DEMOCRATIA a murit! Ce punem in loc?


Lumea (realitatea apropiata sau departata) este la un mod „ajutat” speriata de perspectiva unei rasturnari apocaliptice in directia haosului (anarhiei), a paradigmelor ce traduc prezenturile noastre limitate, in perspectiva de a nu avea ce sa punem in loc dupa ce „daramam” statal tot ce este logic de daramat. Aceasta supozitie este insa falsa. Am fost si eu intrebat de multe ori „bine, bine, dar nu ar fi mai rau fara de rau?..”, atunci multumindu-ma in a spune ca va exista totusi o rezolvare valida, daca si numai daca ar exista vointa populara. Ei bine de azi vom incerca sa introducem in discutie publica (studiu, comentarii, propuneri, contrapropuneri, analize, etc) un concept aparent demonetizat, dar care se poate dovedi pe fond solutia pentru o evolutie (reproiectare) a statului, evitand paternuri deja depasite gen comunism, dictatura, teocratie, etc.

SISTEM-ul (oligarhia, clasa politica, aparatul de opresiune-represiune) nu este infailibil. Acesta nu s-a creat pe el insusi ci este rezultanta unei sume multi-temporale de negocieri, asezonari, autocratizari, aristocratizari feudale-burgheze-pseudotehnocrate. Ei bine acest sistem, atat intra-national cat si international si-a demonstrat limitele si constrangerile, comunismul venind ca o prim tentativa nereusita de a-l inlocui. Azi, marile malversatiuni (sociale, economice, ecologice, morale, etc) cumulate in societate cauta din nou sa erupa in directia detensionarii, iar sistemul nu are ca solutii de oferit decat reprimare violenta si constrangerea santajista.

Asadar in pas cu timpurile si culmile dezvoltarii spiritului uman, pentru trecerea in etapa de dezvoltare prevazuta de „societatea informationala a cunosterii” poate ar fi timpul sa luam dialectic in discutie inlocuirea partiala sau totala sistemului denumit fad DEMOCRATIE (in fapt o dictatura a unei oligarhii aristocratizate) si crearea unui sistem statal nou, denumit generic MERITOCRATIE, girat similar teocrat de o comunitate tehnocrata nepermenenta, de fond elitista.

MERITOCRATIA nu va necesita clase sociale sau caste privilegiate. Totul se va ancora in jurul conceptului a ce putem da celui din jur, si nu a ce primim de la cer din jur.

Asteptam feed-back valid de la dvs. oamenii de buna credinta, pentru a incerca sa ne construim .. IMPREUNA, o societate ideala COMUNA …

PLATON
„unul dintre egali”

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la DEMOCRATIA a murit! Ce punem in loc?

 1. Pingback: DACA ”MOARE”-DEMOCRATIA, CE PUNEM IN LOC ? s-a gasit!!! MERITOCRATIA !!!!!! – Bistrita24

 2. totedati zice:

  între perioada actuală și trecut nu există decît o singură deosebire, internetul și accesul mult mai facil la informații … restul e la fel, inclusiv lăcomia și viciile, slăbiciunile, umane sunt neschimbate … dacă vrem să împingem înainte societatea umană, spre un viitor mai bun, eu cred că ar trebui să folosim la maximul posibilităților teoretice acest nou mediu de comunicare, internetul, inclusiv pentru a transforma noțiunea de democrație într-o formă mai bună și mai eficientă de control social …

  nu ne trebuie decît curajul, sau nebunia, de a merge cît de departe e nevoie astfel încît beneficiile să devină vizibile pentru toți, astfel încît binele comun să crească pentru toți …

  capitalismul clasic deși mort încă mai mișcă pentru că are membre vii … democrația clasică e moartă, nici nu știu dacă a fost vreodată vie pe undeva pe suprafața pămîntului! … însă din conștientizarea publică a morții democrației se pot naște monștrii trecutului! în loc de progres putem regresa într-o societate distopică descrisă aît de bine de celebra carte 1984! nu suntem prea departe nici de sclavagismul secolului XV de pe plantațiile de bumbac ale lumii noi și distanța nu e prea mare nici față de lumea barbară și crudă a civilizației romei antice!

  în definitiv în toate aceste perioade capitalismul primar, sănătos, dezgolit de iluzii, era cît de poate de viguros și în plină dezvoltare! o plantație de bumbac sclavagistă e la fel de capitalistă ca și o multinațională de secol XX! dpdv al exploatării capitaliste a omului de către om tot aia e, pierderi, cîștiguri, costuri de capital și cu mijloacele fixe și mobile șamd …

  dacă nu suntem atenți vitalitatea funciară a capitalismului, lăcomia și viciile umane exploatate la maxim și în mod profesionist, s-ar putea să ne readucă la realitățile romei antice trecînd în viteză prin sclavagismul plantațiilor de bumbac!

  cît timp doar profitul e sfînt, indiferent de costuri, orice e posibil! societatea umană are datoria de a impune costuri artificiale suplimentare, pe lîngă cele naturale, dacă vrem să progresăm spre o societate mai bună fără a omorî bestia însetată de sînge pe care o numim capitalism …

  iar cei care se îndoiesc de asta n-au decît să petreacă ceva mai mult timp pe blogul unui capitalist pur sînge, care bea sînge de angajat exploatat la maxim în orice oră din zi și din noapte, ca să înțeleagă ce e capitalismul fără complexe și inhibiții:
  capitalismpepaine.wordpress.com
  mandriti-va-cu-cati-angajati-ati-impins-la-moarte

  nu e o glumă, autorul chiar ne face un serviciu etalîndu-și fără complexe sistemul de valori! ăla e capitalism 100%, eliberat de orice fard ipocrit al civilizației umane!

  avem nevoie de alternative însă omorîrea bestiei nu e o alternativă!

  Apreciază

 3. totedati zice:

  și eu am ajuns pînă la urmă în această fundătură, moartea speranței că democrația clasică, mecanismele ei așa cum le vedem acum în funcțiune, sunt practic dpdv logic expirate și ineficiente, moarte …

  și n-are cum să mă facă fericit această concluzie! ce naiba, au trecut doar 20 de ani de la circul din ’89 și deja s-a terminat cu speranțele de mai bine!? chiar nici o soluție!?

  apropo de meritocrație, cum măsurăm dpdv social cine e mai meritocrat decît altul? după avere? ha! după cîte locuri de muncă a creat? platon s-au socrate nu se prea califică … nici poeții …

  deci pînă la urmă tot o formă vot democratic trebuie folosit pentru a măsura cine e mai bun din agora publică! cît timp ceea ce vrem să măsurăm e BINELE PUBLIC nu o putem face decît folosind votul majorității, democratic …

  în aceste condiții care e viciul fundamental al actualului mecanism de vot democratic? de ce nu reușește să elimine impostorii? de ce demagogii și mincinoșii reușesc să se perpetueze la butoane?

  eu am un singur răspuns, pentru că votul nu e permanent! pentru că dacă fur azi un bou peste 4 ani vor fura alții atît de mulți boi încît fapta mea se pierde într-un ocean de detalii sordide și inrelevante! pentru că memoria colectivă obosește cu cît timpul trece și cu cît organele și pupincuriștii mijloacelor de informare în masă își fac treaba … profesionist …

  și atunci care ar fi soluția! mie mi se pare destul de simplă! posibilitatea alegătorului de a-și retrage votul dat alesului în orice moment și indiferent de nivelul de reprezentare! astfel nu-l mai vedem pe marinel cu atît de mult tupeu umflînd pieptul că reprezintă poporul! după episodul 2010 cu tăierea salariilor și pensiilor ieșea și el la pensie!

  soluții tehnice există:
  1. vot obligatoriu
  2. vot deschis, nominal nu anonim, ca să nu mai poată nimeni fura voturi
  3. vot securizat, pe net, folosind semnătura digitală și electronică ( ca să nu facă nimeni pe leneșul că n-are timp să voteze )
  4. dreptul fiecărui alegător de a-și retrage, tot electronic, votul ÎN ORICE MOMENT!

  n-ai acces la net? nici nu știi cu ce se mănîncă noțiunile astea!? păi dacă nu ești în stare să votezi pe net și să înțelegi despre ce e vorba cu atît mai bine! marș afară! că vorbim de meritocrație aici nu doar de democrație! drepturile trebuie să le și meriți, nimic nu e moca, nici măcar dreptul de vot!

  cel ales în momentul în care își pierde voturile, numărul voturilor negative cresc peste cele pozitive, trebuie să cedeze locul în funcția publică următorului de pe listă! aceștia la rîndul lor au un număr de voturi negative și pozitive care pot crește sau pot scădea nonstop în funcție de prestația lor în spațiul public cît timp stau la coadă, așteptîndu-și rîndul la funcția publică respectivă … alegătorii nu trebuie decît să fie atenți la ce se întîmplă în spațiul public iar aleșii și aspiranții la funcțiile publice să își supravegheze și combată permanent adversarii politici …

  pînă la urmă chiar și notiunea de alegeri și perioadă electorală dispare … dezbaterea publică a problemelor de interes prin toate mijloacele de informare și de către toți cei interesați va fi permanentă! partide politice? poate, dar nu în forma actuală, unde nevoia de finanțare a campaniei politice distorsionează și falsifică în mod inremediabil actul politic … accesul independenților va fi mult mai ușor și chiar dacă pierd alegerile printr-un efort permanent și activ de ași prezenta punctele de vedere folosind mijloace ieftine de progarare a informațiilor nu au de ce să dispere, să își piardă speranța că vor cîștiga!

  ceea ce în actualul sistem democratic e o reală problemă, dacă nu intri într-o gașcă ai mari probleme financiare! dacă intri formal într-un partid e al naibii de greu să te distanțezi de ei cînd te prezinți în fața electoratului! ceva normal, că doar combați pe cei cu care ești formal coleg de partid! nu cumva umbli cu cioara vopsită și ești doar mai bun de gură, mai intelectual, și nimic mai mult? odată ajuns la ciolan faci la fel ca restul? execuți comenzi la fel ca boc și votezi la fel ca PDL-ul, fără să clipești? fără să gîndești?

  astfel ne apropiem de partea mai dificilă, cum măsurăm meritocrația? pentru că într-un astfel de sistem important nu e numai un vot mai frecvent și mai permanent ci și dreptul de vot mai mare al unora decît destul turmei! într-o meritocrație NU AVEM ÎN MOD EGAL, TOȚI, DREPT DE VOT!

  ce zici e un bun început?

  Apreciază

 4. Pingback: Terapia Naturala » MERITOCRATIA…-Sfarsitul DEMOCRATIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s