Capitalism = Comunism


Ne imbatam cu apa rece cand sutineam impreuna cu apologetii dogmelor dialecticii proletariatului, ca evolutionism funciar pentru societatea capitalista reprezinta musai o metamorfoza inspre comunism, cand realitatea din „teren” ne demonstreaza ca de fapt capitalismul a ramas unul si acelasi de la comuna primitiva (cand schimburile se faceau ca si troc „in natura”) si pana azi, cand traim sofisticarea pietii serviciilor si produselor virtuale, ca si asset de schimb si acumulare (vezi criza derivatelor „sub-prime” din US, germenii actualei crize mondiale). Si de fapt reducand totul la un numitor comun, prin ce credeti ca difera comunismul de capitalism? Ei bine prin mai nimic. Singura deosebire cat de cat este forma proprietatii, in capitalism cea individuala- egotica, rivalizand in comunism cu proprietatea colectiva, „a intregului popor”, asupra acelorasi puncte de referinta. Si de fapt deosebire nu era nici macar aici, proprietatea comuna (..comunismul) fiind de fapt tot una privata, accesul privilegiat la uzufructul acesteia avandu-l „cei mai egali dintre (cica) egali”, vezi nomenklatura. Apoi egalitarismul a fost tot un praf in ochii tertilor, pe fond si de facto, cei ce aveau acces direct (discretionar) la resurse si putere, fiind din start pe nivelul unei alte clase sociale.

Vorbind de piata libera, aceasta era blocata artificial-formal in statele asa zis comuniste, politica centralizata de preturi (mercurial) si trocul primitiv reiterat generand o forma mai arhaica de „liberalism capitalist”. Acumularile de capital nu se puteau exchiba „pe fatza” (adica sa fie afisate limuzine, case, terenuri, tarfeturi de consum, etc) ci, datorita unei la fel de formale „legi a ilicitului” se obligau proto-capitalistii comunisti, sa-si inlocuiasca paiele din saltele cu kilograme de „balcesti albastri” (suta de lei comunista era albastra, de hartie si avea imprimata efigia lui N.Balcescu). Evident insa ca spiritul mercantil pur capitalist nu mai era nevoie sa fie mascat de cutume doctrinare, de catre asa zisii comunisti, in relatiile de business cu capitalistii vero (relatii asa zis interstatale). Caile prin care actuala protipendada miliardaroaie a reusit sa fie dupa revolutie cu zece pasi inaintea fraierilor de romani „eliberati” (de ei insisi, ca de altceva nu) …. fraieri pentru ca din naivitate asteptau sa le cada gratuit para capitalismului direct in plisc , de fapt aleagandu-se si batuti (exploatati de comunism) dar si cu banii luati (de catre cei mai egali dintre dansii.. vezi in continuare) in timp ce „cei mai egali dintre egali” (vezi securistoizii de teapa marinerului de la Anvers, de teapa lui Voiculescu, a lui Catarama, si a multor alte sulfe penale) taceau si gajbeau cu mainile si picioarele intreaga avere COMUNA, cica „a intregului popor” (in perioada de gatie a anilor 1990-2000).

Despre drepturile fundamentale ale omului (drept la viata, la vot, la libera exprimare, etc) nu mai vorbim ca o facem efectiv degeaba, la fel de concentrationare si formale fiind ambele sisteme, chiar daca capitalismul se caznea din rasputeri sa pozeze in Casandra, pentru momirea mamelucilor comunistoizi din blocul lumii a doua (capitalismul bogat era lumea intaia, tarile protocapitaliste, surse de materie prima fiind lumea a treia). Am vazut nu mai tarziu decat zilele astea, ce democratie promoveaza „cel mai democrat stat dintre statele democrate” , vezi USA, in cazul Julian Assange pe fatza impunand pumnul in gura tuturor celor ce gandeau ca libertatea cuvantului este un drept funciar-fundamental.

Apoi este iluzorie parerea (teorema) ca intr-o tara pot subzista comensual (adica se paraziteaza reciproc pe sistem win-win) doua sisteme. Pe de-o parte am demonstrat mai sus ca faptic comunismul este o tusa diferita de culoare a capitalismului, iar pe fond se va vedea ca exploatarea omului de catre om este la fel de apriga in comunism ca si in capitalism (si in precursorii acestuia dinaintea revolutiei indutriale din Anglia, by the way venita odata cu automatizarea masinilor de tesut prin forta aburului..), armatele de „nimeni”, forma dezumanizanta a proletariatului de pe prima treapta a societatii comuniste (similara cu forta de munca de prima treapta din societatea capitalista) indeplinind de facto un rol de sclav (prin proasta remunerare, lipsa autoritate, nesiguranta a locului de munca mascata de o pseudo siguranta generata propagandistic de catre sistem).

Comunismul prezentului, ce se mai manifesta prin doi corifei mari si lati, China si marioneta sa Coreea de Nord, sunt de fapt o miza falsa pentru pericolul unui exemplu prost la adresa cetatenilor societatii occidentale cica „ale bunastarii”; de fond China (Coreea este tinuta artificial congelata in insectar din ratiuni geopolitice) este o foarte autentica  societate .. capitalista, eficienta sa fiind deocamdata de necombatut datorita artificiilor de genul productiei facute in stil capitalist (perfectionismul prin competitie), in timp ce in revers, forta de munca (ce produce outcome-ul „capitalist”) este tinuta captiva unor slogane fals egalitariste si patriotarde, de genul „China uber alles”, acest lucru (o spalare accentuatat de creiere si constiinte) favorizand o sub remunerare, ce asigura costuri mici de productie si restul de bla, bla, bla.. Cert este ca „comunismul” din exemplul „modern” al Chinei risca sa devina mai vorace decat capitalismul clasic (de fond), acesta luptand stadial se vede treaba ca mai bine cu armele adversarului…

De altfel la un moment dat aceasta dezvoltare fulminanta se va dovedi un simplu balon umflat cu pompa (dezvoltarea exploziva doar stadiala, efemera), o posibila decizie politica a US de genul nationalizarii pietei de capital (unde China a investit mii de miliarde de dolari, facuti prin trade-ul cu US-ul si acolitii sai) egaland acest ante-efort economic cu o simpla razboire cu morile de vant. Si deja se cam arata primele semne, cum ca yankeii ar cam vrea sa defecteze jucaria chineza, blocand accesul acestui stat pe piata US a energiei eco-verzi (vant, solar, valuri), refuzand investitii si tehnologii in turbine chineze, altfel la jumatate de pret decat cele din occident.

Cert este ca asistam la un ultim ghem in meciul de tenis-penis dintre capitalism si comunism, si desi cica se joaca cu un rezultat deschis si incert, sunt toate sansele ca afacerea sa fie de tip lose- lose, cam toata lumea terminand-o intr-un crah de proportii cosmice (undeva pe la inceputul lui 2012, daca e sa fim conspirationisti), actuala criza mondiala fiind doar antren-ul la ce grozavii vor urma…

PLATON

„unul dintre egali”

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Capitalism = Comunism și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Capitalism = Comunism

  1. dementor zice:

    Nici macar nu am ce comenta..,ne am dezumanizat ata de mult incat nici macar dogmele si principiile nu mai au valoare ..in fond asta am dorit mai mereu…,bani putere totul cu cat mai putin efort.

    Apreciază

  2. melicovici zice:

    „Voiculescu si Catarama, aulfe penale. Cam dur dar adevarul din pacate, nici in comunism si nici in capitalism nu prea mai dor. Pentru ca sunt la fel de ascunse.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s