Jocul parsiv de glezna al UDMR


  

   

   

Noi (romanii) am ramas pana ziua de azi doar cu lamentarile patriotard-mitologizate de tipul victimei Cofariu, rezultate din luptele iredentiste a minoritatii maghiare impotriva status quo-ului majoritatii romanesti din luna Martie 1990 – Tg Mures, eventual cu descendentii frustrati ai pogromurilor xenofobe, maghiaro-ungare, din spatii de concetrare de gen Ip si Trasnea. In rest nimic. Numai scrasniri sterile din dinti si munti de cedari si delasari sub imperiul necesitatii consensului (din partea noastra), eventual a politicii pasilor marunti (din partea fino-ungricilor)…

Ei  bine, in timp ce noi de la 89 incoace am cedat inexorabil, pas cu pas, efectele suveranitatii in spatiile fostei regiuni autonom-maghiare (Covasna, Harghita, Mures), in acelasi timp „amicii” nostru a sapat incontinuu la statalitatea unitar centralizata a Romaniei, pregatindu-se si asteptand la cotitura cu barda secuiasca in mana, ca istoria sa le ofere noi nesperate oportunitati, pentru a se trece la refacerea Ungariei mari milenare, lasate cu limba de moarte descendentei unguresti de catre insusi „sfantul” lor Stefan (Kirai).. Si imi aduc aminte cu jena de momentele lovilutiei din 89 cand noi romanii am iesit cot la cot cu maghiarii pe strazile Targu-Muresului, acelasi tip de gloante „inculte” suierandu-ne deopotriva peste capetele noastre… si imi aduc aminte cat de idealisti eram noi romanii si cat de in roz si increzatori vedeam prezentul si perspectivele.. si nu intelegeam in acele momente incrancenarile din ochii „partenerilor” maghiari de revolta, dupa cum nu intelegeam in naivitatea noastra de atunci, indemnurile lor guturale de „it es most” (aici si acum), noi fraieri intelegand atunci ca acel „aici si acum” insemna sa nu lasam sa ne scape revolutia din maini, dar mult mai tarziu intelegand ca respectivii faceau figuratie intr-un plan mult prea organizat, de contiunuare si amplificare a conflictului „anticomunist” intr-unul anti-romanesc, unul iredentist, cu miza in proclamarea .. independentei Transivaniei (intr-o prima instanta), iar apoi alipirea „fireasca” la corpul proiectat ca renascute-i din cenusa, al Ungariei Mari.

Ordinele si planurile de lupta erau cat se poate de clare, ofiteri de informatii din Ungaria supervizand fiecare adunare publica si manifestatie ungureasca xenofoba in oras si mai apoi si-n Cluj (unde devenisem intre timp student). Asa ca mirosind ceva am inceput sa ma infiltrez in anumite centre de „stat major” si desfasurare a operatiunilor anti-romanesti, via lucratori din proaspat infiintatul SRI, „cabland” toate salile de curs si bancile scolare a liceului Bolyai din Tg Mures,sediul UDMR si multe alte locatii private, si asa afland proportiile grozaviei.. Inca de atunci (ianuarie 90) stiam ca de ce mari proportii se va pune in scena in TgMures o piesa (martie 1990), in care in fatza mass-mediei occidentale (instalata din timp pe pozitii) sa fie generata artificial o imagine de bastarzi primitivi si josnici atacatori antimaghiari pentru romani, in contrapartida maghiarii fiind prezentati drept victime nete, urmand apoi ca manipulat sa fie pornita opinia publica internationala de partea maghiarilor, totul urmand sa culmineze printr-un Dictat prin care provincia sa fie smulsa politic din mainile „primitivilor de valahi imputiti” („budos olah” cum ne gratulau) si sa fie pasata gratuit partii adverse… Ceea ce s-a si intamplat, cu mici-mari modificari, dar „fortele noastre” sabotand la greu planul lor, in final iesind o cacealma struto-camilista.. dar ma rog ante-intentiile ramaneau in picioare la acea vreme. Iar acesta era doar unul dintre planuri…

Si tot cam pe atunci am aflat si de al doilea plan de „autonomizare totala” a parti mari din Transivania, respectiv, daca lovitura de forta (de strada) din Martie 90 nu izbandea, sprijiniti de un puternic lobby iudeo-maghiar in vestul Europei si USA, „fratzcii nostrii” aveau pregatit un plan B, o asa zisa politica a pasilor marunti, prin care pas cu pas, sa se obtina efectele unei autonomii de facto, antecamera unei ..declaratii de independenta, sub arbitraj ONU… Si ia sa vedem cum maghiarilor, via UDMR, li s-au satisfacut 99% din doleante din 89 pana azi (limba in administratiile locale, tablite bilingve, drept de partid etnic, invatamant in limba proprie la toate nivelurile, etc. iar mai nou zborsindu-se, tot conform planulului si programatorului din 89, ca vor descentralizare ..teritorial-etnica, ca vor ca sa nu mai faca nici o materie in romana la scoala, ca vor sa se autoadministreze… total).

Este hilar si strigator la cer cum s-au folosit maghiarii de toate viciile politicianismului neaos, noi bagand in ecuatie mize mici iar ei, tot timpul, mize maximale, de viata si de moarte ca sa spunem asa. Cam asta inteleg eu prin patriotism. Cam asta as fi vrut sa fie clasa politica romaaneasca in cauza interesului national, si anume cam ce face clasa politica maghiara pentru maghiari… Ei bine reprezentantii UDMR au furat si pentru dansii dar intotdeauna au pus pe prim sau secund plan si interesele natiunii lor, si nu ca la „ai nostri”, cu „dupa noi potopul”… La fel de hilar este si faptul ca tatal meu actionand in fosta Securitate avea in lucru tocmai pe unii dintre liderii maximi ai UDMR-ului de azi (ce se lafaie bine mersi si ne dau lectii de ddenta de la televizor) si inca din anii 80 propunea incarcerarea acestora ca si elemente profund antiromanesti si destabilizatoare, dar inca de atunci prostia si lasitatea de sorginte mitica (unde era decizia), facea ca situatia sa treneze si sa se musamalizeze sordid. Ei bine azi culegem rezultatele, si singurul nostru noroc (daca il putem numi asa) este ca Ungaria se afla intr-o la fel de proasta situatie economica, incapabila sa verse o mare de sute de miliarde de euro intr-o provincie ipotetic recastigata dupa Trianon, pe modelul RFG-ului, cu RDG-ul… Faza cu apartenenenta noastra comuna la NATO si UE este frectie la picior de lemn, in orice moment putand fi acuzati (si pe buna dreptate) de toate ororile din lume si penalizati la unison de toat vestul (episoadele cu tigani, cu coruptia endemica, cu marile tradari pe fronturile WWII, Germania si azi urandu-ne pentru ca i-am inselat asteptarile ca si aliat, bagandu-le cutitul in spate in 23.august 1944 )… Si uite asa, fara prieteni si urati de toata lumea, pe fondul unei cereri din partea unei caste onorabile (nobiliare) cum se considera Ungaria, INTOTDEAUNA i se va da castig de cauza in raport cu actual jalnica Romanie.

Si ca sa fiu mai concret tin sa va anunt factorilor guvernamenatali de raspundere, care maine imi veti avea pe masa in rezumat mesajul (in mapa de la SRI..), ca in acest moment UDMR-ul tine sa-si roteasca cadrele tinere cam prin toate ministerele (ati observat poate ca la fiecare etapa electorala, dupa preacurvie cer cate un ALT portofoliu ministerial) si asta pentru doua scopuri mari si late: 1.Sa cunoasca din interior „dusmanul lor de clasa” (rapoartele lor saptamanale ce ajung la sefii de antena-rezidentii unguri locali si apoi direct in laboratoarele de stat major ungar pentru upgrade permanent a situatiei combative din teren; de fapt este arhicunoscut ca liderii UDMR se caznesc sa faca mai pe plac primului ministru ungar decat celui roman…dar asta este doar un alt cui din sicriul natiunii); 2.Sa aiba pregatiti in stare de stand by specialisti capabili sa preia de pe azi pe maine administrarea unei entitati cu tenta de … tzara, sa-i spunem pentru un exemplu intermediar, Tzara Secuiasca.. Cu alte cuvinte pe banii fraierilor de romani, ei stau si ne sapa..stau si ne saboteaza..SI NIMENI NU REACTIONEAZA…sau o va face dar cand deja va fi mult prea tarziu…

„unul dintre egali”

PLATON

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Jocul parsiv de glezna al UDMR și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Jocul parsiv de glezna al UDMR

 1. Fara socialism si comunism! zice:

  @ Sorin:

  Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun asa de direct, dar habar n-ai despre ce vorbesti cand vorbesti de state federale gen Germania sau USA!.. N-are rost sa-mi pierd vremea sa-ti explic pentru ca e clar ca n-ai fost acolo si nu cunosti cum functioneaza acestea. Eu in schimb am stat cativa ani si m-am documentat pe viu!

  N-am cunoscut socialismul si comunismul??? L-am cunoscut cu totii in tara asta si de aceea suntem unde suntem, adica la coada Europei! Socialismul si comunismul au distrus 1/2 de Europa si multe alte tari de pe alte continente! Comunismul rus a omorat mai multi oameni decat nazismul lui Hitler, comunismul si socialismul din alte state au distrus adevaratele elite intelectuale, au furat proprietati, au distrus oameni si familii, au infometat si saracit lumea! Deci te rog frumos, nu mai deschide rani nevindecate pentru ca nu vei primi in schimb decat ura si dorinta de razbunare!

  Apreciază

 2. Fara socialism si comunism! zice:

  @ Sorin:

  Daca spui ca „iar azi au ajuns prin …centralizare.. sa mimeze existenta intr-o forma federativa, pe fond functionand in logica si eficienta unui stat super-centralizat.” denota clar ca nu stii despre ce vorbesti!.. Imi pare rau… In momentul 2 in care un stat sau Land din cele 2 federatii mai sus amintite, ar simti ca i se iau din autonomie si autoguvernare, si-ar declara independenta si ar fi un SCANDAL IMENS, UN ATENTAT LA AUTONOMIA SI AUTOGUVERNAREA FIECARUI STAT SAU LAND!! Acolo nu e Romania sa mimeze una-alta! Spiritul civic si drepturile cetatenilor sunt foarte bine cunoscute si aparate, daca e nevoie, cu arma!! Daca ar exista mitici acolo, cu siguranta ar fi starpiti de restul federatiei!

  Si Romania a rezultat tot prin unirea a 3 Principate! Deci iar nu-ti stau in picioare argumentele!..

  „Puterea lor rezida (si) din unire…” – da, dar nu poate fi unire adevarata decat acolo unde exista RESPECT, CORECTITUDINE si TRATAMENT EGAL intre parti!

  Puterea lor rezida (si) din unire…

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Radu

   Stimate domn,
   Oare landurile RDG au sutinut vreo declaratie publica de unire cu RFG sau RFG-ul a platit aprioric bani grei rusilor, pentru a recrea Germania Mare?! Despre ce autoguvernare vorbim apoi, landurile fiind ca judetele la noi? La fel cu US-ul.. Crezi ca Washington-ul ar sta cu mainile in piept acceptand o plecare just like that din federatie a Texasului, ori Californiei, ori mai stiu eu cui? Tu vorbesti de forme si eu de fond. Acum aceste state mimeaza doar federalismul, fiind mult mai „national unitare” decat multe state declarate si formal ultracentralizate…
   In alta ordine de idei te rog sa te explici de ce fara socialism si comunism? Crezi ca ai cunoscut vreodata aceste forme de organizarea a societatii? Crezi ca a trait vreodata autentic societatea aceste variante de manageriere?.. Argumenteaza-te stintific si nu boliwoddiand, cum spunea un coleg…

   Apreciază

 3. Fara socialism si comunism! zice:

  @ Sorin: Tocmai ca noua ne-a fost impusa centralizarea de catre comunisti! Inainte de aceasta ciuma neagra a omenirii, tara era impartita si administrata pe regiuni istorice!

  Din contra, este foarte productiv sa ne branduim tara dupa regiuni istorice! Si ne comparam in multe!

  Sa fim seriosi… ceea ce ne leaga in tara asta e doar limba comuna si anii de suferinta in comunism! Nimic mai mult! SUNTEM DIFERITI! Asta e adevarul!

  Vezi ca la capitolul exemple, o dai in bara rau de tot! USA si Germania sunt entitati federative care s-au dezvoltat puternic si datorita acestei organizari sanatoase! Franta, o tara centralizata (si datorita virusului socialisto-comunist care i-a bantuit o perioada) e cam departe de puterea si prosperitatea economica si financiara existenta in USA si Germania! De altfel, in Franta s-au facut in ultimii ani pasi importanti spre descentralizare tocmai fiindca au vazut ca sistemul nu e eficient!

  Singurii care au interesul sa ramana tara asta centralizata sunt miticii care vor sa fure din toata tara si milogii din zonele cu puturosi ce se feresc de munca!

  Inca ceva: tara asta nu va evolua sanatos cat va fi centralizata! Din fericire exista UE care forteaza buCURestiul sa descentralizeze tara. Altfel am putea ajunge la conflicte si independente gen Yugoslavia…

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Radu

   O dau sau nu prea in bara (oare chiar crezi ca-mi permit sa emit elucubratii ce sa ma faca de mandra minune? 🙂 ) … CUNOSC ca USA si Germania sunt structuri federative, dar am sustinut si sustin altceva: Aceste state au aparut centripet prin crearea si unirea unor structuri statale independente, iar azi au ajuns prin …centralizare.. sa mimeze existenta intr-o forma federativa, pe fond functionand in logica si eficienta unui stat super-centralizat. Puterea lor rezida (si) din unire…

   Apreciază

 4. Fara socialism si comunism! zice:

  Partial ai dreptate. Totusi, ceea ce faci, e sa le canti in struna miticilor care vor sa tina tara centralizata si sa se foloseasca ei de banii produsi de noi in continuare!

  Din pacate, prin astfel de pozitii dai o tenta negativa ideii de autonomie. Ceea ce vor ungurii e autonomie pe criterii etnice! Foloseste astfel termenul pentru ca altfel ne faci rau tuturor transilvanenilor care vrem si noi autonomie dar nu etnica ci doar economica si administrativa!..

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Radu,

   Stimate domn,
   In aceasta etapa impubera de dezvoltare a statului, a constiintei de stat national unitar, exact autonomia administrativa cred ca este ceea ce „ne lipseste”, pentru a ne neantiza din nou „sub vremi”… Eu stiu unde bati si te aprob, doar ca rezolvarea acestei probleme de proasta gestionare a bugetelor centralizate, tin de imoralitate si proasta administrare a legii. Pe de alta parte este profund nociv sa ne „brand”-uim tara sub forma regiunilor istorice, etaland si comparandu-ne in nimic (ca asta este performanta noastra globala azi) transilvanenii vs regatenii vs moldovenii. Din contra, luand exemplul altor tari cu traditie nationala sanatoasa gen USA, Franta, Germania, etc., vom observa ca descentralizarea lor nu s-a impus din afara ci venea din cultura civic-organizationala proprie, aceasta fiind o conditie esentiala pastrarii unitatii lor … nationale. De fapt Franta si azi este bine mersi supercentralizata…

   Targetul este in alta parte si nu are loc sa ne agatam de paie daca simtim ca ne inecam ci sa punem mana si sa inotam.

   Apreciază

 5. tesoruccio49 zice:

  AI MARE DREPTATE DRAGUL MEU,DAR CUM DREPTATEA UMBLA CU CAPUL SPART IN ROMANIA,NU-I NIMIC DE FACUT

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s