Future directions in NATO – Russia’s gate


At this time, strong efforts are being made by both adverse sides, to alleviate and make predictable the geopolitical situation. Even if is not done the initial plan of the USA to ally with Russia through „her” soft – enfeoffment, however I do not think that USA considers Russia a potential extensive adversary, as China it is. On the contrary, I think that after US will try to scare it, will proprose to Russia a version of „amended” co-sharing of large global spheres of influence. US prefer the imperialism by the „delegation of authority” type ….

Din punctul meu ingust si subiectiv de vedere, in aceste momente se depun eforturi considerabile de ambele parti adverse, de a detensiona si predictibiliza situatia geopolitica. Chiar daca nu a iesit planul initial al USA de a se alia cu Rusia prin soft – infeudare acesteia, totusi USA nu cred ca considera Rusia un adversar de anvergura si potentialul Chinei. Ba din contra eu cred ca dupa ce-„i va arata pisica”, ii va propune Rusiei o varianta „amendata” de co-impartire dualitara a marilor sfere de influenta globale. „Simt in urina” si aproximez ca alianta finala in perspectiva „doom-day” va alinia pe de-o parte USA, UE si Rusia (plus Australia, Japonia, si ceva state din America de Sud, iar de cealalta parte va fi „puterea popoarelor oropsite” de capitalismul global, avand China port fanion si principal challenger. Ori Rusia se simte orice in zilele de azi, numai reprezentant speaker al oropsitilor nu. Totusi rugozitatea, incapatanarea si vehementa Rusiei trebuie interpretata in diapazonul maximizarii feliei cu marmelada ce o poate primi de la bossul planetei. Rusia este constienta ca singura sau impreuna cu China (si restul zurbagiilor planetari de duzina) nu sunt capabili sa asigure progresul speciei umane fara distrugerea sa, trecand civilizatia la societatea post-informationala, proiectatata in acest moment in laboratoarele deciziei politice globale. In relatia Occident – Rusia, pana una alta se aplica ratiunea bancului in care gaina (Rusia) fugind de cocos (Occident) isi spune ca daca fuge, cocosul va spune despre ea ca este proasta, ca daca sta pe loc, cocosul va spune despre ea ca este curva, asa ca cel mai bine va fi pentru salvarea aparentelor, sa se impiedice…

cia

In aceasta logica, chiar daca incorect inteles si tradus de media, s-a desfasurat si ultima intalnire de tatonare Kerry – Putin de la Soci. Pentru a nu divaga (din lipsa de timp) „aproximez” (inclusiv dupa jovialitatea nejustificat de tampa in alte conditii, a ministrului rus de externe Lavrov) ca s-a batut palma pe urmatoarele evolutii de etapa, a master planului aflat inca in lucrul echipei mixte (USA-Rusia):
1. Basarabia (Republica Moldova) va fi lasata de catre Rusia, sa se reuneasca cu Romania, dar fara Transnistria, si la pachet cu renuntarea la drepturile litigioase asupra tezaurului romanesc pierdut in era mensevic-bolsevica, Punerea in scena (pentru nota de realism necesitata) va viza o trecere a basarabenilor in barca Romaniei prin dorinta populara bilaterala (veti vedea „mari adunari nationale”, mari declaratii inflacarate de tribuni, mari poduri de flori si care alegorice epste Prut, etc.).
Bucovina-Herta precum si sudul Basarabiei raman in coada de peste (pentru Romania, ca monede de negociere geopolitica interna, ïn viitoarea „familie” USA-UE-Rusia.
2. Se va accepta tacit raptul Crimeei de catre Rusia, precum si o”üsoara” incalcare a armistitiului de la Minsk, „ömuletii verzi”” rusi fortand teatral pe aliniamentul Mariuopol-Odesa-Transnistria. Restul Ucrainei va fi trecuta automat la indexul no-man land-ului unei zone gri, dar aflata sub tutela ruseasca la nivel politic, si a UE la nivel economic.
3. Dupa ce se va linisti Rusia cu privire la inviolabilitatea drepturilor sale istorice (de dezvoltare inspre vestul Europei) mostenite de pe vremea tarilor, probabil ca I se va da un rol major de pilon in noua constructie geopolitica inspre nordul si sudul sau, fiind vizate resursele de la Polul Nord si pozitiile de slabire pe cale terestra a constructiei hegemonice a Chinei in Asia (Afganistan, Mongolia). In constructia reimpartirii sferelor globale de influenta, Europa va fi insarcinata cu blocarea si controlarea  nordului Africii, iar USA, Japonia si Australia, cu cenzura traficului oceanic.

Ce nu-mi este inca clar se refera la modul cum vor sa gestioneze gasca „boss-ului” situatia catastrofala (ecologic) a suprapopularii planetei, stiindu-se ca macroechilibrele planetare parasesc zona rosie a imploziei, la o rata de 500 miliaone de locuitori. In varianta hard, posibil ca se va pune in scena un razboi global cald, iar in varianta soft, toate tarile, a lumii a treia in special, vor fi obligate sa-si controleze natalitatea, cu maxim 1-2 copii de familie si taxari pe cei suplimentari.

Cu referire la Romania, consider ca a ales barca (alianta) buna, desi valurile sant poate prea mari pentru dansa. Faptul ca, cel putin declarative, dorim sa ne facem mai barbate (asumari de riscuri majore de securitate, incertitudini pentru viitorul mediu, etc) va conta mult in acceptarea la masa negocierilor de forta a sferelor de influenta. Consider ca boss-ul ne va invrednici cu o pozitie regionala de vechil.

Cam atat. S-am incalecat p-o sa si v-am spus povestea asa… 😉

PLATON

sorinplaton

„primus inter pares”

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Future directions in NATO - Russia gate și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Future directions in NATO – Russia’s gate

  1. Mitrofan Viorel Amedica zice:

    Am mai spus-o si cu alte ocazii, dupa al doilea razboi mondial, profitand de extenuarea si neatentia Chinei, rusii au invadat extremul orient dorit si de chinezi pentru bogatiile sale. Acesta a fost motivul unei indelungate neprietenii intre cele doua tari. China doar se preface ca a uitat pierderea atator bogatii, foarte utile acum. Intre altele, nevoia de gaze naturale a Chinei va fi satisfacuta de Rusia prin acordul in acest sens. Este un prim cap de pod chinezesc in teritoriul dorit si acum. China nu ezita sa ‘ajute’ alte state la nevoie cu imprumuturi uriase, etc., momeala muscata si de Rusia tot mai slabita economic. Blocada economica a Occidentului contra Rusiei o vor impinge in bratele primitoare ale Chinei, brate acaparatoare pana la sufocare mai tarziu. In lupta furibunda pentru resurse naturale, China se va infiltra tot mai profund si agresiv in teritoriile rusesti bogate, apeland treptat la mijloace tot mai indraznete. Nu ar fi exclus ca in virtutea actualelor si viitoarelor tratate comerciale cu Rusia, sa-i propuna acesteia exploatarea resurselor cesionate cu personal chinezesc ‘somer’, in realitate parte din armata chineza. Daca se inmultesc astfel de situatii in Rusia slabita sub presiunea economica chineza, personalul chinezesc cu uniforma sub salopeta ajuns la masa critica, poate oferi mari surprize neplacute Rusiei, trezindu-se cu teritorii bogate ocupate de facto de vecinul ‘prieten’. In acele teritorii indepartate cu drumuri putine, usor de blocat, este greu sa intervii militar contra unui adversar deja prezent si intarit pe pozitii, cu potential de ajutor superior. Politica duplicitara a Occidentului de a pedepsi economic un potential aliat contra ‘sarmanilor’ lumii, poate oferi uriasa ocazie de potentare economica si militara a presupusului viitor adversar in stapanirea lumii. Aceste evolutii cer mult timp desigur, nu se fac peste noapte dar nu trebuie subestimate. Politica Occidentului nu da dovada de coerenta, prin greselile sale facand posibila castigarea peninsulei Crimeea de catre rusi, un castig strategic fundamental in zona. Aroganta nu inlocuieste inteligenta, dar vorba romanului, ‘prostul nu e prost destul daca nu e si fudul’. Occidentul risca sa se trezeasca din visele sale cu fuduliile taiate.

    Apreciază

Lasă un comentariu