„omnipotenta … OMNIPREZENTEI”


Astazi o sa „povestim” in cateva fraze despre cautarea fierbinte a cetateanului planetar de a-si depasi conditia, de a se demultiplica ca si concept si in alte constelatii planetare. Ne exced tot mai frecvent in ultima vreme stirile depre ce noi descoperiri a mai facut NASA, respectiv o mare masa de amatori cautatori pe dupa stele, desi nu e destul de clar inca  ce am avea noi de exportat ca si civilizatie in spatii „indemne” ca sa zic asa,presupunand prin reducere la absurd ca avem deja capacitatile tehnice?!

Este pe undeva de inteles spaima omului aflat in pericol de inec (pericol de extinctie), de a se agata si de un pai pentru a se salva, recte sa gaseasca un nou areal virgin in care sa se dezvolte civilizational, dar din punct de vedere moral-filozofic nu cred ca meritam nici macar sa supravietuim ca si specie, darmite sa ne si perpetuam prin transhumanta galactica.

Incercand sa analizam autocritic si la rece conditia umana vom vedea ca este o iluzie ca am produs si producem plus valoare cu acceptare universala. Umanitatea de la „creatie” si pana azi a fost un simplu pain in ass-ul lumii biologice, intocmai ca si parazitii micro-macrocelulari, consumand fara jena si remuscari totul, ocupand totul, poluand totul … si acest TOTUL din „ratiuni” strict egoiste, a propriei si unicei supravituiri, in indiferenta aproape totala cu echilibrul de macro-biosistem. Dumnezeu sau cum s-o fi numind arhitectul demiurg ce o fi regizat viata cum o cunoastem noi, cu siguranta nu a creat o specie, pe noi adica, care sa eradice restul speciilor, a creatiei sale in ansamblu.

Demult am depasit traiectul de echilibru existential, asa numita dezvoltare auto-sustenabila, auto-conservanta, condusa de principiile cibernetice ale feed-back-ului. Plus ca inca nu e clar daca nu cumva pasaje mari din „Biblii” (toate cartile religioase de capatai a tuturor religiilor, aceste formale compendii deontologice multiculturale, dar in numele carora atat de „generos” s-a si murit) nu cumva au fost „corectate” pe parcurs, pe ici pe colo si prin partile esentiale, in sensul arogarii pentru om a unei pozitii de falsa superioritate fata de restul „jivinelor”, peste care cica trebuia sa „domneasca” si cu care sa se hraneasca (o transcendere fortata a prerogativelor ifailibile de zeu, catre cei artificial trecuti ierarhic din regnul vegetal si animal sub „comensualul” de Homo Sapiens).

Ce poate insemna totusi sa aduci argumente in sensul prezervarii vietii si umanitatii asa cum o stim noi? Ca am facut statui, ori zgarie nori, ca am facut culturi de arbori de cauciuc, ori poate faptul ca din antichitate, apoi feudalism si pana in capitalismul prezent, am dovedit via sclavagism, iobagism, exploatarea crunt-cinica a fortei de munca, ca omul nu s-a mai limitat in a subjuga speciile „inferioare”, cat din criza de moral, identitate si existentialitate a inceput sa-si asupreasca sinucigas si proprii semeni. Ori ce  model credeti ca am avea atunci de exportat in cu totul alte locuri?Conceptul (conditionat biochimic) de iubire, ori poate actul de conceptie si inmultire in sine?… Povesti cu pesti!

La scara universala cred ca nu reprezentam cu nimic mai mult decat indreptatirea unor limbrici sa consume pana la epuizare plus valoarea gazdei purtatoare, eventual sa se inmulteasca pana explodeaza efectiv fizic locusul de campare. Ori niciun GOD pastor de alte civilizatii nu ar fi de acord sa-i invadam si sa-i poluam propria originala creatie, folosind termenii suprarealisti de proiectie. Si asta sa nu mai vorbim ca pentru posibile civilizatii planetare paralele, „cetatenii” terra-ioti nu ar fi altceva mai mult decat o invazie de lacuste infometate, eventual dornice de sange, de satisfactii rapide si usoare…

Asadar nu consider omul ca avand o menire omniprezenta, omnipotenta, transcilivizationala. Ne credem numai noi insine buricul pamanturilor, exclusiv prin faptul ca inca nu am fost cum trebuie pusi la coltz (desi semne in aceasta directie apar..) ca sa ne vedem lungul nasului si lungimea lantzului, eventual ca nu am indentificat inca pana acum si alti umanoizi ET ca si noi, la care sa ne raportam apreciativ ori depreciativ.

Dar pentru ca speranta moare ultima, sper cu indarjire ca ne vom trezi in acest de al 13-lea ceas. Sper ca vom deveni mai buni, astfel ca cel putin „sa dam in primire” DEMNI si nu in genunchi …

PLATON
„unul din egali”

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în "omnipotenta ... OMNIPREZENTEI" și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „omnipotenta … OMNIPREZENTEI”

  1. cititor în stele zice:

    Îmi cam place…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s