Cauzele degringoladei economice romanesti


Ma rog, vorbim doar de o parte a acestora, putand subsuma tabloul clinic evolutiei globalizante, o realitate „exportatoare” de monopol transnational, de bunastare (ma rog, pentru unii.. putinii), dar mai mult de crize economice ori de sistem. Din pacate majoritatea guvernelor post decembriste nu au tinut cont de faptul ca economia nationala nu trebuie sa realizeze sumele ce mai apoi merg spre buget, majoritar prin actul de impozitare si spoliere a persoanei fizice. Si si din aceasta cauza s-au generat mai multe masuri anti-economice (poate de rea intentie.., poate din amatorism) ce au produs apoi in cascada efecte profund negative (si) pentru societate in ansamblul sau. Desfintarea intreprinderilor foste socialiste prin netehnologizari, prin vanzari formale pe „un leu”, prin privatizari de tip MEBO ce nu produceau capitalizare (capital circulant pentru post-activitatea de business a companiei) a fost o prima puternica lovitura data mecanismului economic inca functional. Apoi reducerea ponderii in PIB a productiei agricole si chiar a celei industriale (celebra butada a lui Petre Roman referitor la industrie „avem un morman de fier vechi”) ca industria serviciilor inca era slab dezvoltata a fost un nou puternic si nedigerabil shoc pentru orice economie ar fi fost si nu numai pentru a noastra. Dar o masura mai perversa a fost incurajarea consumului de produse majoritar din import, intr-o prima faza din acumularile lichide aflate asupra populatiei si apoi, in faza de malignizare a procesului, pe calea consumul creditat bancar (asa s-au pus bazele celebrelor „bule” bancare, artificii prin care nimicului ii era atasat in spirala si serie o plus-valoare relativa).

Asa ca din aproape in aproape, liberalizarea (impusa din exterior, cum am aflat mai tarziu) printr-o falsa terapie de shoc a distrus interdependentele noastre economice valide, viabile si autentice (atat cat erau acestea) intre institutiile statului, respectiv cele producatoare de profit. Absenta unui program multianual (fost „cincinal” in comunism) de dezvoltare durabila a facut ca totul in domeniu sa se faca dupa ureche si mai ales, dupa interesul subiectiv al clicilor aflate vremelnic si oportunist  la putere. Apoi nu mai spunem ca tot la sugestia binevoitoare a strainatatii am renuntat sinucigas la majoritatea pietelor noastre de desfacere, asa zis traditionale, asociidu-le imagistic cu decadenta socialismului si pietii CAER, asteptand ca si fraierii sa ne pice para malaiata in gura.. dormind in fund sub pomul laudat, numit generic UE, fosta Consiliul Economic European pana la etapa Mastricht in 1993 … E vorba deci despre Uniunea Europeana, cadana asta imbatranita in rele si perversiuni de-a lungul secolelor.. Ei nu-i nimic ca ne-au facut „ieuropenii” sa ne dam pe nimic absolut tot ce am avut bun si viabil, respectiv sa distrugem apoi ce ne-a mai ramas (si totul asociat unei ipotetice sabii a lui Damocles, aka oprobiul cetatenilor vestici la filiatia noastra la o asa zisa desueta neo-stanga politica…, ramanand astfel in kurul gol, fara capital de negociere si autoritate… niste adevarati FII PLOII, dupa cum se poate vedea cu usurinta azi.

Si ce sa mai vorbim apoi de lejeritatea criminala prin care am acceptat politica de diktat economic facuta de catre comunitatea internationala la adresa noastra via FMI, OMC, etc.. Adica dupa ce pe mana cozilor lor de topor autohtone ne-au adus la sapa de lemn, acum le-a dat si LE DA mana sa faca din noi troaca (lor) de porci … Asa am ajuns azi in pozitia in care ultracorupta Franta sa ne puna piedici in accederea la beneficiilor integrarii pe calea Schengen pe motive de ..coruptie,.. asa am ajuns ca o natie prigonitoare xenofoba de talia Germaniei recent istoric fosta nazista, sa ne dea noua azi lectii despre deontologie juridica .. si multe altele.

Din pacate vria maririi deficitului de cont curent nu poate fi stopata. Noi efectiv nu avem „ce”, „cu ce”, „unde” produce, ca mai apoi sa avem si „la cine” a da, sa generam astfel un ipotetic excedent comercial (sa exportam mai mult decat importam, si mai ales produse High Tech dezvoltate intensiv nu extensiv si energofag… ce sa acopere datoria publica si apoi sa ne creasca cumva si bietul nostru nivel de trai. Dar din pacate numai printr-o minune de la GOD se mai poate schimba ceva in aceasta directie. Intrebati oamenii de stiinta din domeniul economic (I.S.E., A.S.E.) daca vreti sa va convingeti.. Ce ar fi de facut? Pai MULTE.. dar sa speram ca nu va fi nevoie de cea mai martiala solutie, suta-n mie rezolvatoare, mai exact de un nou razboi mondial ca post conflict sa ne putem pune din nou artificial pe o „noua crestere economica”, intr-o hora cu restul chibitzilor planetari. Dar totusi cred ca de data asta e mai groasa treaba si solutia va fi de cu o cu totul alta lungime de unda …

PLATON

„unul dintre egali”

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Cauzele degringoladei economice romanesti și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Cauzele degringoladei economice romanesti

 1. dementor zice:

  Situatia romaniei este dezastruoasa,tara asta este l pamant ,inertia o mentine pe linia de plutire si bunavointza bancherilor…,prostia sa impamantenit,hotia si furtisagul intelectual este la moda,ne am manelizat ,totul este o mare cacealma,barbugii si pocheristii de pe vrema lui Ceausescu sunt acum patroni..si mari manageri,industrioa de armament a aincaput pe mana unor smecheri…,cu voia mai marilor din armata,terenurile unitatilor militare sau vandut ptr constructia de molluri…,romanii ajung analfabeti,batranii mori,copii se inbaolnavesc,populatia scade…,tara se farama si toti privesc ca l un spectacol…dezastrul unei natiuni.

  Apreciază

 2. dementor zice:

  Mda….,subiectul are doua capete,intrunul se afla acei militari activi sau rezervisti care cu onoare poarta uniforma,iar in celalalt zdrentele care nu au nici o treaba cu armata sau militaria..,intre cele doua capete baleaza securisti ,militiieni,etc etc.Romania are nevoie de adevaratii militari ,romania nu sii mai poate platii,romania sa vandut…..ei trebuie sa ridice fruntea…

  Apreciază

 3. CHIS Ioan zice:

  Către Marius Porojnicu
  Versuri mobilizatoare. E bine ca şi babalâcii să iasă în stradă să zguduie gardurile jandarmilor, dar este vremea căpitanilor nu a coloneilor făcuţi pe pile şi pentru linsul mâinii
  De la colonei şi generali să nu vă aşteptaţi la ceva, pentru că le este teamă pentru posturile călduţe şi relativ bine plătite, plus ciubucurile care azi sunt posibile după cum am constatat.

  Apreciază


 4. Ai jurat !
  de Marius Adrian Porojnicu

  Tu esti soldat?Si stai cu mana ‘ntinsa ?

  Ca parca si credinta ,ai jurat !

  Te duci spre mana care se vrea linsa ?

  Mai ai onoare ? Tu mai esti barbat ?

  Priveste : tara ta,e in rastriste!

  Si i-ai jurat credinta: i-ai jurat !

  Si mor romani si plang parinti si-i jale !

  Si fura unii tot ce-i de furat !

  Nedemn e gestul si provoaca sila :

  Dezonorant si neingaduit !

  Nu te pleca si nu mai cersi mila

  La cei ce, tara ta, au jefuit !

  Sa sune goarna, clopote sa bata :

  Soldat batran, tu viu ,esti tot soldat !

  Dac’ ai sa mori, sa mori cu arma’n mana,

  Altfel,…. esti un gunoi :nu meriti onorat !

  Apreciază

 5. CHIS Ioan zice:

  Dragii mei colegi de la ÎNCHISORI
  25 % din salarii, 62 % din pensii, medicamente cu plată care de fapt nu se găsesc, scumpiri la pâine, legume, fructe, benzină, mii şi mii de funcţionari daţi afară pentru neamurile clientelei politice, milioane şi chiar miliarde de EURO furaţi fără ruşine şi daţi unora care îi exportă în conturile din băncile străine, lux şi îmbuibare, încălcarea Constituţiei şi a legii fără nici un pic de jenă, deturnarea puterii poporului prin schimbarea prin mişcări oculte a orientării parlamentarilor pentru o majoritate furată, adoptarea de legi prin fraude televizate de către al treilea om în stat cu consecinţe nimicitoare pentru tot poporul, promisiuni şi minciuni pe faţă, şi dacă vreţi vă mai scriu până mâine dimineaţă ce fel de oameni conduc azi destinele noastre.
  Noi am jurat credinţă poporului şi dacă POPORUL mi-ar cere viaţa FĂRĂ PREGET aş da-o imediat. POPORUL se trezeşte , aşa greu dar Eminescu ce azi îl aniversăm la 161 ani de la naştere a scris: ” Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreptă/ Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi/ Atunci când după moarte răsplata nu v-aşteaptă/Face-ţi ca-n astă lume să aibă parte dreptă/ Egală fiecare şi să trăim ca fraţi”.
  PREGĂTIŢI CELULELE PENTRU CEI CARE AZI NE OBIDESC, PENTRU CEI CARE VOR SCĂPA DIN MÂINILE POPORULUI FĂRĂ A FI LINŞAŢI.
  Oare nu le este frică? Ceauşescu Elena ne considera “viermi nesătui” iar Nicolae nu dădea pe noi decât 100 de lei la un salariu de nimic. Armata a fost alături de popor, la fel ca şi acum. Înalta Curete de Casaţie şi Justiţie este de partea poporului. Trei dintre cele mai mari partide sunt de partea poporului. FOAMEA este A POPORULUI, iar Coşbuc spunea: ” Când nu vom mai putea răbda/ Când FOAMEA ne va răscula/ Cristoşi să fiţi nu ve-ţi scăpa/ Nici în mormânt!”
  Trebuie să reînvăţăm imnul naţional: “Deşteaptă-te Române!!!!!!”
  general de divizie, prof. univ. dr. IOAN CHIŞ

  Apreciază

 6. dementor zice:

  dl lucian..,dar ca suntem prosti la ce ne foloseste?

  Apreciază

 7. CHIS Ioan zice:

  Platon!
  Mulţumesc că mi-ai trimis mesajele tale, poate fără să vrei ţi-ai făcut un fan.
  Gândirea românească nu a murit. Sus poporul şi hai la luptă!
  prof.dr. I.C.

  Apreciază

 8. ioan lucian zice:

  Esti destept dar la ce ne foloseste?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s