7 răspunsuri la Clubul de la Bucuresti – Romania incotro?! (3)

 1. Calalb zice:

  Mda . . .a trecut ceva vreme.Doar atat.In rest,cum bine stim,toate la fel.Doar,pe ici pe colo,alti actori la fel de netalentati,proveniti din aceeasi scoala a vietii.Pacat!Si totusi . . . . .

  Apreciază

 2. George Calalb zice:

  Am parcurs cu interes cele postate.Cu salutari cordiale

  Apreciază

 3. Shadow zice:

  Vinovatii suntem „noi”. Ne-am „amagit” sustinand „himere” si „false probleme”. Le sustinem doar la alegeri apoi „rolul nostru” dispare. Nu vad ca am fi „solutia”. Vad doar ca am fost si vom fi mereu „cauze”. Pierdute din start e drept.
  Soarta unui astfel de „organism” este „nefiinta”. Si ne indreptam spre o alta „implementare” a nefiintei. Am avut exemplul uneia care s-a terminat mai mult sau mai putin acum 20 de ani, azi ne „luptam” sa definim o „alta” nefiinta.
  Nu putem fi „competitori” daca nu suntem in stare sa „tragem o linie” sa facem „bilantul” sa vedem ce avem pozitiv si negativ, ce e necesar sa dezvoltam din ce avem si ce nu, in cat timp, in cati pasi, etc. Dupa cum stiti oricum „populatia” romaneasca se deplaseaza spre nefiinta fizica din pricina natalitatii. Aceea este doar un alt „efect” al unei cauze niciodata luate in seama. Sanatatea romaneasca. Calitatea vietii romanesti. Decenta institutionala dar in acelasi timp „educationala” a romanilor. Probabil ca vom „regresa” spre o „comuna primitiva” asa zis moderna. Azi mai mult decat „feudalism” asa zis „republican” nu stim.
  Noi nu stim nici macar ce ne defineste dapa-i sa mai definim si „adevrsari” sau „competitori”. Nu stim sa alcatuim o lista de „prioritati” si eventual sa ne tinem de ele un timp ceva mai lung.
  Circul insa este al nostru „acasa”.

  Credibili suntem doar pt noi insine. Iar credibilitatea noastra „personala” deriva din acel fatalism argumentat de celalalt „adevar ultim” tot romanesc(Altii sunt de vina, ne vor raul, etc).

  PS. Sa va spun ca ceea ce noua ne lipseste fata de „terti” sunt „intelectualii” drepti? Elitele „necoruptibile” nici de „modernitate” (dreapta e azi modernitate, maine o sa fie stanga), nici de „banuti negri” si nici de propria lor lipsa de educatie?

  Apreciază

 4. Shadow zice:

  @Dle Platon

  Daca tot ati facut public ideile dlui Atanasiu o sa ma bag si eu sa contrazic unele din ideile sale.

  1. E falsa ideea „trecutului lor colonial” vizavi de pozitia actuala a acestor state. E adevarata numai in cazul explicarii performantelor lor vizand „administrarea”. Pt ca pana la urma acolo se ajunge. Performanta „administratiei” da si performanta „statului” si indirect a economiei(justitie, reglementare, transparenta, etc ei nu mai sunt obligati sa „redescopere roata”). Nu trebuie insa uitat si faptul ca atunci cand esti pe cale sa „cazi” cu cat esti mai sus cu atat te lovesti „mai bine”. Ar mai fi de discutat despre faptul ca acele state au iesit din razboi complet distruse. Nici Romania nu era departe dar in cazul Romaniei nu era o „reintoarcere” la o stare anterioara.

  2. Trebuie eliminate referintele „fataliste” precum cea „categoria natiunilor furnizoare de wealth pentru tertzi (Turcia, Austria, Ungaria, Rusia, etc)…”. Fatalismul romanesc este o realitate asa cum o realitate si mentalitatea cf careia romanii „saracii” au fost mereu „oropsiti” de catre altii, aproape niciodata din propria lor vina. Este un discurs nicidecum constructiv.

  3. Solidaritatea versus liberatea. Astea sunt cele doua idei de baza ale celor doua „poluri” existente in toate tarile. Socialismul si liberalismul. In timp ce „mostenitorii istorici” au stiut sa joace mult mai bine cartea schimbarilor dreapta stanga. Cei veniti la putere neincercand sa „distruga” complet ceea ce ceilalti au facut in cazul Romaniei unde „ideologia” este un mit reincepem mereu de la acelasi punct. Modelul „anglo saxon” si nu neaparat modelul „american” este diferit de modelul „latin”. Si avem exemple in UE. Conteaza „alternanta” modelelor” pt a face pe de o parte ca economia sa se miste si apoi pt o mai buna „redistributie” a „bogatiei”.

  4. De ce au pierdut in Europa politicile stangii. E falsa problema chiar si retoric. Se asteapta mai ales azi o „alternanta” la dreapta „castigatoare”. In realitate s-a pierdut enorm din cauza „generalizarii”. Generalizarea „ajutorului social” pt oricine chiar si pt cei care nu fac nici cel mai mic efort pt a fi parte a societatii. Aceasta nu este „justitie sociala”. Educatia a suferit si ea tot din motivul aplicarii proaste a unor politici ale stangii. Scoala „pt toti” care nu mai permite „concurenta” intre profesori, faptul ca nu poti sa iti alegi scoala ci te duci la scoala de care apartii, faptul ca profesorii sunt obligati cel putin in prima parte a vietii didactice sa schimbe odata la 2 ani scolile(exemplele sunt din Franta), etc.

  Justitia sociala ar trebui sa impuna doar „egalitatea de oportunitati” si sa sustina „competitia” pt elevi ca si pt profesori si nu „indiferenta”. Sunt multe de spus.

  In societatea romaneasca aceste lucruri sunt doar „feudale”. Traim in plin „feudalism” asa zis „modern”.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Shadow

   Stimate domn,
   Dar cine ne obliga sau ne subjuga unui traiect cu tenta feudala? Oare nu tocmai reprezentantii nostri si prin corespondenta, noi insine sunetm cauza (si eventual si solutia)? De fapt nu cumva noi suntem principlii nostri adversari pe tipicul bolilor autoimune?! Si cam care credeti ca este soarta unui „organism” ce se auto-faulteaza la modul constant?… Se mai poate constitui aceasta entitate macar virtual, intr-un competitor credibil in fatza tertzilor de conditii (starturi) oarecum similare?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s