Dezvoltarea Transilvaniei: oportunitati si provocari


Am participat la o noua sesiune a „Comitetului National pentru Dezvoltare” (ce ca si „Clubul de la Bucuresti” este), o structura formata benevol din personalitati a vietii politice, economice, academice, civice,  menita fiind a da un sens pozitiv dezvoltarii tarii noastre sub forma unor planuri si strategii, ce sa puna in valoare capacitatea noastra inovativa. Subiectul prezentat la Cluj in 10.06.11 a fost „Dezvoltarea Transilvaniei: oportunitati si provocari” si s-a manifestat sub forma unui think-tank in directia armonizarii nivelului de dezvoltare a Transilvaniei cu restul regiunilor tarii.

Vorbitorii au sustinut necesitatea unei politici sociale coerente de redistribuire, cu interventii orientatea ale statului catre combaterea focarelor de saracie, acestea fiind indentificate ca nebeneficiare cronice ale impulsului cresterii economice. In 89 regiunile tarii au intrat in economia de piata de pe un nivel relativ egal de performanta si bogatie, fiind mai mult sau mai putin egale in saracie… Acum insa, dupa douazeci de ani s-a constatat (pe undeva firesc si logic zic eu..) o crestere a disparitatilor regionale, unele zone facandu-si un brand de a fi mai bogate decat altele (poate mai sarace decat la inceputul „competitiei”). Si anume, pozitia de lider de departe este ocupata de regiunea Bucuresti-Sectorul Ilfov , urmate la distanta de regiuni ca si Cluj (nord-est), Timis (vest), Brasov (centru), Constanta (sud-est), Prahova (sud-muntenia), etc. S-a constat totodata ca investitiile straine au urmat axele majore ale infrastructurii, fiind preferate regiunile mai accesibile terestru-maritim-aerian.

Apoi inegalitatea investitiilor au generat o inegalitate a economiilor si a veniturilor, in timp ce zonele „bogate” au putut asigura un nivel minimal de confort cetateanului, restul, cele din categoria „perdantilor”, lovindu-se de falimente administrative mascate, de somaj. Iar in acest context nu se mai poate vorbi de un sentiment de coeziune sociala… Intr-o situatie de „scapa cine poate” pe nimeni nu va mai interesa de soarta „vecinului”, iar in contextul initiativei de regionalizare administrativa a tarii, sunt sanse sa creasca manifestarile centrifuge, conceptul de Romania fiind subminat cu timpul de conceptul regiunilor sale intime de dezvoltare. Criza si specificitatile locale au modificat profund modelul de societate, aceasta pentru a fi valida, urmand a deveni mai echitabila, cu mai putina inegalitate zonala (si individuala) a veniturilor, cu mai putina indatorare, cu mai putine … bule speculative.

S-a mai vorbit in cadrul conferintei de necesitatea implementarii unui indice de analiza a calitatii vietii ca si „Better life index” (instrument OECD), ce sa marcheze finalul unei analize formale cantitative, cat trecerea la o analiza pe fondul problemelor, aceasta fiind una calitativa. Astfel se va putea identifica cu mai multa acuratete diferentele ce ne separa tara de restul UE, iar apoi regiunile si societatile noastre locale intre ele. S-a concluzionat ca inovatia, ca o rezultanta a educatiei, o politica de cultura antreprenoriala, o politica agricola adaptata competitiei globale, o politica sanatoasa de mediu, o guvernanta asanata de factorul coruptie, sunt caile prin care Romania va putea in sfarsit, performa.

In timpul sesiunii de comentarii si propuneri am avut o interventie in care printre altele am spus ca in conditiile brain-drain-ului prezentului una din solutiile dezvoltarii economice de nisa este crearea (dupa modeul China si India) a unei industrii de creare a brain-ului, si anume un proces de „creare de specialisti pe banda rulanta” pe care mai apoi sa-i exportam cu profit, si nu ca si acum, cand fiecare se scoleste (cat o mai face) pe banii statului, apoi migrand economic fara prea multe scrupule, lasand gauri finaciare imense statului roman, si profituri nesperate statelor adoptive. Am mai spus ca, sigur, ar fi nemaipomenit daca am fi o natie de 22 milioane de antreprenori, dar aceasta viziune este doar una utopica.

Apoi am mentionat ca in conditiile promovarii indirecte a statului minimal (liberalismul mondial & regimul Basescu), a presiunilor in directia regionalizarii actului administrativ, politicul incepe sa nu mai aiba parghiile in a se impune in fatza monopolului institutional transfrontalier, in fatza oligarhiilor regionale, ce iata ca, poate au si vor avea o agenda diferita de dezvoltare, decat cea a interesului tarii ca intreg. Si-n aceste conditii am formulat intebarea, cum ca ce logica si finalitate mai poate avea inititiva unui CND ce face apologia comenzii unice (chiar si daca pentru dezvoltare) intr-un concert-falset de autonomii si autoritati locale exacerbate? Si totodata, care ar fi calea de transformare a CND dintr-un factor raportor intr-unul decident?…

„Comitetul National pentru Dezvoltare” si-a propus la 4 ani de la aderarea Romaniei la UE sa afle de la dvs. care sunt acele proiecte mari care ar putea contribui la reducerea decalajelor cu alte tari sau in intre regiunile tarii? Raspundeti va rog in rubrica de comentarii!..

PLATON

„unul dintre egali”

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Dezvoltarea Transivaniei: oportunitati si provocari și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dezvoltarea Transilvaniei: oportunitati si provocari

 1. vlad zice:

  Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  Apreciază

 2. Vasile zice:

  OK. dar imi vine greu sa cred ca un grec (grecii au nascut demokratia acum 2600 ani in grecia antika) deci imi vine geru sa cred ca un grec proclama diktatura ca solutie. Eu tot incerc sa arat ca liberalismul secondat de legi clare si disciplina este solutia. Asa este in Germnaiasuedia danemarka Austria Olanda FinlandaNorvegia….Amerika JpaoniaAustraila..etc
  Unitati de decize adimintrativa mici..aici in Suedia sant 260 de judete– cum ar fii la noi judetele –se numesc kommune–Kommuna ia decizeie si administreza banii.–atentie deci nu este separatie pe criteriu etnic –este doar tehnik administrativ.Apoi Italia cel putin in partea de Nord are cel mai ridicat nivel de trai din Europa–de ce? pt ca exista in afara de regiuni mari..Lombardia Liguria..etc unitati administrative mici asemantoare komunnelor aici care adminitreaza banii–Apoi Germania este impartita in landuri apoi in districte mici 1000 dak nu si mai multe care iau decizie..SA continui cu Amerika –sau cu Austria ..care la felse administreza-Asta e solutia mea! constructiv–astept si alte solutii demokrtaicedaca se poate!

  Apreciază

 3. Vasile Topan zice:

  Calul troian ..a fost tot o rezolvare unilaterala doar ac prin smecherie ..care a dus la coercitie miliatra..nu prin dictatura sociala
  V-as ruga sa propovaduiti dictatura sociala in afmilia Dvs..veti vedea ca nici copiilor nu le va placea coercitia..sub forma dictaturii
  Dvs Troian se pare ac traiti in vreo epoca trecuta…si vreti sa perturbati comentariile..(cum zicea Sorin ..odata )..deatfel faptul ca ascundeti identitatea si folositi expresii si imagini ..mistocare ,imi confirma statutul* dvs. exista solutia dar nu exemplificati,doar aruncati dictatura ..pe interval..vorbiti doar destructiv.Intodeauna dezbaterile si confruntare d eidei si filosofiile au adus progres(nu conteaza ca cu fursecuri sau cafea,,asta nu se discuta.e bine ca se bea o cafea nu vad problema)haideti sa vorbim constructiv civilizat si cu identitate ..daca se poate..

  Apreciază

  • troianul zice:

   va ajuta sa va dezvoltati unilateral dl topan…sunt nikos dzali cu care de multe ori a ti fost deacord.idenitate mea conteaza prea putin ,constructiv nu inseamna discutii si iar discutii ,eu comentez ce simt si ce cred ca se intampla cu intreaga societate,sunt o voce si atat,daca as avea putere de decizie…treburile ar merge altfel…romanilor le place sa vbeasca mult si sa nu faca nimic…

   Apreciază

 4. troianul zice:

  Stimate domn….sesiunile colocviile sedintele congresele adunarile..etc etc nu sunt neaparat un raspuns la perpetua dvs intrebare catre cititori indignati (….si care ar fi solutia dvs ..?..)Solutii exista dar ele se concretizeaza intr un sistem de valori real..nu fals asa cum de ceva timp are parte romania.Imi pare rau ca intru din nou in polemica cu ideile dvs.si modul dvs de abordare pacifist si intelectual..Vbele multe nu ajuta ,scobitorile si fursecurile de la agapele cu dezbateri socio.personale..nu sunt rezolvarea oferita de unii si altii.Solutia este un singura si extrema insa din pacate valorile propovaduite de mama democratie nu o pot scoate in evidenta …,Tara se poate curata moral si social doar intr o dictatura sociala..nimeni si nimic ,nici macar filozofiile tampite…nu pot ajuta o societatesa se deezvolte altcumva decat prin masuri dure si coercitive.Desigur ve ti spune ca fabulez…,iata cum in relatia om societate mereu trebuie sa existe un nebun doi trei ,care sa schimbe de la radacini teama individului de schimbare prin forta

  Apreciază

 5. Deceneu zice:

  Cum sa se dezvolte Romania daca exporti inteligenta?
  Sa exporti specialistii este ca si cum exporti cherestea.
  Toate tarile devoltate incearca sa racoleze si sa importe creiere si noi sa-i exportam?
  Japonia s-a dezvoltat exclusiv din expotul valorii adugate, a tehnologiei inalte creata de inteligenta oamenilor.
  Mai ramanea sa propiu sa cultivam „femei de consum” penru export.

  Apreciază

  • SorinPLATON zice:

   Stimate domn,
   Dupa ce veti reusi sa treceti peste puseul de indignare subiectiva, va invit sa oferiti dvs. o solutie fiabila de nivel national, avand in mana doar carti (de joc) de cacealma… Daca „exportam” prin migratie IN PIERDERE inteligenta, dupa ce investim (statul, eu, dvs., noi..) foarte mult in formarea acesteia, de ce sa ne alegem pe veci doar cu praful de pe toba? De ce noi ce ramanem aici la „salamul cu soia” trebuie sa platim wellfare-ul unor concetateni ce poate lash au ales sa plece spre zari mai comode? De ce sa nu incercam atunci noi, (si) statul, sa „cointeresam” „patriotii”, oferindu-le educatie si formare pe baza de contract de fidelitate, si eventual daca tot vor sa plece, intocmai ca si la cluburile de sport, sa incercam sa scoatem oaresce profit de pe urma muncii cu dansii (un stat pe o pozitiei de „impresar”).
   Altfel e simplu sa hulesti, dar mult mai greu sa infrunti cumplita realitate (produsa poate si de o steretipa si stearpa hula nationala, cronicizata …)

   Apreciază

 6. Vasile Topan zice:

  Referitor la tema reducerii decalajelor dintre est si vest ,sau mai concret Romania si /sau alte state consider ca numai,o descentralizare economica reala si administrativa poate aduce bunastare oamenilor
  Consider personal,ca etse gresita comparatia,dupa care Tara trebuie ridicata uniform la gradul de dezovltare al Transivaniei.
  Europa demosntreaza de 60 de ani cel putin ca unitati administrative mai mici ,aduc bunastare oamenilor.
  in fond ce urmarim noi oamenii:bunastare si nivel decent de trai.
  Trebuie introdus adisciplina ardeleneasac in alte zone geogrf.romanesti..sa fie si la ei..ca in Ardeal ..nu sa profite altii de pe bogatia Transivaniei.Desigur trebuie eleborat progeam coerent.
  In esenta dau exemple de tari und eunitati administrative mici au adus bunastare: suedia Finlanda,danemarka,Italia Austria Germania Anglia..mai nou Polonia. Termenul de tara* este abstarct desigur si in ultimii40 ani cuvantul tara a intrat vizibil in desuetudine. Cu alte cuvinte ce este tara pt mine o persoana individuala daca ea nu-mi aduce bunastare? indivii de azi traiesc foarte putin pt o tara anume.–.exemplu..italienii in Suedia traind .studiind..suedezi invatand traind la cluj..pt ei nu este mai importanta tar de origine decat tara unde activeaza..–cat traiesc urmandu-si fericirea individuala–

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s