Si cand se termina capitalismul?..


Se pune problema ca resortul intim generator de beneficii al „comertului liber” si anume lacomia umana, sa fie intr-un grav declin, respectiv sa dispara. Si pe ce ne bazam cand afirmam asa ceva? Evident ca aprecieri de aceste gen putem face doar la scara mare, cu multe si largi esantioane sociale de studiu. Totusi trend-setter-ii capitalismului sunt luati acum ca si unitate de masura in a echivala global aceasta pornire.

Un ipotetic sfarsit al capitalismului va surveni in momentul in care oamenii vor fi obosit sa mai tot asculte susurul casandric al banilor in „natura”. Ce se va intampla cand printr-un ghinion (pentru sistem) marii detinatori de averi – capital vor decide la un anumit moment dat ca dorinta de mai mult nu se justifica in termeni umani, deja avand mut mai mult decat le-ar ajunge familiilor lor? Ce se va intampla cand acesti subiecti, posibil onesti vor considera ca din „acest moment” (unul ipotetic) este necesar sa se apuce sa-si SI traiasca viata, … astfel sa se bucure de uzufructul muncii lor acumulate?..

Ce se va intampla daca de „maine” cei bogati vor inceta sa-si mai doreasc sa fie si mai bogati? Oare in secunda doi nu se va gripa intregul mecanism tip perpetuum mobile al cererii si ofertei, al infuziei de bani in sistem (afaceri mereu si mereu „noi”), ca mai apoi sa se prabuseasca totul ca si un castel de carti? Si de ce asta? Ei bine pentru ca justificarea economica pentru inegalitatile mari de venituri („nevoia” sistemului de a „stimula” oamenii sa fie mai productivi poate prin himere) se prabuseste atunci cand „cresterea” (acumularea) inceteaza sa mai fie importanta…

In acest fel „spiritul capitalismului” (lacomia, zgarcenia, invidia) va avea „sansa” sa fie din nou incriminat, poate ca si in perioadele obscurantismului religios medieval, cand era un pacat capital. Si asa vedem ca de fapt nu lupta intre inegalele clase sociala va genera o lovitura (contabilizata ca si externa) capitalismului, cat erodarea acestui din interior, din incapacitatea cresterii pe verticala la nesfarsit a unui zgarie nori, a unuia facut fara fundatie corespunzatoare… Iar dezvoltarea pe principiul mainii libere (liberale) a determinat imposibilitatea unei armonii in dezvoltare, eventual a crearii unor mecanisme valide de decompresie (eliminarea tensiunii recurente), „haosul organizat” de azi punand in pericol intreaga constructie, la cea mai mica adiere. Iar aceasta adiere poate fi una sinonima cu micro-liantul (de lipsa de calitate a „cimentului”), a indreptatirii perpetuarii principiilor strambe a legilor junglei intr-o societate umanista si constienta de sine.

Dezintegrarea capitalismului va fi posibila si datorita lipsei unei solidaritati „de clasa” a subiectilor formatori si generatori ai acestuia. Coincidenta unor „idealuri” comune gen o continua reimpartire a sferelor de influenta economica pot ramane forme fara fond, fundalul putand arunca in desuetitudine „patriotismul de clan”, pentru ca inainte de orice egocentrismul ii va orbi in identificarea valida a unor necesitati comune de autoreglare si autoperpetuare.

Eu ca si multi altii spunem ca socialismul autentic (comunismul) nu a fost niciodata atins (a ramas tot un ideal), in numele si spatele sau activand vremelnic in istorie doar dictatori perversi oportunisti. A fi egali in bine (traind, si nu numai visand binele) va ramane un deziderat in spiritele altruiste iluminate. Desi pare utopic, un bine colectiv (corespondentul valid al celebrul si falsului win-win din capitalism) nu are cum sa nu se constituie intr-un nou motor de tip perpetuum mobile, ce sa inlocuiasca infamia prezentului. Poate sub un alt nume (pentru menajarea orgoliilor) sau poate peste cateva generatii (timpul fiind cel mai eficient eraser de constiinte si memorii colective) capitalismul va capota definitiv in mainile unui viitor comunism. Sunt in stare sa inchid acest mesaj intr-o sticla si sa o arunc in mare (eventual sa o ingrop) pentru ca viitorul nostru sa reconstituie calm ca si izvoare ale istoriei zbaterile noastre formatoare de acum. Intocmai ca si filosofii ori creatorii de arta – stiinta ce au fost dazavuati de prezenturile lor, dar recunoscuti si postulati peste decenii-secole, tot asa eu-noi (puternic blamati de catre submediocritatea organizata militant) credem cu tarie ca acest heaven are sanse intr-un ipotetic viitor sa vina OBLIGATORIU. Iar termenii de ipotetic si obligatoriu nu se contrazic deoarece de ceea ce nu sunt sigur (variabila) in ecuatie pentru a postul axioma este daca civilizatia noastra mai are vreun .. viitor …

P.S. Aici (click pe link) gasiti albumul cu fotografii (suplimentare) aferent acestui articol. Many of photography are made by Kim Ayres: www.kimayres.co.uk

PLATON

„unul dintre egali”

Anunțuri

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Si cand se termina capitalismul?.. și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Si cand se termina capitalismul?..

 1. totedati zice:

  pînă la urmă ar trebui să ne punem sincer întrebarea, ce sistem social a fost la noi între 1945 și 1989!? comunism? hmmm …

  dacă definiția comunismului ar fi cea mai perfectă formă de organizare socială și economică care să permită exploatarea cît mai eficientă a omului de către om atunci da … comunismul trăit de noi, conform propriei sale definiții a capitalismului, exploatarea omului de către om, n-a fost decît capitalismul perfect!

  o masă imensă de oameni, popoare întregi, sclavi pe moșia stăpînului!

  în aceste condiții capitalismul perfect a murit deja … e deja expirat … după înmormîntarea lui neoficială se caută alternative dar nu se prea găsesc cît timp trăim în minciuna faptului că ceea ce a fost răsturnat în 1989 a fost regimul comunist, care n-a existat ca regim social și politic niciunde, nici măcar în rusia lui lenin ( pentru că era război civil și urgent era cîștigarea războiului nu implementarea principiilor comunismului ) nicidecum un capitalism avansat!

  de aceea vedem cum în occident capitalismul pare a merge cu pași hotărîți în exact aceeași direcție ca stalinismul din europa de est și fostul urss, în marș forțat și plin de veselie spre capitalismul perfect!

  reducerea oficială a libertăților civile:
  supravegherea cetățenilor ( electronică )
  supravegherea și controlul libertății financiare a individului ( în numele combaterii evaziunii fiscale și a terorismului )
  detenția arbitrară a cetățenilor pe termen nelimitat ( pînă se găsesc dovezile incriminatoare )

  anularea dreptului la maxim 8 ore de muncă ( în comunism 8 ore de muncă era sfînt pe cît era de inutil din moment ce ordinele se executau nu se discutau și chiar dacă vroiai să te distrezi nu prea aveai unde și cu ce! )

  jocul iresponsabil al luptei împotriva terorismului care are același rol de a controla prin frică și teroare masele umane ca și în vechiul regim ura direcționată împotriva exploatatorilor externi care nu ne lasă să trăim mai bine

  există și unele deosebiri între acestă ramură capitalistă și vechiul capitalism perfect, comunismul stalinist, îngroparea lucrurilor importante în oceane de ridicol și derizoriu, teve, net, distracție, sex, pornografie șamd, exploatarea pe față și fără perdea a tuturor viciilor umane cu scuza explicită a faptului că dacă se vinde și aduce profit e ok și n-are cum fi ceva rău ( din moment ce sclavul după ce e exploatat de regulă e ucis pentru a scădea cheltuielile de pensionare! ) ceea ce vechiul sistem stalinist încerca să combată și controleze ( accesul la doar 2 ore de tv era pentru a nu umple timpul liber al oamenilor muncii cu prostii! )

  însă eu mă îndoiesc de acel ipotetic sfîrșit al capitalismului, al declinului în masă a nevoii de a consuma și cumpăra lucruri inutile doar pentru a-ți afișa mașina de fițe și poșeta vuitton pe stradă!

  o transformare va fi posibilă doar în momentul în care aceste modele alternative de viață li se va face loc de către sistemul actual!

  capitalismul actual în felul cum e structurat acum n-are cum să se prăbușească din cauza crizelor de consum cît timp e făcut special ca să meargă înainte din criză în criză!

  distrugerea creatoare face parte din țesutul cel mai intim al sistemului și o dată cu apariția sistemului financiar fracționar global, întruchipat de caracatița FED, crizele nu îl doboară dimpotrivă!

  odată cu perfecționarea sistemului financiar fracționar problema pusă de tine, pe care o vezi ca posibilă sursă a prăbușirii sistemului, faptul că caii de povară care trag sistemul, cei care au succes și acumulează averi imense la un moment dat o să se sature să fie expoatați și se vor retrage la țară, la cabană, la cultivat florile din grădină și pescuit șamd en masse e inrelevantă …

  nu contează nici cîți se vor retrage nici ce averi au acumulat! atît timp cît alții le vor lua locul, și sistemul are mijloacele pentru a înlocui pe oricine, averea foștilor se va eroda prin inflație și emisie monetară în timp ce poftele și obiceiurile elitiste de consum ale actualilor cai de povară vor fi umflate și sprijinite de întregul sistem financiar capitalist …

  se vor retrage toți și nimeni nu va dori să le ia locul? hmmm … sistemul are mijoacele necesare stimulării interesului și celui mai placid și dezinteresat hominid … dacă nu merge treaba cu vorba bună, există destule mijloace coercitive de a ajunge la același rezultat!

  războiul n-a fost niciodată uitat, e pe lista scurtă a mijloacelor de a menține în funcțiune sistemul capitalist! războiul e tot o formă de distrugere creatoare, o formă mai hard, în timp ce sistemul financiar fracționar e o formă mai soft de distrugere creatoare și control social!

  Apreciază

 2. Kim Ayres zice:

  While I am flattered that you have chosen to use one of my photographs to illustrate your blog. See more photography by Kim Ayres at http://www.kimayres.co.uk.

  Regards,

  Kim Ayres

  Apreciază

 3. Alina RAUS zice:

  Vad ca pana la urma ”binele comun” este inseparabil de politica. Nu se poate vorbi de bunastare individuala sau colectiva fara a face trimitere la o ideologie sau alta, care in functie de orientarea celui care scrie, este sau va fi singura capabila sa asigure acest deziderat. Orice formatiune politica are drept scop servirea intereselor unui grup sau clase sociale,doar modul de atingere a acestora fiind diferit (ideologia). Nu vreau sa mai fac trimitere la ierahizarea nevoilor umane (nu neaparat cea identificata de Maslow), doresc doar sa spun ca pana la urma, toti avem acelasi trebuinte, distinct fiind doar nivelul la care am ajuns si de aici opiniile diverse asupra modului de actiune in indeplinirea lor. Eu aș vrea sa cred ca, lumea incepe sa devina conștienta ca nimeni nu poate supravietui singur decât pentru o perioada (mai lunga sau mai scurta) de timp, asigurarea unei vieti mai bune pentru toti fiind un deziderat pe care trebuie sa ni-l asumam toti. Dupa cum sigur stiti, treptat lumea incepe sa-și schimbe modul de raportare la valorile si principiile actuale, in occident luand nastere ceea ce se numeste fenomenul downshifting. (va recomand sa o cititi pe Aurora Liiceanu). S-ar putea ca in acest context, ideologiile cunoscute sa dispara in favoarea altora care sa se muleze mai bine pe noul mod de a ne indeplini nevoile umane.

  Apreciază

 4. ALM zice:

  Domnule Platon,
  Nu pot decat sa admir faptul ca inca n-ati obosit, lucru pe care nu pot sa-l afirm si despre mine. Oricum, vreau sa va spun ca miscarile socialiste sunt mai importante astazi decat oricand. Si m-am bucurat cand a aparut USL, din punctul meu de vedere cel mai bun amalgam politic in slujba unei tari. Politicile liberale trebuie sa duca la crestere economica iar politicile sociale trebuie sa duca la o impartire mai umana a bogatiei nationale.
  Totusi, a spera ca oamenii pot deveni mai „umani”, cu vorba buna sau cu actiuni propagandistice (fie ele altruiste), este o utopie. Ieri, parca, a fost la o emisiune TV nepoata lui Mociornita. Are bani cat sa traiasca linistita toata viata, la un nivel mult peste decenta. Dar ea vrea sa recapete proprietatile bunicului, in numele unor reparatii morale, fara sa-si puna problema cine (si de ce?) trebuie sa plateasca. Cand o asculti, nu poti sa-ti inchipui un muncitor mai activ decat Dumitru Mociornita, cum a adunat el banut cu banut ca sa-si cumpere proprietatile. Ei bine, eu am copilarit pe langa fabrica Flacara Rosie, fosta Mociornita. Pana prin 1952 era izvor de imputiciune, depasit doar de fabrica de sapun de langa Abator (de unde Mociornita prelua pieile crude). Te mirai ca acolo pot lucra oameni! Cu toate acestea, de acolo au iesit banii cu care Mociornita a cumparat o gramada de proprietati. E adevarat ca a avut contracte „avantajoase” cu statul, mai precis cu Armata. Cat de orb poti sa fi ca sa nu recunosti ca profitul a fost departe de ceea ce se numeste cinstit si ca s-a exploatat mâna de lucru la sânge? Dar nu trebuie sa fi orb, e suficient sa fi lacom natural.
  Cum sperati sa trnsformati in altruisti pe cei care cumpara drepturi litigioase? Dar pe cei care revendica Valea Plangerii (actualul Parc al Tineretului), un loc unde era o mlastina, invecinata la sud cu cimitirul Belu si Crematoriul Cenusa? Cine si pentru ce ar fi cumparat acolo pamant? Nu, „homo hominis lupus” si capitalismul este haina in care se simte in largul lui. Afara de cei saraci, dar si ei pana capata un statut peste genunchiul broastei …

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @ALM
   La fel cum occidentalul a fost disciplinat prin forta in directia legalismului, iar apoi a prostirii sale post upgrade economic capitalistoid, un la fel de mare efort si poate suferinta se poate cere in directia redresarii sale in directia binelui. Filosofii abilitati isi vor asuma sarcina identificarii binelui colectiv, ce mai apoi structurile de forta le vor aplica stadial printr-o terapie de soc. Rezultatul va fi un a aditionabil unor alti „7 ani de acasa”… Metode se gasesc, numai vointa sa fie.

   Apreciază

 5. Shadow zice:

  Dle Platon

  Toate „bune si frumoase” dar „visul dvs este doar utopic”. Egalitatea in „viata in bine” nu poate fi atinsa fara un „motor” iar acel motor, de progres, este doar „motivatia” acel motor care in societatile socialiste a incetat sa existe. Acum dvs aveti dreptul sa visati utopic dar nu spuneti ca socialismul nu a fost niciodata „atins”. A fost nu numai atins dar si-a demonstrat perfect anormalitatea si oroarea ca forma de „organizare” si de viata.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Shadow
   Stimate domn,
   Galielo Galilei si multi altii erau considerati utopici de tovarasii lor de epoca, in timp ce azi, urmasii tovarasilor contestatari nu mai prididesc zidindu-le piedestale de marmura contestatilor de oarecand … Intelegeti ce vreti.

   Apreciază

  • Shadow zice:

   @Dle Platon

   Dvs comparati „mere cu pere”. Galileo Galilei si alti „utopici” ca el se bazau pe ceea ce se numesc „stiinte exacte” in timp ce in cazul dat de dvs numai exacte nu se pot numi „stiintele sociale”. In clipa in care „individualitatea” dispare in cazul societatilor socialiste multilateral mai mult sau mai putin dezvoltate sau in cazul comunismului, se instaleaza „regresul”. Individualitatea se regaseste perfect doar in „motivare”. Lumea, oamenii intre ei, etc nu vor fi niciodata „egali” si nu vor accepta sa se „plafoneze” la nesfarsit. Se vor dori „liberi” si „independenti” sa-si hotarasca singuri destinul (chiar si ratarea) si chemarea. Nu „statul” si nu „societatea” o poate face pt ei.

   Intelegeti si dvs tot ceea ce doriti.

   Apreciază

 6. ALM zice:

  Domnule Platon,
  Personal, nu cred ca vom asista la „terminarea” capitalismului. Mai mult, nu cred ca „evenimentul” va putea fi trait de copiii copiilor nostrii. Nu fiindca ar fi o oranduire perfecta ci pentru ca este extrem de naturala, in sensul ca se „muleaza” pe cea mai cumplita trasatura tipic umana: lacomia!
  Socialismul este o constructie artificiala, care apeleaza la tot felul de „caracteristici” artificiale: constiinta, solidaritate, egalitate de sanse, promovare numai pe competenta etc. Din acest motiv, nu a existat socialism decat numai in teorie. Toate statele autointitulate socialiste sau comuniste au fost (sunt) in fapt regimuri totalitare. Pentru ca acele caracteristici citate mai sus nu sunt naturale (intrinseci) fiintei umane, ba chiar, daca ma gandesc bine, niciunei fiinte. E suficient sa lipseasca una din caracteristici si tot esafodajul se prabuseste. Pana si marii ganditori ai Chinei contemporane si-au data seama ca socialismul nu functioneaza si au creat un regim hibrid, pentru a obtine crestere economica si cresterea a nivelului de trai.
  Reiterez, nu cred ca vom asista la „terminarea” capitalismului ci, poate vom asista la o „indulcire” a exploatarii (sub toate formele), catre un regim similar celui din Suedia. Dar, sa nu va inchipuiti ca in Suedia capitalistii nu „mârâie” fata de impozitele care alimenteaza fondul si programele asigurarilor sociale. Daca ar putea sa schimbe legislatia, mâine ar face-o!

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @ALM

   Bucuros de reintalnire,
   si sper ca dva tot asa de sau si mai sanatos,

   In alta ordinde de idei, noi idealistii trebuie sa facem cat mai mult in directia infaptuirii faptice (culmea, pragmatice) a ideiilor de umanism, societate, buna convietuire si de ce nu, BINE. Ori daca binele omului il vedem intr-o alta directie decat omul (poate orb sau orbit manipulat de catre mediu-natura) in sine avem o anume obligatie morala sa-l trezim. Omul este acum rau, nesimtit, autodistrugator de la natura sa, pentru ca poate cei ce beneficiaza in urma acestui statut aici l-au si dorit. Vitele nu constientizeaza ca fericirea lor poate fi mai departe de tarcul de sarma ghimpata, unde singurul lucru sigur este abatorul… La fel si oamenii, dansii in aroganta egocentrismului nu sesizeaza ca „drumurile in ceatza, uneori duc la prapastie”, decat cand este mult prea tarziu.
   Ei bine, pe acest palier ne-am permis unii si altiindintre noi sa militam altruistic de ani buni si anume in directia unei treziri a spiritului, dar nu neaparat una strict dogmatice,asociabile unei religii, cult sau trend. Dorim sa facem bine omului de langa noi la modul pur si simplu. II dorim si ne dorim binele pentru ca asa este logic si de bun simt …

   Apreciază

 7. Viorel M zice:

  Istoria a dovedit cu prisosinta, ca singurul element imuabil este timpul… In mod cert vine vremea cand va disparea capitalismul (asa cum il cunoastem noi). iata ca in Occident, unde capitalismul are vechi state de plata, „oamenii muncii” nu mai muncesc 10 12 ore pe zi asa cum o faceau mai acu’ 25-30 de ani. In schimb muncesc cei din est, ptr a echilibra sistemul. Occidentalii, prefera sa iasa in natura , sa-si petreaca timpul liber afara din orase, sa simta ca traiesc cu adevarat. Cred ca este o optiune f.corecta ! Pana la urma se vor destepta si aici in ROmanica nostra oameniii si vor realiza ca viata e un dar unic, si chiar merita traita in armonie cu natura ! Parerea mea !

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @ucu
   Stimate domn,
   Se vede treaba ca scepticismul tine lipsei de argument asa ca am sa va relev paradoxul scepticului, lasand la latitudinea dvs. concluziile: „Atunci când scepticul global afirmă că oamenii nu știu nimic se naște paradoxul scepticismului: dacă într-adevăr oamenii nu știu nimic, atunci scepticul nu poate ști că oamenii nu știu nimic”…

   Apreciază

 8. nu mi-a placut comunismul pt ca nu-ti dadea voie sa visezi sa-ti drezvolti inteligenta dar nici capitalismul care a adus atata lacomie zgarcenie si invidie. Si ma intreb oare care ar putea fi calea de mijloc

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   @Chirila
   Stimata doamna,
   Cu parere de rau afirm ca nu va exita nicio mediere intre „bine si rau” (care or fi acelea) in acest caz. NU va exista o cale de mijloc, pentru ca asa, prin jumatati de masura via mediocritatea jucand pe rolul democratiei, s-ar perpetua la plus infinit racilele sistemului economic-social denumit generic „capitalism”.

   Apreciază

 9. cititor în stele zice:

  Remarcabil…dar chiar ce va fi…că lăcomia -nu trece…uite şi AICI – lacomi de a afla ce gândeşte X ( de fapt- y-grec ) de imagini…de a ne afla în treabă- cazul meu…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s