„Mana invizibila” pe axa Adam Smith – OMV-Petrom


Este stintifico-fantastic cum stim sa facem, sau cel putin sa expunem, ca Romania pierde atat din cresterea cotatiei petrolului, cat si din scaderea acesteia. Dar sa vedem cum sta treaba in realitate…

 

De fapt noi suntem niste ambuscati cu staif, care nu stim sa facem institutional mai nimic pentru societate ci numai pentru burtile si familiile „noastre”. Este mult mai simplu sa te plangi si sa pasezi responsabilitatea acarilor Pauni, decat sa-ti asumi una din solutii si sa nu te opresti pana la victoria finala.

 

ca

Bun, am inteles ca pretul petrolului a scazut, imediat de zece ori, raportat la varfurile speculatiilor bursiere de mai ieri, iar establishment-ul oligarhic de la noi a considerat necesar ca in feed-back sa produca prin „mana invizibila” (Adam Smith) reglatoare a pietei capitalului, o scadere de 10% a combustibilului la pompa, pastrandu-si totusi abuziv (in dauna consumatorilor) marja de profit. Ce nu inteleg eu si inca vreo cativa gica-contristi asumati, este de ce mama masii respiro-ul unui pret scazut al energiei nu este folosit la maximum in favoarea retehnologizarii indutriilor energo-intensive, poluatoare, in favoarea oricaror investitii in infrastractura industriala si agricola, stiind ca energia se reflecta major in costurile finale ?!

 

Stam mai bine si ne vaitam de afectarea profitului unei companii (Petrom) care pe fond nu ne mai apartine decat cand nationalizeaza imprumuturile contractate extern si cand ne baga pe gat cu anasana preturi de monopol, dara care imediat stie sa-si repatrieze (vezi OMV) via off-shore profiturile, investitiile in logistica pasandu-le tot efortului de buget national.

 

Eu zic sa lasam jos rata ca prea macane. Daca nu va stiti sa duceti spre progres tara, mai ales in situatiei oportuniste ca si acum, pai ia strangeti-va creioanele colorate, papusile si masinutile si catre casile voastre mai guvernanatii lu’ peste prajit ! Lasa ca mai stim unii si altii cum si ce e mai bine de facut pentru tara, decat voi vanzatorii de tara…

 

In concluzie OMV-PETROM ne face din mers cu mana (invizibila, primita in dar de la Adam Smith) …

 

PLATON

Ratiu_Fondation-Pamela_Ratiu-Sorin_Platon

„primus inter pares”

Reclame

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în "Mana invizibila" pe axa Adam Smith - OMV-Petrom și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s