente, nu pot avea decat o singura varianta : depistarea , potentarea si sustinerea materiala a liderilor reali ai momentului si spargerea buboiului romanesc ! Conjugat cu multe neajunsuri europene, acest mod de a detensiona controlat o Europa in tensiune maxima, au dus la aparitia unei variante care spune ca revolta ce se va intampla in viitorul foarte apropiat in Ro., va fi urmata indeaproape de Grecia,etc….
  UE si-a si recunoscut vina : subfinantarea unor regiuni in favoarea altora si tolerarea unei coruptii scapate de sub control ! In particular, Germania ia in calcul inclusiv revenirea la vechea moneda nationala, in cazul in care Uniunea nu ar rezista : asta e si motivul pentru care nationalismul este incurajat, ca parghie determinanta !
  Revenind : PPE a avut un anumit rol, in UE{indiferent in ce spatiu a aplicat}si e clar ca a potentat mereu stanga, ca fiind favorita……

  Apreciază

 3. De la prima mea postare aici,cateva „evenimente” vin in sprijinul rationamentului meu: nu o sa dezvolt subiectul asta, e suficient sa arat ca Europa sanctioneaza politicianismul dambovitean, iar sanctiunea dinlauntru , este actul sacrificiului suprem al lui Sobaru,intamplat{?!?!}in chiar simbolul puterii si chiar sub ochii acesteia !
  Daca privim teritoriul romanesc, cu potentialul lui, e normal sa observam ca mereu au fost interese dinlauntru si dinafara lui : ori de cate ori s-au intamplat divergente intre puternicii dinlauntru si cei dinafara{si as vrea sa privim doar de la 1900 incoace si-s sigur ca intelegeti de ce}puternicii dinlauntru au fost inlaturati, iar salvarea a ceeace se mai putea salva, a fost dificila; nu o sa ma refer la inlaturarea lui Ceausescu,dar mi-ar place daca v-ati gandi la asta si iata de ce :inlaturarea lui Ceausescu si a celor de langa el, a adus in fata un esalon 2 , total nepregatit, iar serviciile secrete, fractionate si chiar in conflict intern, nu au luat deciziile cele mai bune: ba chiar mi se pare ca le-au luat pe cele mai proaste !
  Avem-in momentul de fata- un balast interior{citeste clasa politicianista}ce incomodeaza atat inlauntru, dar mai ales afara si o populatie saracita de puternicii nostrii, privita ca un pericol continental; nu avem clasa de mijloc!
  E clar ca nu avem de ales si ar fi mult mai bine sa ne rezolvam aceasta treaba singuri, desi degetul cel mic imi sopteste ca e prea tarziu pentru asta ! Bine-totusi-ca „experimentul Iugoslavia”nu se mai poate repeta acum, dar un „experiment Romania”, ar putea rezolva{?!?}in cazul in care o sa stam cu mainile in san !

  Apreciază

 4. Urmaresc cu interes-de o buna bucata de vreme-fel de fel de scenarii si fel de fel de rationamente; nu, nu o sa ma manifest pro sau contra vreuneia : ar fi o pierdere de timp si nici nu putem etala atuuri majore, in favoarea-sau contra- unei variante !
  Observatia mea de acum, se refera la determinarea in social si analiza individului specific habitatului numit Romania ! De cand e lumea-lume, orice argument a avut un contraargument, asa cum o otrava are mereu un antidot,….
  Dar sa trecem la oile noastre si la spatiul mioritic, mereu ravnit si mereu in atentia speciala a vecinilor nostrii : sa fi scapat bezmetica oita si gura ei de rai mereu,prin minune ? Exclus,n’asa ? Si totusi: mereu am avut o armata prost hranita si mai mereu am avut o elita desprinsa de realitatea necesara,mereu parsiva si hoata{elita !}
  Observatie : spre deosebire de vecinii nostrii, putem observa ca elitele noastre sunt inlaturate dupa cicluri scurte-la scara istorica-asa incat , nu avem-ca Franta,de ex. familii de elita ce se pierd in negura istoriei !
  Asadar, cum se poate determina’n social, in habitatul mioritei ? Multi au o memorie scurta si sunt impiedicati de perioada bolsevica sa vada realitatea romaneasca : e musai sa inteleaga ca e imposibil de aplicat-de acuma-ca pana acuma !Brucan a estimat corect ,perioada necesara recastigarii identitatii specifice locuitorilor acestui spatiu, asediati de mereu !
  Sa trecem la definirea individului simbol : introvertit , atasat puternic de familie,atasat de traditie{nu de Biserica, cum fals se invoca ! ex . : romanul vine la biserica doar de sarbatori traditionale si crede in vraji si farmece},atasat de proprietatea imobiliara{transmisa din tata’n fiu din negura timpului}; tipul individului care se dezvolta ca individualitate, singurul liant cu ceilalti indivizi din jurul sau fiind un pericol iminent ce se indreapta contra valorilor in care crede ! Modul de lupta, indreptat contra celor ce nu-i convin sau nedreptatesc, e lupta de guerila : ascuns, lovind sistematic !Observatie : sunt multe firme falimentate, dupa ’89, in acest fel ! Sigur cfa patronii respectivi invoca furtul, dar….nu e tocmai exact diagnosticul lor{ma voi opri, nedorind sa starnesc polemici pe acest subiect, desi am argumente ce nu-s greu de ghicit….}

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Porojnicu

   Stimate domn,
   Recunosc ca m-ati surprins cu o varianta de interpretare cat se poate de originala. Va invit sa va dezvoltati supozitiile, eventual argumentand stintific si prin documente; si am sa va zic eu mai incolo, pe parcurs, care ar cam putea fi targetul efortului comun (dvs. impreuna cu toti cei decisi sa descurcam itele paternului nostru, pentru a proiecta un anume „ac de cojoc”-ul national) …

   Apreciază

 5. iris zice:

  Frumos descris

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s