Si pana cand va tot fura romanul ??!..


Oricat de mult doresti sa rationezi exclusiv in liniste, nu poti, chiar daca-ti repugna, sa nu faci publice periodic concluzii „de etapa”, pe considerentul ca situatia te afecteaza deci este logic cel putin sa incerci sa o indrepti. Uite spre exemplu incerc de ceva vreme sa inteleg ce-l determina pe roman sa aiba ca prima optiune furtul, delatiunea, subminarea tertilor apropiati, orientarea spre egoism, conservatorismul primitiv pseudo-nationalist, etc. Si trecand peste cliseele ultraperindate gen „adaptarea sub vremi”, „greaua mostenire”, „vesnic ghinion”, nu poti sa nu vezi citand tara si poporul pe diagonala, lupta indaratnica a fiecaruia dintre noi pentru locul si randul intai, si daca se poate cu consumuri colaterale minime. Datorita faptului ca Ceausescu a educat si culturalizat mase compacte de linii genetice de romani, ce poate ca in alte regimuri ar fi pascut si azi islazele, la pachet le-a trezit si constiinta de sine, a ipoteticei valori, musai „inca nedescoperita” de catre mediul inconjurator. Cu totii ne amintim anii 90 cand tot al doilea roman isi facuse cate o firma-srl, care chiar daca era falimentara sau fara obiect, asigura ca si blazon mult ravnitul titlu de patron, adica de stapan al sclavilor din jur. Ei bine tara de patroni a ajuns cu timpul in conflict cu ea insasi in delimitarea sferelor de influenta, a cine, cat si pe cine biciuieste si exploateaza. Evident ca toti romanii si-au dat seama in subsidiar ca daca pierd trenul imbogatirii prin orice mijloace, generatii intregi dupa ei vor duce obida clasei sociale in care vor incremeni primordialii liniei.

romanul

Fara a mai dezvolta inutil, aceasta fosgaiala continua, aceasta rebeliune mioritica fara finalizare, poate fi asemuita luptei inecatului ce se agata de pai sa supravietuiasca. Romanii (si chiar si tiganii), actioneaza corect din punct de vedere a supravietuirii speciei, chiar daca incomodeaza in privinta convenientelor civic-sociale; acestia fac totul pentru securizarea fericirii proprii, actionand insa in dauna fericirii tertilor, stiind regula ca multora trebuie sa le fie rau si greu, ca unora (de regula situati in vest) sa le fie bine si usor. Romanii refuza cu indaratnicie sa fie statuati pe vecie cu rangul de sclavi, si acest fapt ii va face sa nu depuna „armele” niciodata; vor fura, escroca, submina tot timpul, ca o lupta surda de guerila, argumentele existentialiste din interiorul sufletului lor tinand pe post de etica sociala.

„unul dintre egali”

sorinplaton

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Si pana cand va tot fura romanul ??!.. și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s