Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (11)


Meseria bugetarului

Am auzit de mai multe ori spunandu-se ca bugetarii  „ nu au o meserie”. La inceput nu am inteles. Cum adica, nu au o meserie?!?  Si ei au o calificare, au parcurs un ciclu de formare generala sau profesionala si desfasoara activitati care necesita cunostinte specifice.M-am edificat in urma vizionarii unei emisiuni a carei invitat era un cunoscut specialist in resurse umane din mediul privat. Explicatia era simpla: activitatea celor mai multi bugetari (ex. administratia publica, diversele directii centrale si agentii locale ale ministerelor) nu are corespondent in activitatea privata, cu exceptiile de rigoare  (ex. medicii, profesorii),  particularitatile acesteia fiind un impediment  in dobandirea unui comportament profesional eficient in mediul concurential . Mai pe sleau, nu stiu sa faca nimic altceva.

Eu cred ca, daca angajatii la stat sunt suficienti de capabili sa faca fata mediului de lucru intr-o entitate publica (cu reguli contradictorii, situatii imposibil de rezolvat, relatii profesionale tensionate, insatisfactii pecuniare sau profesionale), atunci vor fi la fel de in stare sa se descurce in orice alt loc de munca potrivit profilului lor profesional.Valoarea profesionala a unei persoane nu sta numai in cantitatea si specificul informatiilor pe care le poseda ci si in capacitatea acesteia de a le cauta, sintetiza si analiza, de a alege din noianul de date doar pe cele utile si de a le interpreta.  Formarea (initiala sau continua) unei persoane  vizeaza (sau cel putin ar trebui) capacitatea acesteia de a intelege domeniul in care se pregateste si fenomenele specifice acestuia.  Iar bugetarii sunt, din acest punct de vedere, la fel de pregatiti ca orice alta categorie de angajati.

Problema obtinerii sau eficientei bugetarilor intr-un job privat are mai mare legatura cu motivatia acestora decat cu formarea lor. Mai probabil este ca acestia NU doresc sa lucreze in mediul privat. Pentru ei deviza este “noi muncim ca sa traim” si nu “noi traim ca sa muncim” specifica workaholicului din privat. Din moment ce entitatile private nu sunt societati de binefacere, bunastarea angajatului nu este un obiectiv pentru ele (doar in masura in care aceasta are o consecinta directa si pozitiva in profitul obtinut). Astfel ca angajatul de la privat ajunge sa-si planifice intreaga viata dupa orarul firmei. La capatul opus, bugetarul are program de lucru normal, prestarea unor ore suplimentare fiind ocolita pe cat posibil. Are concediu de odihna de care si beneficiaza in realitate, iar pentru necesitati urgente un mic concediu medical nu este o probleme nici pentru salar nici in a-l obtine.

Posibilitatea de gasire a unui loc de munca adecvat este la fel de mare sau mica pentru bugetar ca si, de exemplu, pentru angajatul de la o fabrica de sticla sau dintr-o uzina petrochimica. In ceea ce priveste eficienta, va dau un alt exemplu. O firma de distributie a angajat cativa fosti militari pentru una din diviziile sale. Contrar asteptarilor, conducerea acesteia a afirmat ca si-ar dori numai asemenea angajati: puteau fi gasiti oricand la telefon daca asa era stabilit, nu intarziau, isi rezolvau singuri problemele si se ajutau reciproc. Calitatea muncii lor nu era data de formarea profesionala ci de abilitatile dobandite de-a lungul unei cariere intr-un domeniu total distinct. Succesul se explica prin motivatia si dorinta acestora de a lucra.

Alina Raus

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (11) și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (11)

  1. Pingback: Tweets that mention Dialog-monolog cu d-na Alina RAUS (11) « PLATON -- Topsy.com

  2. dementor zice:

    Omul potrivit la locul potrivit… de multe ori in sectorul bugetar nu toti angajati au calificarile cerute insa din motive lesne de inteles ei sunt mentinuti uneori chiar daca abilitatile nu le permit……………Pentru a profesa o meserie trebuie sa ai si talent ca sa zic asa …,acesta iti ofera abilitatile necesare profesarii ei.Scoala si diplomele te pot incadra dar nu ti ofera mereu si sansa de a arata ce stii sa faci.Asadar ptr mine bugetarii (unii) dintre ei sunt bautorii de cafea si perdantii timpului public…Exceptiile nu sunt oferite de stabilitatea locului de munca si de valoare in lei ptr munca depusa ,ci de talent si abilitati..native sau capatate in timp.De multe ori timpul nostru si rabdarea noastra sunt puse in pioneze de acesti specialisti bugetari care habar nu au sa si faca meseria ….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s