Analiza alegeri prezidentiale 2014 – „Revolutia Romaneasca de Catifea”


Ca si invataminte preliminare ale recentelor alegeri pentru functia de presedinte al Romaniei, am putea aminti:

 

 1. Este contraindicat sa-ti bazezi strategia de campanie (scenariul, mesajul, tactica, atitudinea, etc) pe sugestiile unor consultanti straini. Niciodata „potriveala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, respectiv specificitatile locale sunt detalii ce pot infirma fondul unei constructii alogene. Sugestiile trebuie sa vina de la oameni, obligatoriu talentati, dar adanc conectati la realitatile pozitive si negative ale natiei.
 2. Epatarea prin actiuni militantiste de strada fortate, stridente, mincinoase (mite electorale prin abordari la corturi, pe strada, donatii personalizate, marketing, etc) au darul de a indigna si mai mult oamenii integri, dar si solidarizeaza falii, altfel poate concurente, in fata unui adversar nou comun.
 3. Aroganta si inabordabilitatea politicienilor in perioadele inter-campanii, le dau o aura falsa si eticheta meschina, daca-si schimba diapazonul abordarilor in campanii. Electoratul iubeste predictibilitatea, adica oamenii “rai” ce sa ramana “rai”, iar cei “buni” sau ramana “buni”, fara a se mai face uz de teatralism politicianist.
 4. O atitudine superioara fata de cetateni a devenit ireconcilianta intr-o societate conectata, una a cunoasterii, in care fiecare cetatean isi poate partaja parti din adevarul real, nemaifiind obligat sa inghita “adevar” fabricat.
 5. Rabdarea are o limita, iar a se miza pe lehamite cetateneasca pentru a inactiva o apetenta democratica pentru vot, poate fi o sabie cu doua taisuri.
 6. Aceste alegeri au fost castigate, respectiv pierdute, de:

 

 • profilul “exotic” dar pozitiv al echipei Iohanis;
 • agresivitatea echipei Ponta;
 • cinismul, minciuna si aroganta clasei politice;
 • disperarea cetatenilor, pana acum neimplicati;
 • ura publica fata de tot ce inseamna fenomen oligarhic (coruptie) din 89 incoace;
 • iesirea masiva la vot al categoriei “nehotaratilor”, a cetatenilor care pana acum cronic nu votau;
 • scanteia unor revolte publice de amploare generate in solidar de diaspora si centre de putere cetateneasca din Cluj, Sibiu, Bucuresti, etc.;
 • presiunea centrilor politici externi;

 

Laughing-Crying

Admit, si-mi asum ideea si cuvintele, ca din acest moment nimic nu va mai fi cum a fost, Romania producand o cotitura majora si o ruptura cu trecutul. Revolutia din 1989 s-a terminat ieri; de azi incepem reconstructia romanitatii.

In concluzie, in principal alegerile au fost pierdute, respectiv castigate, prin iesirea masiva la vot al categoriei “nohataratilor”, adica in special al intelectualilor autentici, care pana acum considerau sub demnitatea lor sa intre in jocul mizer al clasei politice.

 ***

„Revolutia romaneasca de catifea”

Sugestie de conduita post alegeri:

A. Este total contraindicat ca si Victor Ponta sa demisioneze. Oricum este abordata problema, Victor P. ramane cel mai rafinat, autentic si reformat produs al PSD, acesta fiind penalizat si pierzand competitia majoritar datorita lestului baronilor locali, si nu a propriilor greseli.

B. Este total contraindicat ca si Klaus Iohannis sa ceara demisia lui Victor P., dand curs unei cerinte a opozitiei, in frunte cu Emil Boc. Opozitia este cel putin la fel de nereformata si culpabila. Pe de alta parte nu este sanatos societal o acumulare totala a puterii pe un singur culoar politic, acesta fiind si unul din spectrele de acuzare pentru echipa VP.

C. Victor Ponta si Klaus Iohannis se pot folosi de impactul negativ – pozitiv pentru a forta reformarea propriilor aparate de partid genitor. Nu trebuie pierduta ocazia, iar DNA-ul trebuie sprijinit prin independenta oferita, in procesul catalizator.

D. Clasa politica este obligata sa accepte schimbarea, sa se intoarca catre popor, prin abandonarea principiului democratic al reprezentarii, in favoarea stimularii participarii. Fiecare partid este obligat la introspectii si reconstructii pe baze echitabile, doctrinare si de service (in folosul cetatenilor).

E. Notiunile de bine, corect, fair-play, echitabil, sinceritate, moralitate, solidaritate, civism, trebuiesc reconsiderate, remonetizate si promovate. Poporul are nevoie de suport psihologic pozitiv pentru a se putea mobiliza intr-un proces de redefinire. Impreuna vom reusi!

 

„primus inter pares”

sorinplaton

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Analiza alegeri prezidentiale 2014 și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Analiza alegeri prezidentiale 2014 – „Revolutia Romaneasca de Catifea”

 1. Pingback: Analiza alegeri prezidentiale 2014 – “Revolutia Romaneasca de Catifea” | Nova Tv Medias

 2. Pingback: Analiza alegeri prezidentiale 2014 – “Revolutia Romaneasca de Catifea” › novatv.ro

 3. și eu am cam aceleași concluzii pentru a reuși să progresăm

  nu credeam că va reuși, chiar am riscat un pronostic pe feisbuc, 45% johannis 50% ponta și … am pierdut

  deși l-am votat, îmi mențin părerea că johannis e mai greu de cap, mult sub marinel, cînd vine vorba de adaptarea discursului la contextul în continuă mișcare

  adică încă mai e pe direcția de atac frontal din campanie odată cu victoria mea cucerim toți centrii de putere, parlament, guvern, alegeri anticipate, deja riscă să se lanseze în prea multe declarații, sugestii și păreri vizavi de partea economică și legislativă etc cînd ar fi fost mult mai inteligent să dea un mesaj de stabilitate, guvernul rămîne dar trebuie să schimbe ritmul și să dovedească că își poate ține promisiunile iar parlamentul are partea lui de sarcini de îndeplinit în actualul format șamd

  votul emoțional, în principal de protest vizavi de dezastrul organizării votului în diaspora, a fost mult mai masiv decît anticipam eu, mai ales în țară … abordarea mea vizavi de drama votului din diasporă a fost, și este încă, una relaxată și amuzată … multe văicăreli pentru un final mediocru previzibil, cu sistemul de vot din anii ’90 n-ai cum asigura dreptul de vot a milioane de cetățeni romîni răspîndiți peste tot prin lume și în special în ue unde avem milioane de căpșunari!

  dar cei raționali, relaxați și amuzați n-au fost prea mulți vizavi de problemă, și, vre-o 2 milioane, nu s-au amuzat deloc ci au făcut efortul suprem de a ieși din casă și de al vota pe johannis! uluitor! fenomenal! pe mine m-a suprins!

  că ar fi bine ca lui ponta să îi mai dăm o șansă sunt și eu de acord … acum are ocazia să lupte pentru propria supraviețuire politică și să ne dovedească că el e șeful în psd! n-avem nevoie de prostiile din ucraina cu euro-maidanuri ipocrite, mincinoase și pline de violențe! am avut un astfel de moment în ’89 și singurul lucru cert e că violența e periculoasă! cît timp avem libertatea cîștigată atunci n-avem motive să repetăm acea aventură!

  în spatele lui johannis e la fel de puțină schimbare ca și sub pulpana lui ponta! păi pe cine avem acolo? pe blaga? pe videanu? nu aveau pedelicii portocalii majoritate parlamentară din 2009 pînă în 2012?! majoritate orwelliană suprarealistă cu care erau gata să taie pensii, să dea afară bugetari, să taie la sînge salarii ca să salveze țara? de ce n-au introdus ei votul prin corespondență sau/și cel electronic dacă tot pretind că mor de grija poporului? că sunt mai democrați ca cei din psd!?

  să nu uităm esențialul!

  majoritatea care se opune schimbării codului electoral și introducerii votului electronic e transpartinică! ambii, și ponta și johannis, au promis în mod explicit în confruntarea față în față de la b1 tv că vor sprijini introducerea lor pentru a permite și diasporei votul în condiții civilizate!

  așa că ponta în calitate de șef al majorității parlamentare și al guvernului are toate pîrghiile necesare pentru a-și reconstrui cariera politică nu cu jmecherii și grobianisme de genul purității rasei ortodoxe, în care nu știu cît de mult credea cu adevărat dar asta e, ci în slujba țării! nu mai are nimic de pierdut!

  în astfel de condiții ideale în 2016 psd-ul va cîștiga alegerile chiar dacă vor vota toți cei din diaspora contra lor, vom avea un parlament de 300 în loc de unul de 600 cum e acum, doar am votat și pentru asta în 2009 la un referendum cîți își mai amintesc de el!?, iar în 2020 are și el șanse de a deveni președinte cu fapte nu cu vorbe la fel ca johannis!

  e tînăr! depinde doar de el ce vrea în viață!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s