Morganatica fericire


Ca sa nu o mai dam pe dupa ciresh, scopul ultim al omului pe pamant a fost atingerea si trairea unui anumit nivel de fericire. Ca acest sentiment a fost tradus printr-o familie numeroasa, una cu un grad sporit de satzietate si sanatate, ori poate prin placeri vinovate variind de la cele carnale pana la cele intelectuale, ca sa nu mai vorbim de mania acumularii de resurse, de putere (pentru cei norocosi) sau de banala „libertate” (pentru cei ghinionisti), cert este ca numitorul comun a acestei palete largi de asteptare umana se putea echivala prin niveluri aproximative de wellfare.

Ca atare intreaga societate umana, din comuna primitiva si pana azi si-a formulat criteriile de performanta individuala ori sociala vis a vis de cantitatea de „bine” acumulata sau acumulabila (functiile si pozitiile de leader genereaza amount-uri de bine virtual-potential, cuantificabil de restul societatii civice conlocuitoare). Apoi, pentru o mai stintifica analiza se va vedea ca exista o permanenta contradictie intre cei condusi si cei ce conduc, si asta datorita unei competitii ce vizeaza resursele ce vor putea fi cuantificate in grade de fericire. De regula este aproape imposibil ca o societatea sa fie uniform de fericita, presupunand ca populatia este cat de cat uniforma in cerere. Practic este o competitie ce se duce dupa legislatia junglei, actualul regim si ordine mondiala de fapt ghidandu-se tot dupa principiul cedarii, sau cel putin promiterii de fericire maselor, mascate sub norme de nivel de trai, taxari, politici publice.

Dar de fapt doua mari probleme afecteaza in acest moment atingerea „Nirvanei”, cel putin din punct de vedere fizic (ca cel spiritual, relativ, este cat de cat facil de indeplinit prin tehnici de …concentrare spirituala sau via uzinele de vise – drogurile).Una ar fi ca de fapt clasele conducatoare nu mai prea au ce oferi ca orizont de bine celor de la baza piramidei, ocazionat de suprapopulare, de crestere a nivelului de asteptare individuala, reducerea out-come-ului afacerilor dedicate politicilor de mituire sociala , ori poate datorita unui nivel crescut de avaritie, nimic nemaiajungandu-le rapacilor „stapani de sclavi”. O  a doua problema existentiala este faptul ca oamenii nu prea se pricep sa prezica, sa defineasca ce anume ii face fericiti, si ce anume tristi…  Societatea de consum in ansamblul ei este una de amplificare paroxistica a nevoii si dorintei de consum, de creare a unor obiceiuri, hobby-uri si vicii, ce prin desfasurarea lor sa asigure in subsidiar o mai facila rotire a banilor si resurselor „in natura”. Astfel se creaza artificial obiceiuri si asteptari pe care masele, datorita unei penurii de formare intelectuala le convertesc in cadre de fericire, in criterii de realizare individuala si familiala.

Tragedia vine din faptul ca perversul slogan de „egalitate in sanse” iti arata binele ca si pe fata Morgana si cica iti da dreptul egal de a-l dobandi, dar intocmai ca si la loterie, unde cica oricine poate lua potul… doar ca nu-l va castiga majoritatea… Asadar sistemul nu-ti arata calea prin care sa dobandesti binele, in primul rand pentru motivul ca un bine (fericirea) uniformizat anuleaza cica binele in totalitea sa (doctrine liberale), anuland motivatia muncii, apoi exploatarea (motorul obtinerii plusvalorii) resurselor umane. De aceea rafinamentul exploatarii omului de catre om in prezent nu rezida in caducul bici de piele, cat intr-o politica de promisiuni fara acoperire facute sub masca democratiei, penalizarea constand in alternari la putere ale grupurilor unei aceleiasi clase, in scop de disimulare. Asa veti vedea ca in pragul unei noi campanii electorale „concurenta puterii” indiferent care ar fi aceasta este incarcata de bune intentii si promisiuni lichide de fericire, menite sa combata „raul existential” ce conduce patronal in acel moment…

Revenind la conceptul basic de fericire putem afirma ca oamenii se concentreaza prea intens asupra reactiilor initiale la schimbarile ce survin in viata lor, fara sa observe cat de repede li se estompeaza apoi satzietatea, bucuria unei masini-case-obiect noi, a unei mariri de salariu, o mutatie, o promovare. De fapt pe masura ce vor acumula mai mult, societatea le creaza in paralel si-n acelasi timp orizonturi exponential mai mari de asteptare, pe fond respectivii numai nemaiajungand vreodata sa traiasca sentimentul fericirii. In aceasta ordine de idei s-a constatat ca pe masura ce o societate evolueaza mai mult pe scara avutiei, direct proportional este tot mai nesatisfacuta si nefericita. In contrapartida oamenii „mai saraci cu duhul” din zone penurizate sunt total plini de ei …

O problema majora este faptul ca oamenii vor dori sa-si satisfaca dorinta de fericire in timpi tot mai scurti, trairile sa le fie tot mai intense, si asta cu asumarea riscului unui egoism acerb, a excluderii si prevalarii celui din jur, de dreptul sau moral de bine. Pe de-o parte se va ajunge la un conflict fratricid pentru … resursele primare, iar ca un intermezzo pentru cei blazati, respectivii se vor refugia in vicii ce le vor perverti personalitatea si perceptia „nefericirii” de genul alcoolului si drogurilor.

Solutia? Identific un pachet dar nu voi mai da mura in gura ineptilor vesnici de la putere, ce ma copiaza fara jena pana la punct si virgula… Cand va fi cazul voi (vom) oferi solutiile de rezolvare de fond a acestei serioase probleme. Deocamdata mecanismul amagirii prostimii merge cu motorul duduind…

PLATON

„unul dintre egali”

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Morganatica fericire și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Morganatica fericire

  1. Pingback: Morganatica fericire | visacredit.co

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s